Selecteer je regio bovenaan via de groene knop voor regionale inhoud.
Help de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren
Vlaanderen heeft een van de duurste, maar ook onder-niveau-presterende onderwijssystemen in Europa. Daarom helpen we bij Voka mee om van onderwijs (opnieuw) een sterk fundament te maken voor onze arbeidsmarkt en economie. Dit door bij te dragen aan het beleid en te luisteren naar de bevindingen van ondernemingen.
Enkele voorbeelden van onze onderwijs-speerpunten zijn:
- testen rond studie-oriëntering (Voka Talent Centrum)
- invoeren van centrale examens
- promoten van duaal leren, stages en werkplekleren
Introduceer duaal leren en werkplekleren in jouw onderneming
Wil je de talenten van morgen en potentiële werknemers mee opleiden? Bij Voka helpen we je graag met de uitrol van duaal leren en werkplekleren in jouw onderneming.
Wij brengen je – naargelang je noden – in contact met instellingen uit het secundair, hoger en volwassenenonderwijs. Vervolgens zorgen we voor een goede match tussen jouw onderneming en de onderwijsinstellingen. Op deze manier is Voka jouw platform om de juiste studenten en leerlingen te vinden.
Meer weten? Ontdek ons platform voor duaal leren of contacteer ons voor meer informatie.
Het laatste nieuws over onderwijs in Vlaanderen
Ontdek het laatste nieuws over het onderwijs in Vlaanderen. Meer weten? Neem een kijkje in Slim onderwijs, ons themadossier vol inzichten van experten.
Geen kenniseconomie zonder kwalitatief onderwijs
Onze economie moet het uiteraard niet hebben van grondstoffen of goedkope arbeidskrachten. Onze belangrijkste troeven zijn al lang onze centrale ligging in Europa (in combinatie met onze openheid), zeer productieve werknemers en onze bewuste keuze voor innovatie (met onder meer de succesverhalen in biotech, farma of chiptechnologie). De voorbije week kregen we opmerkelijk wisselende berichten over onze kenniseconomie, met positief nieuws vanuit de bedrijven en ronduit dramatisch nieuws vanuit het onderwijs.
Slechte onderwijskwaliteit bedreigt Vlaamse kenniseconomie
De nieuwe resultaten van TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) laten geen ruimte voor nuance: onze Vlaamse onderwijskwaliteit blijft verder kelderen. Wat jaren geleden nog een wake-upcall was, is nu uitgegroeid tot een nachtmerrie. Terwijl andere Europese landen hun onderwijs bijgestuurd hebben en opnieuw vooruitgang boeken, blijft Vlaanderen verder wegzinken. Dit is niet alleen een probleem voor onze kinderen en jongeren, het is een frontale aanval op de toekomst van onze kenniseconomie – het fundament van onze welvaart. Vlaanderen heeft maar één grondstof: kennis. Als we er niet in slagen om die kennis beter te ontwikkelen, dan dreigt de eeuwige middenmoot.
Talentcenter - Inside Look
Krijg een inside look in de Vlaamse Talentcenters