Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe maar duaal!

Wat als je als bedrijf samen met de school jouw toekomstige medewerkers zou kunnen opleiden? Stel je voor dat je niet enkel studenten aanwerft nadat ze afgestudeerd zijn, maar al tijdens de studie invloed hebt op hun opleiding en loopbaan.

Voka gelooft in deze straffe leercombinatie. Jij ook?

Duaal leren geeft studenten en leerlingen de kans om kennis en vaardigheden te ontwikkelen op school en op de werkvloer. Momenteel kan jij bij Voka terecht voor ondersteuning bij de uitrol van duaal leren in jouw bedrijf én we helpen bij de matchmaking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. 
Dit zowel voor secundaire richtingen duaal, als voor duaal leren in het hoger onderwijs.

Hieronder lees je meer info over duaal leren in het secundair én in het hoger onderwijs. 

Duaal leren: secundair onderwijs

Duaal leren in het secundair onderwijs is bedoeld voor leerlingen die hun diploma secundair onderwijs willen behalen via de combinatie van leren op school én leren in een onderneming. Bij duaal leren verwerft een leerling vaardigheden op de werkvloer én in een school, in een centrum voor deeltijds onderwijs of op een Syntra-lesplaats. Hoeveel % van de tijd doorgebracht wordt op de werkvloer, hangt af van de studierichting/opleiding.

Door het Duaal Leren als een volwaardig alternatief naast het voltijds onderwijssysteem te plaatsen en hiervoor de nodige kwalitatieve randvoorwaarden alsook attestering en kwalificering te creëren, kunnen jongeren vanuit een positief-bewuste motivatie kiezen voor duaal leren. 
Duaal leren kan dan een alternatieve methode zijn richting arbeidsmarkt, maar ook richting doorstroom en verdere studies.

Voor de ondernemingen: een manier om gegeerde competenties en talenten van (potentiële) medewerkers te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken. Het laat ondernemingen toe meer flexibel in te spelen op veranderende competenties op de arbeidsmarkt van morgen en biedt mogelijkheden om de leercultuur in de onderneming te versterken.

Voka ontwikkelde een draaiboek om een duaal traject te faciliteren met als doel:

  • de afstemming tussen school en onderneming te verbeteren om zo een kwalitatief duaal leertraject te realiseren voor leerling, onderneming/werkplek en school.
  • een gemeenschappelijke taal (over duaal leren) bij de verschillende betrokken actoren te ontwikkelen.
  • een maximale informatie-uitwisseling en netwerkvorming door actoren fysiek samen te brengen.
  • een kwaliteitsvolle begeleiding en actieve betrokkenheid van de leerling te kunnen garanderen.

Wil je starten met duaal leren in jouw bedrijf?

Alle informatie die je nodig hebt om te starten met duaal leren vind je hier.

Interesse?

Geef een seintje aan Céline Vermeeren en wij brengen jou in contact met het aanspreekpunt van de secundaire school.

Duaal leren: hoger onderwijs

In samenwerking met Voka en Odisee Hogeschool kan ook jouw bedrijf een plek worden om al werkend te leren. Duaal leren geeft je de kans samen met de school om potentieel toekomstige medewerkers op te leiden, en nog tijdens hun opleiding af te toetsen of zij binnen het bedrijf passen.

Sinds 1 september 2019 biedt Odisee graduaatsopleidingen aan. Dat zijn zeer praktijkgerichte opleidingen van twee jaar die zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelor situeren. Graduaatsopleidingen zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor ‘re-skillers’ en werknemers die willen doorgroeien binnen hun vakgebied.

Graduaatstudenten brengen minimaal één derde van hun studietijd door op de werkvloer. Dit werkplekleren start al vroeg in de opleiding. Vaak gaat het om twee tot drie dagen per week. Sommige opleidingen werken ook met doorlopende blokken van bijvoorbeeld vier weken. Doordat de studenten zo veel tijd doorbrengen op de werkvloer, zijn ze 100% inzetbaar als ze afstuderen.
Odisee Hogeschool slaat hiervoor de handen in elkaar met bedrijven. De volgende graduaatsopleidingen zijn alvast op zoek naar de ideale match tussen student en bedrijf om mee te stappen in dit bijzondere traject:

Studierichtingen

  • Industriële wetenschappen
    • Graduaatsopleiding werforganisatie (Aalst)
    • Graduaatsopleiding elektromechanische systemen (Aalst, Gent)
  • Sociaal agogisch werk
    • Graduaatsopleiding maatschappelijk werk (Brussel)
  • Bedrijfskunde
    • Graduaatsopleiding marketing- en communicatiesupport (Brussel)
    • Graduaatslopleiding accounting administration (Brussel)
    • Graduaatsopleiding programmeren (Brussel)
    • Graduaatsopleiding systemen en netwerken (Brussel)

Meer info

Op www.odisee.be/graduaatsopleidingen zie je onderaan per opleiding contactgegevens en alle praktische info. Het werkplekleren in de graduaatsopleidingen is onbezoldigd.

Interesse?

Geef een seintje aan Regine Vyverman en wij brengen jou in contact met het aanspreekpunt van de hogeschool.

Registreer werkplekken voor duaal leren

Platform Onderwijs-Ondernemen

Op dit platform kunnen scholen en ondernemingen elkaar gemakkelijk vinden en samenwerken. Scholen kunnen er op zoek gaan naar stageplaatsen, werkplekken voor duaal leren, bedrijfsbezoeken en materialen. Omgekeerd kunnen bedrijven er op een eenvoudige manier hun aanbod voor scholen op plaatsen. Op deze manier probeert Voka het netwerk van zowel de school als de onderneming te vergroten. Met Onderwijs-Ondernemen brengt Voka het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar! Registreer nu je stageplaatsen of werkplekken voor duaal leren. 

Meer info

Een mooie getuigenis van duaal leren (opleiding Meet- en regeltechnieken bij Odisee Aalst) op de werkvloer bij het Belgische chocoladebedrijf Belcolade.

Hier in Belcolade worden studenten ingezet voor preventief onderhoud en voor het herstellen van storingen. Onze ervaring met werkplekleren is heel positief. We merken dat de studenten heel veel bijleren wat ze nodig hebben om later in de industrie efficiënt te werk gesteld te kunnen worden.

Maarten De Smedt, Belcolade
 

Wil je starten met duaal leren in jouw bedrijf?

  • Alle informatie die je nodig hebt om te starten met duaal leren vind je hier.
  • Voka Oost-Vlaanderen helpt bij de matchmaking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen.
  • Contacteer ons bij vragen of interesse! 

Contactpersonen

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs

Regine Vyverman

Opleidingen - Arbeidsmarkt

Céline Vermeeren

Arbeidsmarkt - Groeitrajecten