Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 18/04/2025

“Een complexe oplossing is zelden een goede oplossing”

Ze ontwikkelden een A-frame voor zeebodemsonderingen voor GEOxyz, staan in de spreekwoordelijke rolodex van onder meer Vestas en Parkwind en werken momenteel aan een systeem voor het veilig verankeren en loslaten van trossen aan kleine, elektrische vaartuigen. Kaayman Engineering mag met zijn leeftijd van 5 jaar dan wel een jong bedrijf zijn; in de offshore-industrie heeft de firma uit Anzegem al een stevige reputatie opgebouwd.

Kaayman Engineering

Elektromechanicus Kay Duyck richtte Kaayman Engineering op in november 2019. Het bedrijf specialiseert zich hoofdzakelijk in mechanical engineering en productoptimalisatie en bedenkt oplossingen, producten en installaties voor een brede waaier aan technische problemen. “De ene dag is dat een kleine tool om in één beweging van elke bout een knop te kunnen maken, de andere dag een machine om automatisch taarten te maken of een grote installatie voor Arne Quinze”, lacht Kay. “Dat is toch fantastisch? De technische problemen waarvoor bedrijven zelf geen oplossing kunnen of willen bedenken, bezorgen ons het grootste plezier en de meeste voldoening.”

Kaayman Engineering is actief in talrijke sectoren en gedijt volgens Kay goed in de bijbehorende variatie, maar beschouwt de offshore-industrie in het bijzonder als een belangrijke pijler. “Het is dankzij deze industrie dat we vandaag überhaupt bestaan. Ik was nog maar net van start gegaan toen de coronacrisis toesloeg. Niet verwonderlijk brak het angstzweet me toen uit. Een grote opdracht voor Vestas, waarbij nieuwe communicatiemasten op bestaande turbines geplaatst moesten worden, hield me toen boven water. Nog geen jaar later nam ik een eerste medewerker aan. Inmiddels zijn we met 11 en kunnen we als kleine kmo grote spelers zoals Vestas, GEOxyz, Vuylsteke Constructie en IDP Shipyard tot onze vaste klanten rekenen.”

De portefeuille van Kaayman Engineering is vandaag inderdaad goed gevuld. Toch houdt Kay telkens wat ruimte open voor offshore-projecten. “Korte doorlooptijden zijn eigen aan deze sector. De kostprijs van een schip of een installatie die stilligt is dermate hoog dat er echt geen uitstel mogelijk is. We doen er dan ook alles aan om onze klanten daarin tegemoet te komen.”

De elektrificatie staat nog in haar kinderschoenen, maar brengt nu al nieuwe uitdagingen met zich mee.

Kay Duyck

Van denken tot doen

Het is echter niet alleen de technische expertise die Kaayman tot een herkenbare referentie maakt. Ook het jeugdige enthousiasme, de kwinkslag in de communicatie en de hands-on-mentaliteit maken van het bedrijf een graag geziene gast bij offshore- en andere bedrijven. “We zijn niet zomaar een ingenieurskantoor; al onze medewerkers staan met de voeten op de grond en steken graag de handen uit de mouwen. Dat doet snel de ronde. Het is niet zo dat we zomaar een idee op tafel leggen. Het is aan ons om iets te bedenken dat veilig en kostenefficiënt is. Elk concept wordt daarom intern streng beoordeeld en beproefd, rekening houdende met onder meer uitvoerbaarheid, materialisatie, kostprijs, … Zo zorgen we dat we alles kunnen staven. We denken out-of-the-box, maar gaan tegelijk heel uitdrukkelijk op zoek naar eenvoud. Een complexe oplossing is zelden een goede oplossing.”

De komende jaren wil Kaayman nog sterker inzetten op de transitie naar een onestopshop en volledige trajecten begeleiden, van concept en prototyping tot en met installatie, oplevering en keuring. “Sommige installaties kunnen we in eigen huis maken; voor andere zullen we een beroep doen op externe partners. Daarvoor gaan we expliciet op zoek naar lokale bedrijven. Er zit in ons land zoveel expertise, dat het dom zou zijn om de kennis naar elders te laten wegvloeien.”

www.kaayman.be

Elektrificatie brengt nieuwe uitdagingen

Aan technische uitdagingen is er in de offshore-industrie geen gebrek. Met de geplande elektrificatie van de havens zullen daar volgens Kay Duyck enkel maar nieuwe vraagstukken aan toegevoegd worden. “Op zich staat de elektrificatie nog in haar kinderschoenen. Vooral autonomie is een struikelblok, maar er zijn bijvoorbeeld wel al plannen voor de elektrische uitvoering van kleine schepen die trossen aannemen. In dat kader ontwikkelen we nu een volledig nieuw concept voor het veilig verankeren en, in noodgevallen, loslaten van die trossen. Om het risico op failure te beperken, is de tool volledig mechanisch geïnspireerd. Veiligheid is in dergelijke projecten, waar hulp niet altijd direct ter plaatse kan zijn, een absolute topprioriteit.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx