Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Oostendse kust is heimat voor uniek project voor waterstofproductie van Blue Accelerator

Oostendse kust is heimat voor uniek project voor waterstofproductie van Blue Accelerator

West-Vlaanderen
  • 15/11/2024

In 2026 komt er een unieke demonstrator voor waterstofproductie in Oostende. Op een kilometer van de kust, in het testgebied van Blue Accelerator, zal de installatie op termijn tot 4 ton groene waterstof per dag produceren. Het HOPE-project (Hydrogen Offshore Production for Europe) kreeg daarvoor onlangs 20 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. POM West-Vlaanderen is één van de 8 uitvoerende Europese partners.

Blue Accelerator

Voor de realisatie van HOPE is een projectconsortium opgericht, waarvan het Franse Lhyfe als coördinator zal optreden. Naast POM West-Vlaanderen zullen ook Alfa Laval (Denemarken), Plug en Strohm (Nederland), EDP New (Portugal), ERM en CEA (Frankrijk) en DWR eco (Duitsland) het project uitvoeren. “Dit project omvat de ontwikkeling, bouw en exploitatie van een unieke installatie met een vermogen van 10 megawatt”, verduidelijkt Tom Baur, Cluster Developer Blue Accelerator bij POM West-Vlaanderen. “Dat resulteert op termijn in een productie tot 4 ton groene waterstof per dag op zee. Via een pijpleiding wordt de waterstof geëxporteerd, samengeperst en geleverd aan klanten, voor gebruik in de industrie en de transportsector.”

De haven van Oostende wil de centrale schakel in de Belgische waterstofketen zijn.

Tom Baur

HOPE onderstreept meteen ook de ambitie die West-Vlaanderen koestert om een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van een waterstofhub te spelen. “Groene waterstof is belangrijk bij de energietransitie en helpt ons onze klimaatdoelen te bereiken. Bovendien zal dit project op termijn een hefboom zijn voor de creatie van veel nieuwe banen. Ook in functie van de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening, is dit cruciaal,” onderstreept POM West-Vlaanderen- voorzitter Jean de Bethune.

HOPE is het eerste offshoreproject van deze omvang ter wereld dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “De locatie is ideaal. De haven van Oostende wil de centrale schakel in de Belgische waterstofketen zijn en heeft vanaf het begin bijgedragen aan de ontwikkeling van het project.”

Betrouwbaarheid aantonen

De Europese subsidie is de financieringsbron voor de ontwerpfasen, de levering van apparatuur en de bouwwerken. Ook onderzoek, ontwikkeling en innovaties die erop gericht zijn om de technologische oplossingen en de werking van dergelijke infrastructuur te optimaliseren, zullen ermee worden bekostigd. “De toelage geldt voor 5 jaar. De eerste 3 jaar dienen voor de ontwikkeling van het demonstratiemodel. In de 2 daaropvolgende jaren komt het erop aan de technische betrouwbaarheid en de commerciële levensvatbaarheid van het project aan te tonen.”

Coördinator Lhyfe heeft in deze nichemarkt al wat ervaring opgebouwd. 2 jaar geleden mocht het Sealhyfe inhuldigen, de eerste proeffabriek wereldwijd voor offshore waterstof. Het systeem maakt gebruik van de technologie van het Nederlandse Plug en wordt aangedreven door een drijvende windturbine van 1 MW.

Belangrijke mijlpaal in ontwikkeling van offshore waterstofproductie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie