Oleum Olieslagerij, een verborgen parel in het hart van de Vlaamse Ardennen, is een familiebedrijf dat hoogwaardige biologische oliën perst uit zonnebloempitten, koolzaad en sojabonen. Deze oliën vinden voornamelijk hun weg in de voedingsindustrie. “We stellen strenge eisen aan onze lokale en internationale zaadleveranciers omdat de kwaliteit van onze eindproducten begint bij de basis”, zegt Dominique Van Malleghem, de negende generatie van een bedrijf dat … twintig jaar jong is.
Oleum Olieslagerij perst hoogwaardige biologische oliën uit zonnebloempitten, koolzaad en sojabonen.
Tekst Sam De Kegel - foto Nathalie Dolmans
Oleum Olieslagerij, een verborgen parel in het hart van de Vlaamse Ardennen, is een familiebedrijf dat hoogwaardige biologische oliën perst uit zonnebloempitten, koolzaad en sojabonen. Deze oliën vinden voornamelijk hun weg in de voedingsindustrie. “We stellen strenge eisen aan onze lokale en internationale zaadleveranciers omdat de kwaliteit van onze eindproducten begint bij de basis”, zegt Dominique Van Malleghem, de negende generatie van een bedrijf dat … twintig jaar jong is.
Familiebedrijf met duurzame visie
Dominique poseert trots met haar team in de productie van Oleum Olieslagerij. “We zijn een familiebedrijf met een duurzame blik op de toekomst, met een hart voor mens en natuur. Transparant en volhardend.” Hier worden oliën geperst uit oliehoudende zaden. Deze zaden worden gezeefd, gereinigd, gebroken, verwarmd en geperst. De bijproducten, zoals sojaschilfers, zijn natuurlijke én hoogwaardige eiwitten die worden gebruikt in de dierenvoeding en de zeefresten dienen als bodemverbeteraar. Geen afval dus.
Van advocaat naar olieproducent
Oleum is twintig jaar jong, maar Dominique Van Malleghem is de negende generatie én eerste vrouw aan het hoofd van de familie Van Malleghem. Oorspronkelijk begon alles met een boerderij en een watermolen in Etikhove. Na een korte uitstap naar de advocatuur keerde Dominique terug naar het familiebedrijf. De oorspronkelijke perserij, bedoeld om maïskiemkoek te produceren, evolueerde onder haar leiding naar een biologische en duurzame olieslagerij. De naam Oleum Olieslagerij verwijst naar het traditionele en vooral natuurlijke productieproces (mechanische persing in plaats van extractie via hexaan) “We zijn 100% natuurlijk en biologisch,” aldus Dominique.
Get your basics right
De kwaliteit van de grondstoffen is essentieel. “Zowel voor de klant als voor onszelf.” Dominique reist de wereld rond om de beste zaden te selecteren. Zaden die niet voldoen aan de strenge normen van Oleum worden afgewezen. Oleum ziet zichzelf als een schakel in een keten die zorgt voor optimale eindproducten voor zowel Oleum als hun klanten. Get your basics right is het DNA van het bedrijf.
(lees verder onder de foto)
Managing director Dominique Van Malleghem reist de wereld rond om de beste zaden te selecteren.
Natuurlijk, kwalitatief en flexibel
Oleum is een puur natuur b2b-bedrijf. Oleum levert hoogwaardige biologische oliën aan voedingsproducenten, zowel lokaal als internationaal. Hun olie wordt gebruikt in producten zoals babyvoeding, plantaardige dranken, vegan maaltijden, sauzen en nog veel meer. Daarnaast zijn ze een belangrijke leverancier aan de veevoedersector. “Wij blijven trouw aan onze origine”, aldus Dominique. “Wij kunnen producten aanbieden van 1.000 kg tot een zeeschip. Oleum’s flexibiliteit en schaalgrootte stellen ons in staat om dynamisch in te spelen op specifieke klantverzoeken.”
Ook komt er een stijgende vraag vanuit technische sectoren die op zoek zijn naar duurzame, natuurlijke en klimaatvriendelijke geproduceerde grondstoffen.
Geloof in duurzame landbouw, lokaal en internationaal
Oleum kijkt positief naar de toekomst, ondanks uitdagingen zoals de Europese Green Deal, de EUDR-regeling en geopolitieke verschuivingen. Lokaal werken ze samen met een landbouwcoöperatie die inzet op regeneratieve landbouw en CO2-opslag in de grond. “De ‘levende’ grond herstelt zich zonder kunstmest of pesticiden, deze vorm van landbouw is enorm veelbelovend.”
Samen met hun internationale (Afrikaanse) leveranciers zullen zij in staat zijn om soja aan te bieden uit niet-ontboste gebieden, conform de EUDR-regeling. Oleum Olieslagerij wil een partner zijn van duurzame landbouw in deze gebieden met als leidraad de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG). “Wij zetten ons samen met onze lokale partners, landbouwcoöperaties en ngo’s in om verdere ontbossing tegen te gaan, lokaal goede en gezonde landbouwpraktijken aan te leren en hen in staat te stellen om een volwaardig leefloon te verdienen. Dit is een heuse investering, maar ik geloof erin”, zegt Dominique.
Ook binnen Oleum zelf wordt geïnvesteerd om het productieapparaat futureproof te maken.
Op zoek naar technisch talent
Oleum heeft momenteel twaalf medewerkers, waarvan zes in de productie. “We zoeken continu naar productiemedewerkers met een technische achtergrond. Dit is een uitdaging. Kandidaten die mee willen bouwen aan dit verhaal zijn meer dan welkom. De verloning is meer dan marktconform en de werksfeer is familiaal en authentiek”, besluit Dominique.
Dominique samen met een deel van haar team in het bedrijf dat gevestigd is in het hart van de Vlaamse Ardennen.
Voka viert jarige bedrijven
Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest.
Dit zijn de jubilarissen van 2024:
- 10 jaar: Billit en Luceda Photonics
- 15 jaar: AYA, HR Mentor & Revive
- 20 jaar: CTS Benelux, Oleum Olieslagerij, Projinit & Rederij De Gentenaer
- 25 jaar: APF Autoparts
- 30 jaar: Creaplan Group
- 35 jaar: Gent-Watertoerist
- 40 jaar: Bopro & Kresoft Systems
- 50 jaar: Coatinc Ninove
- 60 jaar: Cosmolift, Europabank, Scala & smartphoto group
- 75 jaar: Petersime Belgium
- 125 jaar: Vandemoortele
- 160 jaar: Steenbakkerij Vande Moortel
Ontdek ze allemaal via deze link