Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Petersime Belgium 75 jaar: helft van de broedmachines wereldwijd komt van Petersime

Petersime Belgium 75 jaar: helft van de broedmachines wereldwijd komt van Petersime

  • 03/07/2024

Al driekwart eeuw maakt Petersime broedmachines en broederijen voor de hele wereld. Vandaag is het bedrijf uit Olsene wereldleider en dat legt hen geen windeieren. “Onze installaties worden met de jaren groter door onze blijvende focus op technologische innovatie.”

HR Director Karlijn Lippens en ceo Paul Degraeve aan een broedmachine van Petersime, geproduceerd in de jaren 1920.

 


Tekst Laurens Fagard - foto Jeroen Willems

Als kleine architect start Georges Bohez in 1949 met de verkoop van Petersime-broedmachines, een van oorsprong Amerikaans merk. Gaandeweg begon hij ook op eigen houtje met productie onder licentie, tot die in 1968 verviel en hij onafhankelijk het merk verderzette. Midden jaren tachtig neemt TBG Europe als holding het familiebedrijf onder de arm. De jaren die volgen luiden een nieuw tijdperk in dat gepaard gaat met internationale groei en procesoptimalisatie. Naderhand wordt de klemtoon gelegd op de bioresponses in het broedproces, waarmee de broedtechnologie compleet geherdefinieerd wordt. 

Vandaag is het bedrijf toonaangevend in de sector met 60% marktaandeel over de hele wereld, mede door de overnames van twee concurrenten in Noord-Amerika. “Wekelijks worden in onze 60.000 broedmachines zo’n 500 miljoen kuikens geboren”, aldus ceo Paul Degraeve. “We zijn een belangrijke schakel in de voedingsvoorziening. Pluimveevlees is in opmars. Jaarlijks eet men wereldwijd een 15-tal kilo per persoon. Dit cijfer loopt in België op tot 25 en in de Verenigde Staten tot maar liefst 50 kilo. Maar de evolutie is ronduit indrukwekkend in landen zoals Indonesië, waar de bevolkingstoename groot is en de gemiddelde vleesconsumptie nog klein. Kip is veruit de meest duurzame dierlijke proteïne door de efficiënte manier waarop voer in vlees wordt omgezet. Bovendien is kip gezonder en zijn er geen religieuze bezwaren.”

Wekelijks worden in onze 60.000 broedmachines zo’n 500 miljoen kuikens geboren”

Hatchery managers ontzorgen

Naast de broedmachines die almaar groter worden in omvang, is er de specifieke begeleiding in het opzetten van broeierijen die mee aan de basis van het succes liggen volgens Karlijn Lippens (HR). “We tekenen volledige broeierijen uit en ontzorgen de zogenaamde hatchery managers maximaal. Zij dienen steeds minder zelf aan de machines in te stellen waardoor ze zich op andere taken kunnen richten. Bij een personeelswissel leiden we nieuwe mensen volledig op zodat de kennis die in onze systemen zit, optimaal benut wordt. In de toekomst zal alles rond data draaien en daar willen we nog meer op inzetten.”

(lees verder onder de foto)

Pluimveevlees is in opmars. Jaarlijks eet men wereldwijd een 15-tal kilo per persoon.

Petersime is een pur sang technologiebedrijf. Paul: “Het is onze onderscheidende factor waardoor we de concurrentie voor kunnen blijven. Eind jaren negentig zijn we samenwerkingen gestart met verschillende vakgroepen van de UGent en KU Leuven, en later ook in Wageningen, Hasselt en Edinburgh. Die technologieslag is nodig om in alle landen een rol van betekenis te spelen. We hebben ook verkoopkantoren in Brazilië, Maleisië en China, landen waar grote pluimveebedrijven gevestigd zijn. Door te investeren in broedproceskennis en deze te integreren in onze software, is ons rendement veel hoger waardoor we ook op die markten kunnen concurreren.”

Karrenvracht aan nationaliteiten

Die internationale verankering is ook merkbaar bij de medewerkers van Petersime. “Hoewel we meer dan 40 nationaliteiten hebben, is er een enorm familiale sfeer. Twee keer per jaar verzamelen we al onze sales- en servicemensen vanuit onze buitenlandse sites in België om marktevoluties te bespreken en vernieuwingen in onze producten te tonen. Dit jaar combineren we dat met een groot jubileumfeest. Later op het jaar leggen we de eerste steen van ons gloednieuwe kantoorgebouw. Een bedrijf dat internationaal hoge toppen scheert, heeft ook fysiek een representatief uithangbord nodig.”

Door te investeren in broedproceskennis en deze te integreren in onze software, is ons rendement veel hoger

Petersime
Centrumstraat 125 - 9870 Zulte (Olsene)
09 388 96 11
petersime.com
 

 

 

 

 

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2024: 

  • 10 jaar: Billit en Luceda Photonics
  • 15 jaar: AYA, HR Mentor & Revive
  • 20 jaar: CTS Benelux, Oleum Olieslagerij, Projinit & Rederij De Gentenaer
  • 25 jaar: APF Autoparts
  • 30 jaar: Creaplan Group
  • 35 jaar:  Gent-Watertoerist
  • 40 jaar:  Bopro & Kresoft Systems
  • 50 jaar: Coatinc Ninove
  • 60 jaar: Cosmolift, Europabank, Scala & smartphoto group
  • 75 jaar: Petersime Belgium
  • 125 jaar: Vandemoortele
  • 160jaar: Steenbakkerij Vande Moortel

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2025 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024

Artikel uit publicatie