Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Vokaplaat: Hoe muziek creativiteit en samenwerking bij Mensura weerspiegelt

De Vokaplaat: Hoe muziek creativiteit en samenwerking bij Mensura weerspiegelt

  • 02/08/2024

In de zomerreeks 'De Vokaplaat' gaan we op zoek naar de muzikale inspiratiebronnen van Vlaamse ondernemers. We ontdekken hoe muziek de drijvende kracht achter ondernemerschap, creativiteit en motivatie kan zijn. Ondernemers delen hun muzikaal verhaal en vertellen hoe verschillende muziekgenres en nummers hun ondernemersgeest gevormd hebben.

Beluister op YouTube

Beluister op Spotify

We trokken naar het zonnige Limburg om meer te ontdekken over de Voka Plaat van Gretel Schrijvers, CEO van Mensura. Mensura is een dienst voor preventie en welzijn op het werk, of zoals ze het zelf noemen, een echte wellbeing-partner. Zij helpen bedrijven om hun medewerkers gezond, veerkrachtig en duurzaam aan het werk te houden, en uitval te voorkomen. Met 55.000 klanten, van kleine tot grote ondernemingen, bieden ze telkens een aanpak op maat. Dit vraagt de nodige creativiteit, flexibiliteit en samenwerking, iets waar muziek een grote inspiratiebron voor is. We zijn benieuwd hoe dit in de praktijk tot uiting komt.

Gretel Schrijvers Mensura 1

 

Welke rol speelt muziek in jouw leven? 

Gretel's liefde voor muziek wordt per generatie binnen haar familie doorgegeven. "Ik kom uit een muzikale familie," vertelt ze enthousiast. "Bij mijn vader thuis waren ze met negen, en iedereen bespeelde een ander muziekinstrument. Zelf heb ik negen jaar orgel gespeeld, wat niet het meest courante instrument is," lacht ze. Later schakelde Gretel over naar de piano, en nog steeds zit ze regelmatig achter de vleugel thuis. Haar muzieksmaak is enorm uiteenlopend. "Het hangt heel hard af van mijn stemming," legt ze uit. "Ik luister naar klassieke muziek, rock, jazz, maar ook naar de betere schlagers of zelfs techno." Die brede interesse is ook terug te vinden in haar dagdagelijkse taken, waar flexibiliteit en creativiteit cruciaal staan.

Mensura Gretel Schrijvers 2

 

Welke nummers belichamen voor jou het ondernemerschap? 

Op de vraag of er specifieke nummers zijn die haar aan het ondernemerschap doen denken, hoeft Gretel niet lang na te denken. "‘I Will Survive’ van Gloria Gaynor is zo’n nummer dat me echt een boost geeft," zegt ze. "Ondernemerschap brengt regelmatig uitdagingen met zich mee, en dat nummer moedigt me aan om door te gaan." Het nummer geeft me motivatie én inspiratie, vooral tijdens momenten van twijfel. "Soms vraag ik me af: ‘Hoe komen we hieruit?’ Dan kan muziek me echt helpen om tot nieuwe ideeën te komen." Ook ‘Don’t Stop Believin’ van Journey heeft een speciale betekenis voor Gretel. "Dat nummer heeft me geholpen om de sprong in het ondernemerschap te wagen en om te blijven geloven in mezelf," vertelt ze. Het is een nummer dat ze regelmatig opzet, vooral wanneer ze voor een belangrijke beslissing staat. Maar het ondernemerschap kent ook moeilijkere momenten, en daarvoor schakelt Gretel naar een iets ander genre. "‘Fix You’ van Coldplay is mijn go-to nummer in moeilijke periodes," zegt ze. "Het is een emotioneel nummer dat over herstel gaat, en dat helpt me om door zulke momenten heen te komen."

Gretel Schrijvers Mensura 3

 

Is muziek een verbinder bij Mensura? 

Muziek speelt een verbindende rol binnen Mensura. Gretel ziet dat muziek de collega's dichter bij elkaar brengt, vooral tijdens het jaarlijkse personeelsfeest. "Ik ben meestal de eerste die de dansvloer betreedt," lacht ze. De muzieksmaken binnen het team zijn net zo gevarieerd als haar eigen smaak, van techno tot pop. "Dat maakt het juist zo leuk, iedereen heeft zijn eigen stijl." Als ze Mensura zou moeten vergelijken met een muziekgenre, kiest ze voor jazz. "In jazz moet je creatief en flexibel zijn, en muzikanten moeten goed op elkaar afgestemd zijn," legt ze uit. "Mensura is de afgelopen jaren enorm gegroeid en heeft heel wat fusies doorgemaakt. Dat vraagt om flexibiliteit, creativiteit en samenwerking, net zoals bij het genre jazz."

Mensura Gretel Schrijvers 4

 

Is een nummer voor jou pas goed wanneer de songtekst inspireert? 

Gretel hecht veel waarde aan de inhoud van muziek. "Ik luister graag naar teksten, verschillende zinnen blijven echt hangen," zegt ze. Ze deelt regelmatig nummers met collega’s, zoals ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore & Ryan Lewis, die voor haar de essentie van ondernemerschap belichamen. "Zinnen als ‘Here’s the moment’ en ‘Tonight is the night’ vind ik echt motiverend om te ondernemen." En wanneer er iets te vieren valt, zoals een groot succesmoment, dan klinkt er bij Gretel wel eens ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen door de auto. "Dan zing ik zelfs mee," geeft ze toe met een glimlach. 

Wij onthouden dat muziek voor Gretel meer dan een hobby alleen is, ze haalt er inspiratie, motivatie en verbinding uit. "Ik zou echt niet zonder muziek kunnen," besluit ze. Muziek helpt haar om Mensura te leiden met de creativiteit en flexibiliteit die nodig zijn in een snel veranderende wereld. 

Mensura Gretel Schrijvers 5

 

Zin in een dosis inspirerende Vokaplaatverhalen? Ontdek ze allemaal hieronder, of klik door naar de podcastversie als je liever luistert dan leest!

Ontdek hieronder de playlist van onze ondernemers

imu - vzw - Altez