Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Vokaplaat: Een muzikale kijk op private banking

De Vokaplaat: Een muzikale kijk op private banking

  • 08/08/2024

In de zomerreeks 'De Vokaplaat' gaan we op zoek naar de muzikale inspiratiebronnen van Vlaamse ondernemers. We ontdekken hoe muziek de drijvende kracht achter ondernemerschap, creativiteit en motivatie kan zijn. Ondernemers delen hun muzikaal verhaal en vertellen hoe verschillende muziekgenres en nummers hun ondernemersgeest gevormd hebben.

Beluister op YouTube

Beluister op Spotify

We zijn te gast in het pittoreske Sint-Martens-Latem waar Ludivine Pilate, CEO van Puilaetco, ons staat op te wachten. Puilaetco is een private bank in België, die deel uitmaakt van de grotere Quintet Private Bank groep. Met een aanstekelijk enthousiasme ontvangt ze ons voor een openhartig gesprek over muziek en ondernemerschap. Heeft muziek invloed op haar succes bij Puilaetco? En welke melodieën inspireren haar het meest? Ludivine neemt ons mee in haar muzikale kijk op private banking.

puilaetco podcast 1

 

Vind je ontspanning in muziek? 

Ludivine is net terug van een welverdiende vakantie in Zuid-Frankrijk, waar ze volop genoten heeft van de zon. "Ik ben helemaal herladen voor het tweede deel van de zomer," vertelt ze met een glimlach. Muziek speelde, zoals vaak, ook deze zomer een grote rol. Hoewel haar voorkeur uitgaat naar elektronische muziek en pop, is het duidelijk dat muziek voor haar veel meer betekent dan enkel ontspanning. "Ik hou enorm van muziek. Gedurende mijn carrière, maar ook toen ik tiener was, heb ik het altijd gebruikt om aan zelfreflectie te doen," zegt Ludivine. Muziek is voor haar een bron van energie en inspiratie. "Het tempo van de muziek geeft me energie, de teksten geven me inspiratie, en bepaalde nummers brengen me terug naar specifieke momenten."

puilaetco podcast 2

 

Associeer je een muziekgenre met Puilaetco? 

Op de vraag of er een muziekgenre is dat ze associeert met Puilaetco, komt Ludivine met een verrassende keuze. "Ik heb gekozen voor een remix van ‘Le Monde’ van Richard Carter. Het is een herinterpretatie van een heel bekend nummer van Edith Piaf. Ik vind het een perfecte mix van modern en traditioneel, wat goed aansluit bij onze identiteit als bedrijf." Ze legt uit hoe Puilaetco, een bijna 160 jaar oud Belgisch bedrijf, zichzelf meerdere keren heeft moeten heruitvinden, net zoals een remix een nieuwe draai geeft aan een klassiek nummer. Hoewel muziek een bron van inspiratie is voor Ludivine, houdt ze werk en muziek meestal gescheiden. "Tijdens het werk luister ik nooit naar muziek, ik heb veel meetings en dat maakt het niet gemakkelijk," zegt ze lachend. Maar toch kan ze muziek niet wegdenken uit haar professioneel leven. "In de auto en tijdens het lopen luister ik altijd muziek. Het geeft me nieuwe ideeën, helpt me om slecht nieuws te relativeren en geeft goed nieuws een extra boost."

puilaetco podcast 3

 

Kan muziek je door moeilijkere periodes heen helpen? 

"In meer dan 20 jaar werken zijn er altijd momenten waarop je wat teleurgesteld bent. Muziek helpt me dan om mezelf in vraag te stellen en om me te motiveren. Nummers als 'Born this way' van Lady Gaga en 'The greatest' van Sia geven me moed om door te blijven gaan en het beste van mezelf te geven."

Verbindt muziek de collega’s bij Puilaetco? 

Bij Puilaetco speelt muziek ook een verbindende rol onder de medewerkers. "Er zitten hier heel goede dansers!" lacht Ludivine. Sinds haar aantreden als CEO is het personeelsfeest levendiger geworden, met steeds wisselende thema’s en een dynamische sfeer, met dank aan het communicatieteam vult ze aan. "De muziek bepaalt veel, met een slechte DJ ben je niets.”

puilaetco podcast 4

 

Welk lied belichaamt voor jou het ondernemerschap? 

Op de vraag welk nummer voor haar het ondernemerschap belichaamt, kiest Ludivine voor 'Non je ne regrette rien' van Edith Piaf. "Als ondernemer ken je de toekomst niet. Je maakt beslissingen op basis van de informatie die je op dat moment hebt, en soms zijn die beslissingen niet de beste als je er later op terugkijkt. Spijt hebben is zinloos. Je moet ervaring opdoen, leren uit je fouten en doorgaan." Met een frisse blik en een inspirerend verhaal over hoe muziek een onmisbare rol speelt in de carrière van Ludivine, sluiten we ons gesprek af. Muziek en ondernemerschap gaan dus weldegelijk hand in hand, en de juiste melodie kan je niet alleen inspireren, maar ook aanmoedigen om door te zetten als ondernemer.

puilaetco podcast 5

 

Zin in een dosis inspirerende Vokaplaatverhalen? Ontdek ze allemaal hieronder, of klik door naar de podcastversie als je liever luistert dan leest! We kijken uit naar de volgende verhalen in ‘De Vokaplaat’!

Ontdek hieronder de playlist van onze ondernemers

imu - vzw - Altez