Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • De Vokaplaat: De kleurrijke invloed van muziek bij Buro Knal

De Vokaplaat: De kleurrijke invloed van muziek bij Buro Knal

  • 04/09/2024

In de zomerreeks 'De Vokaplaat' gaan we op zoek naar de muzikale inspiratiebronnen van Vlaamse ondernemers. We ontdekken hoe muziek de drijvende kracht achter ondernemerschap, creativiteit en motivatie kan zijn. Ondernemers delen hun muzikaal verhaal en vertellen hoe verschillende muziekgenres en nummers hun ondernemersgeest gevormd hebben.

Beluister op YouTube

Beluister op Spotify

Voor de laatste aflevering van onze zomerreeks, trokken we naar een gezellige koffiebar in Mechelen voor een dubbelinterview met Buro Knal. Anneleen Salvo en Sofie Liesenborghs staan aan het roer van Buro Knal, een grafisch communicatiebureau dat zich richt op de non-profitsector. "We werken voor ambitieuze opdrachtgevers die een positieve impact willen maken," legt Anneleen uit. Naast de twee oprichters werken ze samen met drie vaste freelancers om grotere projecten aan te nemen.

knal 1

 

Luisteren jullie naar muziek tijdens het werk? 

Muziek speelde zeker in de beginjaren een belangrijke rol tijdens het werk. "Toen we startten, werkten we vaak samen en luisterden we meestal naar de radio," vertelt Anneleen. "Bij een echt powernummer stopten we zelfs even met werken om te dansen. We luisteren nu nog steeds regelmatig naar muziek tijdens het werk. We kiezen dan wel voor instrumentale muziek, zonder teksten, om ons goed te kunnen concentreren." Toch blijft muziek nog steeds inspireren, vooral tijdens het ontwerpwerk. "Bij ontwerpen luister ik nog vaak muziek," zegt Anneleen. "Dat kan variëren van Måneskin tot Arctic Monkeys, afhankelijk van de mood, zolang er maar een goede melodie in zit."

knal 2

 

Verbindt muziek jullie? 

Muziek heeft Anneleen en Sofie altijd verbonden, zowel privé als professioneel. "In het begin, toen we Buro Knal in bijberoep deden, werkten we vaak samen in het weekend en daarna pikten we wel eens een concertje mee in de AB in Brussel," herinnert Sofie zich. "Dat hoorde bij het geheel. Hard werken moet ook gecompenseerd worden met wat ontspanning."

knal 3

 

Heeft muziek jullie geholpen tijdens moeilijke tijden? 

Muziek was er niet alleen op positieve momenten, maar ook om moeilijke momenten door te komen. "Tijdens de opstart ging het eigenlijk heel goed, maar toen corona toesloeg, werd het een stuk zwaarder. We waren allebei net moeder geworden, wat het extra pittig maakte," vertelt Anneleen. "Op die momenten gaf muziek zoals ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore ons de energie om door te gaan. Ook het album ‘Lemonade’ van Beyoncé was een vaste waarde, waarin ze zingt over doorzetten en er sterker uitkomen."

knal 4

 

Is er een nummer dat jullie gestimuleerd heeft om in het ondernemerschap te springen? 

Op de vraag of er een specifiek nummer is dat hen heeft geïnspireerd om de stap naar het ondernemerschap te zetten, komen er verschillende antwoorden. "Het nummer ‘Maquillage‘ van Vive La Fête was zo’n nummer," lacht Sofie. Daarnaast zijn ze grote fans van Triggerfinger, waarvan ze verschillende concerten bijwoonden. "Hun covers, zoals ‘Mercy’ met Selah Sue, hebben ons altijd geïnspireerd door de krachtige energie die ervan afstraalt."

knal 4

 

Laat muziek jullie groeien als ondernemer? 

Muziek blijft voor beide dames een bron van inspiratie en kracht, zowel persoonlijk als professioneel. Sofie verwijst naar een zin uit ‘Juice’ van Lizzo: ‘I’m like Chardonnay, I get better over time’. “Dat gevoel hebben we enorm met ouder worden, zowel privé als in ons werk. Buro Knal is nu veel sterker en volwassener dan vijf jaar geleden." Ook op de vraag of ze een favoriete Vokaplaat hebben, verschillen hun antwoorden. Sofie kiest voor het album ‘If All I Was Was Black’ van Mavis Staples, dat haar rust én energie geeft. Anneleen daarentegen is fan van Merol: "Haar feminisme en empowerment zijn voor mij enorm inspirerend. Het nummer ‘Applaus’ kan me echt een boost geven, vooral tijdens het ontwerpen."

knal 5

 

Zo sluiten we onze zomerreeks af met een straf duo: Anneleen en Sofie van Buro Knal, twee ondernemers die zowel door muziek als door hun passie voor positieve impact worden geïnspireerd. Zin in een dosis inspirerende 'De Vokaplaat'-verhalen? Ontdek ze allemaal hieronder, of klik door naar de podcastversie als je liever luistert dan leest!

Ontdek hieronder de playlist van onze ondernemers

imu -vzw - groep maatwerk