Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Geert Frans geeft enkele tips - “Veel onwetendheid over verantwoordelijkheid van lading”

Geert Frans geeft enkele tips - “Veel onwetendheid over verantwoordelijkheid van lading”

West-Vlaanderen
  • 29/11/2024

Dagelijks zijn op onze wegen duizenden vrachtwagens onderweg met ladingen van bedrijven. Wist je dat 4% van alle ladingen beschadigd op hun bestemming aankomen? En dan hebben we het nog niet over het fileleed dat ladingverlies kan veroorzaken. Geert Frans is al meer dan 40 jaar actief in de transport en logistiek en specialiseert zich al bijna 30 jaar in de wereld van de ladingzekering. Hij vat enkele belangrijke weetjes samen.

Geert Frans

Dat een lading op de juiste manier gezekerd wordt, is in eerste instantie belangrijk voor de lading zelf, maar zeker ook wanneer de verzekeringen moeten tussenkomen in het geval van schade. Bij politiecontroles worden vrachtwagens waarvan de lading foutief gezekerd is, vaak dagenlang aan de kant gezet, wat uiteraard ook zware economische gevolgen kan hebben en nadelig is voor zowel de leverancier, de transporteur als de klant.

In 2014 werd in Europa een richtlijn uitgevaardigd waarin zeer duidelijk wordt beschreven bij wie de verantwoordelijkheid van ladingen ligt. Dat is namelijk bij de verlader, het bedrijf dat de goederen ter beschikking stelt van de vervoerder. De wetgeving daarrond is vervat in artikel 45bis van de wegcode en zegt dat een verlader verplicht is om vooraf schriftelijk alle nodige informatie te bezorgen om een lading goed en correct te kunnen zekeren. “We zien heel vaak dat de verlader in het geval van een incident de verantwoordelijkheid in de schoenen van de transporteur probeert te schuiven. Helaas is de kennis daarover vaak onvoldoende. Voor zeer veel productiebedrijven is de materie uiterst belangrijk, maar ze beseffen dat pas wanneer er zich een ongeval of schade voordoet”, vertelt Geert Frans.

Investering die je terugverdient

Met zijn bedrijf geeft hij advies over hoe je een lading op een correcte manier moet zekeren. “Wie als bedrijf nog in België produceert, maakt topproducten van hoge kwaliteit. Het is dan ook uiterst belangrijk om je goederen optimaal te transporteren. Wij kunnen firma’s daarbij zowel op theoretisch als praktisch vlak helpen. Zo leren we hoe je correcte berekeningen uitvoert en geven we workshops over verschillende types ladingen. Maar we gaan nog een stap verder. Met ons bedrijf CS-TS testen we effectief wat we aan de klanten aanbevelen. Zo testen we hoe je bijvoorbeeld bepaalde goederen op een pallet op een veilige manier vervoert. Voor een basisadvies gaan we een volledige dag op bezoek bij de klant. Daarvoor moet je rekenen op een 1.000 euro. Wens je meerdere palletten te laten testen, dan ligt de prijs uiteraard hoger. Maar die investering spaar je heel snel uit. Zo blijkt uit onze testen dat er vaak te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, of op een verkeerde manier. Wij verkopen zelf geen producten. We geven enkel advies”.

In het kader van ‘road awareness’ wil Europa het aantal verkeersdoden tegen 2050 op nul brengen, waardoor de regels nog zullen verstrengen. “De sensibilisering van bedrijven is iets waar we blijvend moeten aan werken”, besluit Geert Frans.

www.geert-frans.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx