Vraag van de week
Wat is het verschil tussen preferentiële en niet-preferentiële oorsprong?
In de wereld van internationale handel is de oorsprong van een product een essentieel element. Het bepaalt niet alleen hoe producten worden behandeld bij invoer, maar heeft ook invloed op de kosten. Oorsprong kan onderverdeeld worden in preferentiële en niet-preferentiële oorsprong, elk met zijn specifieke voordelen en criteria.
Preferentiële oorsprong: lagere douanerechten als voordeel
Preferentiële oorsprong biedt landen en regio’s die handelsakkoorden hebben gesloten, zoals de EU met Canada, lagere douanerechten. Producten met een preferentiële oorsprong komen in aanmerking voor tariefverlagingen of vrijstellingen bij invoer in het partnerland. Voor bedrijven betekent dat een aanzienlijk kostenvoordeel. Voor het verkrijgen van preferentiële oorsprong moet het product voldoen aan specifieke criteria, bijvoorbeeld een minimaal percentage van lokale materialen of een bepaalde productiefase die binnen het land plaatsvindt. De oorsprongsregels zijn terug te vinden in de handelsakkoorden en zijn niet in alle handelsakkoorden identiek.
Niet-preferentiële oorsprong: basisregels en handelsbeleid
Niet-preferentiële oorsprong komt in beeld wanneer er geen specifieke handelsakkoorden zijn. Dit type oorsprong biedt geen tariefvoordelen, maar is belangrijk voor maatregelen zoals antidumpingrechten, invoerquota en andere handelsbeperkingen, maar ook de oorsprongsaanduiding op een product. De regels voor niet-preferentiële oorsprong richten zich op het bepalen van de ‘economische nationaliteit’ van het product. De oorsprong is vaak relevant bij de import van producten uit landen zonder preferentiële handelsakkoorden.
Waarom is het belangrijk voor bedrijven?
Een correcte oorsprongsbepaling biedt financiële voordelen, maakt internationale transacties eenvoudiger en voorkomt boetes. Bedrijven die bewust omgaan met de oorsprong van hun producten kunnen hun concurrentiepositie versterken door kostenbesparingen en snellere toegang tot buitenlandse markten. Dat is vooral belangrijk in tijden waarin handelsrelaties, zoals met de Brexit, voortdurend veranderen en regels complexer worden.
Conclusie
Een goed begrip van preferentiële en niet-preferentiële oorsprong is essentieel voor bedrijven die internationaal zakendoen. Of je nu kosten wilt besparen door lagere invoerrechten of gewoon wilt voldoen aan wettelijke verplichtingen, het correct bepalen van de oorsprong van je producten is onmisbaar in een dynamische globale economie.
Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be