Zeggen dat onze arbeidsmarkt sterk in beweging is, is een open deur instampen. Krapte op de arbeidsmarkt enerzijds en snel evoluerende processen dwingen bedrijven tot snelle en geïndividualiseerde leertrajecten. Educational Technology kan hierin een belangrijke partner zijn, maar hoe zie je het bos door de bomen?
Hier sta je gelukkig niet alleen. Al 3 jaar is <edtech/station> dé spil in de Belgische EdTech-sector waar start-ups, onderzoekers en scale-ups samenkomen. In de afgelopen 2 jaar hebben we onze impact vergroot en werken we nu aan de verdere verankering en groei van de sector.
2 jaar <edtech/station>
<edtech/station> werd met de steun van Vlaanderen opgericht om tegemoet te komen aan de uitdagingen waarmee veel start-ups in de Belgische EdTech-sector geconfronteerd worden. Onze hub biedt de nodige ondersteuning en een netwerk dat bedrijven helpt om samen te werken en te groeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen TEO en UQ. TEO is gespecialiseerd in technische opleidingen en competenties, terwijl UQ zich richt op het ontwikkelen van inhoudelijke content en de integratie daarvan op de werkvloer. Dankzij ons netwerk hebben deze 2 bedrijven hun krachten gebundeld in een nieuw bedrijf, TechniX, dat een product biedt dat technische opleidingen en werkvloerintegratie combineert. Dit illustreert hoe onze aanpak bedrijven samenbrengt om innovatieve oplossingen te creëren die de hele sector vooruithelpen.
Belangrijk is de samenwerking met kennisinstellingen en onderzoekscentra. Deze helpen onze leden om zich te onderscheiden in een concurrerende markt. Door onderzoeksresultaten om te zetten in praktijkgerichte innovaties, versterken we niet alleen de EdTech-sector, maar ook het bredere ecosysteem in Vlaanderen en daarbuiten.
De wereld als nieuwe markt
Naast de Belgische markt is internationalisering essentieel voor de groei van onze leden. Om dit te ondersteunen, hebben we 3 programma’s ontwikkeld die bedrijven begeleiden bij hun internationale stappen. Ten eerste introduceren we bedrijven op internationale evenementen, om zo inzicht te krijgen in markten en trends buiten België. Daarnaast organiseren we verkenningsmissies waarbij bedrijven specifieke markten verkennen om de mogelijkheden te verkennen. Ten slotte bieden we bedrijven de mogelijkheid van stages en netwerken in het buitenland, om contacten te leggen die hen verder helpen in hun expansie.
Deze inspanningen worden versterkt door onze samenwerking met VLAIO en Flanders Investment & Trade. Ook zij zien het potentieel van de EdTech-markt en ondersteunen ons in het creëren van kansen voor Vlaamse bedrijven. De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over hoe technologie een blijvende impact kan hebben op onderwijs en opleiding. Dit is een van de speerpunten van <edtech/station>. Daarom richten we ons op het ontwikkelen van technologieën in bedrijven die passen bij de specifieke behoeften van de markt. Technologie en innovatie die ook daadwerkelijk wordt ingezet om verandering teweeg te brengen. In het netwerk ontstaan synergieën tussen ontwikkelaars en gebruikers. Dit helpt ons om technologieën te verfijnen en aan te passen aan de werkelijke noden van de gebruikers, wat zorgt voor een grotere adoptie en een blijvende impact. Zo is <edtech/station> niet alleen een hub voor innovatie, maar ook een brug naar de praktijk, waar technologie effectief wordt toegepast in onderwijs en training.
De kracht van intersectorale samenwerking
Door onze expertise uit te breiden naar andere industrieën, kunnen we waardevolle verbindingen leggen tussen technologie en opleiding. Dit versterkt niet alleen de EdTech-sector, maar stimuleert ook innovatie in andere sectoren, waardoor de Vlaamse economie als geheel wordt verrijkt.
In dit alles is Voka een cruciale partner. Het Voka-netwerk helpt ons om de kloof tussen technologiebedrijven en eindgebruikers te overbruggen. Zo kan <edtech/station> niet alleen de groei van bedrijven versnellen, maar ook de impact van technologische innovatie vergroten binnen het bedrijfsleven.
Annelies Volckaert, <edtech/station>
