De Britten gaan op 4 juli vervroegd naar de stembus. Die verkiezing is ook voor Vlaamse ondernemingen van belang, vindt Voka. Het Verenigd Koninkrijk mag dan wel geen deel meer uitmaken van de Europese Unie, toch blijft het een van onze belangrijkste handelspartners. De gevolgen van de Brexit laten zich nog steeds voelen: steeds strengere grenscontroles hinderen een vlotte in- en uitvoer van goederen. De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en in de Europese Unie zijn een kans om opnieuw te investeren in betere handelsrelaties tussen de twee economische machtsblokken.
“Bedrijven melden ons steeds vaker dat ze te maken krijgen met strengere grenscontroles bij de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Sinds de Brexit slinken de handelsrelaties tussen Vlaanderen en het VK zienderogen. We moeten opnieuw investeren in betere relaties met onze grootste handelspartners. België leeft van de export: een derde van onze economie is gelinkt aan internationale handel. Als het niet goed gaat met de internationale handel zullen we dat allemaal voelen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Export onder druk
De export van Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk daalt al verschillende jaren. In 2022 was er even weer een stijging, maar in 2023 daalde de Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk opnieuw met 8,77%. En ook 2024 belooft niet veel goeds: in de eerste twee maanden van het jaar exporteerde Vlaanderen voor 4,1 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is 9% minder dan in dezelfde periode in 2023.
Strenge grenscontroles
Exporterende bedrijven getuigen over strengere grenscontroles. Deze controles veroorzaken aanzienlijke vertragingen, logistieke verstoringen en financiële verliezen. Ondanks investeringen in automatisering en digitalisering blijft de export naar het VK complex en duur, wat de operationele efficiëntie en het concurrentievermogen onder druk zet.
Nieuwe start
De verkiezingen in de EU en het Verenigd Koninkrijk kunnen zorgen voor een nieuwe start in de handelsrelaties. Bovendien kan een uitgebreide samenwerking leiden tot betere regulering en harmonisatie van normen, wat de handel en investeringen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verder kan vergemakkelijken.
Maak internationale handel beleidsprioriteit
Voka roept op om van nieuwe handelsakkoorden een absolute beleidsprioriteit te maken, zowel op nationaal als op Europees niveau. Belgische overheden blokkeren vandaag maar liefst acht Europese vrijhandels- en investeringsakkoorden, onder meer met de Mercosur-landen en met Vietnam. En dat terwijl België net één van de grote voorvechters van internationale handel zou moeten zijn.
Het snel veranderende internationale klimaat rond globalisering vormt een ernstige bedreiging voor onze toekomstige welvaart. Internationale handel blijft immers een essentiële motor van onze welvaart. Ook al staat dat vandaag amper op de agenda, de volgende regering zal, ongeacht de samenstelling, daar onvermijdelijk mee geconfronteerd worden, en zal daarop moeten inspelen.
“België moet prioriteit maken van een vooruitstrevender internationaal handelsbeleid”, zo zegt Hans Maertens bij Global Ambassadors, het Voka netwerk van internationaal exporterende bedrijven.