Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Vokaplaat: Muziek als motor voor creativiteit bij VITO

De Vokaplaat: Muziek als motor voor creativiteit bij VITO

  • 23/07/2024

In de zomerreeks 'De Vokaplaat' gaan we op zoek naar de muzikale inspiratiebronnen van Vlaamse ondernemers. We ontdekken hoe muziek de drijvende kracht achter ondernemerschap, creativiteit en motivatie kan zijn. Ondernemers delen hun muzikaal verhaal en vertellen hoe verschillende muziekgenres en nummers hun ondernemersgeest gevormd hebben.

We trokken met onze zomerreeks 'De Voka Plaat' naar de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol. VITO is één van de vier strategische onderzoekscentra (SOC's) in Vlaanderen, die een belangrijke rol vervullen in de transformatie van de Vlaamse economie. VITO heeft een sterke focus op duurzaamheid, technologie en digitale oplossingen voor een betere leefwereld. Met extra aandacht voor natuurlijke grondstoffen, klimaatverandering en een gezonde leefomgeving, is VITO dagelijks bezig met onderzoek dat enorm relevant is voor iedereen. Inge Neven is CEO van de onderzoeksorganisatie VITO, eens luisteren wat muziek in het ondernemerschap voor haar betekent.

Inge Neven Vito Vokaplaat 1

 

Heb je een zwak voor muziek? 

“Ik hou zeker van muziek, zoals iedereen, denk ik. Ik ben niet iemand die actief op zoek gaat naar nieuwe dingen, maar ik laat me graag verrassen. Daardoor associeer ik liedjes altijd met de mensen die me ze hebben laten ontdekken. Zo heb ik een breed scala aan muziekgenres leren kennen en waarderen.” Inge vertelt dat haar muzieksmaak stevig geworteld is in de Studio Brussel-periode van de jaren 2000. “Ook muziek uit de tijd daarvoor, zoals die van Luka Bloom en The Police, kunnen me enorm gelukkig maken. Bands als Arsenal, die een alternatievere sound hebben, spreken me ook erg aan.” 

Kan muziek je inspireren tijdens het werken? 

Hoewel muziek een belangrijke rol speelt in het leven van Inge, luistert ze tijdens het werk meestal niet naar muziek om haar concentratie te behouden. “Bij praktische taken zoals het verbeteren of aanpassen van een PowerPoint, kan er wel eens achtergrondmuziek aanstaan, maar niets specifieks. Als ik ga fietsen, lopen of in de auto zit, zet ik al wat vaker muziek op. Dat geeft me een echte energie-boost. Soms kies ik tijdens het lopen ook voor volledige stilte om tot rust te komen. Dat raad ik iedereen wel eens aan.” Op de vraag of er een specifiek nummer is dat haar heeft geïnspireerd in het ondernemerschap, antwoordt Inge zeer snel: “‘There’s Only One Way of Life’ van The Levellers. Het nummer gaat over het najagen van je dromen, wat Inge ontzettend inspirerend vindt. Het leven draait, volgens haar, om het vinden van datgene wat je energie geeft en je gelukkig maakt.

Inge Neven gesprek Vokaplaat

 

Vind je dat ‘There’s Only One Way of Life’ bij het DNA van VITO past?

 Inge merkt dat muziek bij VITO een verbindende factor met zich meebrengt. “Ter voorbereiding op dit interview hebben we aan onze medewerkers gevraagd naar nummers die zij associëren met VITO. We hebben ongeveer 90 nummers verzameld en daar een playlist van gemaakt. Een nummer dat er voor mij uitspringt is ‘The Whole of the Moon’ van The Waterboys. We dromen van een betere wereld waarin iedereen gelukkig kan zijn.” Inge vertelt dat muziek binnen VITO zorgt voor een luchtigere sfeer en dat muziek daarnaast collega’s enorm verbindt. “We hebben ontdekt dat enkele collega’s zich ontpopt hebben tot muzikant in hun vrije tijd, zeer leuk om de creatieve kant van je collega’s te mogen ontdekken. We merken dat de variatie aan muziekgenres voor verbinding zorgt, vooral wanneer collega’s een nummer met elkaar gemeen hebben.” 

Na het maken van jullie playlist, gingen jullie voor een eigen ‘VITO-song’. Vanwaar kwam dat idee? 

Een creatief initiatief binnen VITO is hun eigen lied. “Onze communicatiedienst kwam met het idee om een VITO-nummer te maken. Het werd zeer positief onthaald en toont de creativiteit van onze organisatie. Muziek is een echte uitlaatklep tussen het werk door.”

VITO Vokaplaat gesprek 2

 

Welke liedje is voor jou een echte (Voka)plaat? 

Op de vraag met welk nummer we haar altijd zouden mogen wakker maken, lacht Inge: “Ze mogen me wakker maken voor meerdere nummers. Ik ben een grote fan van Placebo, vooral ‘Running Up That Hill’. ‘One’ van Faithless vind ik ook prachtig, het benadrukt het belang van verschillende perspectieven, wat wij hier bij VITO zeer sterk in het vaandel dragen. En dan is er natuurlijk nog ‘It’s a Beautiful Day’ van U2, dat me helpt om goed uit bed te komen, vooral op minder goede dagen.” Dankjewel Inge voor dit fijn gesprek! Het was boeiend om te horen hoe muziek de dynamische omgeving van VITO beïnvloedt en we onthouden: ‘It’s a beautiful day’! 

VITO Vokaplaat gezamenlijke foto

 

Zin in een dosis inspirerende Vokaplaatverhalen? Ontdek ze allemaal hieronder, of klik door naar de podcastversie als je liever luistert dan leest!

Ontdek hieronder de playlist van onze ondernemers

imu - vzw - Altez