Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Vokaplaat: Michel Casselman over muziek, herinneringen en ondernemerschap

De Vokaplaat: Michel Casselman over muziek, herinneringen en ondernemerschap

  • 23/07/2024

In de zomerreeks 'De Vokaplaat' gaan we op zoek naar de muzikale inspiratiebronnen van Vlaamse ondernemers. We ontdekken hoe muziek de drijvende kracht achter ondernemerschap, creativiteit en motivatie kan zijn. Ondernemers delen hun muzikaal verhaal en vertellen hoe verschillende muziekgenres en nummers hun ondernemersgeest gevormd hebben.

We trekken met onze Vokaplaat richting PMV in Brussel waar ons een ontmoeting met Michel Casselman te wachten staat. Deze keer zitten we zelfs voor het eerst buiten, van geluk gesproken! Maar wat doet PMV precies? PMV biedt verschillende financieringsoplossingen aan in de vorm van kapitaal, leningen en waarborgen, die je onderling ook kan combineren, afhankelijk van de financiële behoefte van je onderneming. Michel, CEO van PMV, neemt ons met plezier mee in zijn muzikaal verhaal.

Vokaplaat Michel Casselman

 

Welke rol speelt muziek in jouw carrière? 

“Muziek is absoluut een constante begeleider doorheen de jaren,” begint Michel enthousiast. “Ik kan muziek luisteren en tegelijkertijd in gedachten een fotoalbum zien passeren met alles wat ik heb meegemaakt, gekoppeld aan bepaalde liedjes.” Hoewel Michel van veel muziekgenres kan genieten, is er één genre waar hij niet veel mee heeft: “Jazz, daar heb ik echt geen affiniteit mee. Maar voor de rest hou ik van klassiek, gregoriaans, en zelfs hedendaagse muziek die mijn kinderen me leren kennen. Het hangt allemaal af van mijn mood, of ik moe of fris ben.”

Vokaplaat PMV

 

Hoe link je muziek aan het ondernemerschap? 

Voor Michel zit ondernemerschap meer in het karakter van een persoon dan in de muziek. Toch herinnert bepaalde muziek hem aan specifieke zakelijke situaties. “Sommige deals kunnen weken of maanden aanslepen, en soms link ik daar bepaalde muziek aan. Een nummer zoals ‘It’s All About the Money’ kan je het meteen eens of oneens mee zijn, zeker als je naar de teksten luistert.” Michel heeft geen vaste rituelen bij het beluisteren van muziek en toch zijn er momenten waarop muziek bijzondere herinneringen oproept. “Ik heb met mijn echtgenote ooit de Mont Blanc beklommen. Toen we terugkwamen en de vallei uitreden, speelde ‘Era Ameno’. Dat lied herinnert me altijd aan die prachtige trip en aan het ‘overwinningsgevoel’ dat we hadden toen we op de top van de Mont Blanc stonden.”

Vokaplaat PMV 2

 

Luister je graag naar muziek tijdens het werk? 

“Op kantoor speel ik zelden muziek af omdat ik zo efficiënt en geconcentreerd mogelijk wil werken. Als ik in het weekend thuis aan het werk ben voor PMV, kan ik wel eens muziek opzetten. Maar het moet muziek zijn die niet te aanwezig is, zonder melodie. Zelfs klassieke muziek kan me afleiden, dus dat vermijd ik.” Bij PMV varieert muzieksmaak van de medewerkers zeer erg, dat bleek uit een muziek-rondvraag voor een teambuilding. “We doen veel verschillende dingen bij PMV en dat zie je terug in de variëteit aan muziekgenres bij onze collega’s. Het vormt een weerspiegeling van PMV, dat veel verschillende sectoren dekt.”

Vokaplaat PMV 3

 

Merk je dat muziek collega’s bij PMV verbindt? 

“Absoluut! We hebben onze vergaderzalen namen gegeven van Vlaamse artiesten zoals Selah Sue, Johan Verminne en Gorki. Dit zorgt voor leuke gesprekken en verbindt collega’s die dezelfde muzieksmaak delen. Zo belichten we negen verschillende artiesten en creëren we meteen gespreksonderwerpen wanneer bezoekers langskomen. En het is toch iets origineler dan vergaderzaal 1, 2 en 3,” lacht Michel.

 Michel's all-time favourite is ‘Sweet Dreams’, maar voor de Voka Plaat kiest hij een ander nummer. “Aan het begin van de zomer ben ik een week gaan kiten en daar hoort een specifieke sfeer bij. Daarom koos ik voor ‘Calm Down’ van Rema. Het is een heerlijk ontspannen lied voor op vakantie: niks moet, alles mag. Of Michel dat lied ook eens door de boxen van PMV zal laten knallen, daar moet hij nog even over nadenken. 

Bedankt, Michel, voor jouw tijd en inzichten én om het ultra-ontspannen ‘Calm Down’ met ons te delen.

Vokaplaat PMV 4

 

Zin in een dosis inspirerende Vokaplaatverhalen? Ontdek ze hieronder allemaal, of klik door naar de podcastversie als je liever luistert dan leest! 

Ontdek hieronder de playlist van onze ondernemers

imu - vzw - Altez