Praktijkgericht onderwijs wordt in Vlaanderen nog te vaak gezien als tweede keuze door kinderen en hun ouders. Een van de boosdoeners is het fameuze watervalsysteem en een slecht imago. Daar wil Voka iets aan doen met een ambitieus plan. Ter gelegenheid van de lancering zat Vlaams minister van Onderwijs te midden van enthousiaste leerlingen uit de praktijkgerichte Level X school in Hasselt, die haar enkele prangende vragen stelden.
“Hoe wil je van onze opleidingen weer de eerste keus maken”, dat wilden de leerlingen heel graag horen van de minister. Een van de leerlingen uit de kappersopleiding bijvoorbeeld getuigde dat ze zich helemaal op haar plaats voelt in de richting die ze volgt, maar dat ze al veel sneller had willen kunnen kiezen voor deze opleiding. “We worden in het basisonderwijs ook niet voorbereid op praktijkvakken.” Heel wat van de leerlingen in het praktijkgericht onderwijs zijn daar terecht gekomen via het fameuze watervalsysteem, vanuit ‘de idee’ dat leerlingen best starten in het algemeen secundair onderwijs voor de beste opleidingskansen.
De minister erkende dat de praktijkgerichte opleidingen veel meer waardering verdienen. “We hebben nood aan vakmensen, en de opleidingen die jullie volgen hebben een directe link met de arbeidsmarkt. Dat is broodnodig.” Om de kwaliteit van de opleidingen nog op te krikken ziet ze heel wat mogelijkheden in het opzetten van structurele partnerschappen tussen scholen en bedrijven. “Als overheid moeten we drempels wegnemen zodat stages zonder teveel administratieve poespas kunnen plaatsvinden.”
Een ander leerling die de STEM-opleiding Biotechnologische en Chemische Technieken volgde merkt op dat hun school erg divers is: “Wordt er volgens u van iemand met migratieachtergrond sneller verwacht dat ze voor een arbeidsmarktgerichte richting kiezen?” De minister was hierover formeel: “Een studiekeuze moet gebaseerd zijn op passie, niet op afkomst.”
Lees en download hier de Voka Paper met het plan om van praktijkgericht onderwijs weer eerste keus te maken.
