In de eerste helft van dit jaar hebben bedrijven in de regio Mechelen-Kempen maar 122 omgevingsvergunningen aangevraagd via hun gemeente. Dat is het op één na laagste aantal in 6 jaar tijd. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen, op basis van cijfers van het Vlaams Omgevingsloket. Het gaat om volledig nieuwe vergunningen en de vernieuwing van aflopende vergunningen. "De langere onzekerheid rond stikstof heeft aanvragen en investeringen vertraagd. Dat is één verklaring voor een ruimer probleem", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen.
In de eerste jaarhelft van 2024 hebben de industriële bedrijven in de regio Mechelen-Kempen 122 aanvragen gedaan voor een omgevingsvergunning. Het gaat om dossiers waar alleen de gemeente voor verantwoordelijk is en de provincie niet hoeft tussen te komen. De cijfers voor 2024 zijn de op één na laagste van de afgelopen 6 jaar.
"Door de lange onzekerheid rond onder meer het stikstofdecreet, hebben ondernemingen hun beslissingen om te investeren 'on hold' moeten zetten. Je ziet dat die onzekerheid nog niet helemaal uit de markt is", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Er is een lichte verbetering in vergelijking met vorig jaar. Maar naar die quasi stilstand wil niemand terug."
1 op 4 stopgezet
De grafiek hierboven geeft een overzicht van het aantal ingediende vergunningsaanvragen sinds 2019 tot juni 2024, voor de hele regio Mechelen-Kempen. Opvallend is dat 28 procent - meer dan 1 op 4 aanvragen - vroegtijdig wordt stopgezet.
"Dat is verontrustend. In het kader van ons nieuwe memorandum zijn we daar met de 39 lokale besturen over in gesprek gegaan. Net omdat het cijfer zo hoog is", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Eén op vier vergunningen die vroegtijdig wordt stopgezet; dat zijn heel wat investeringen, extra jobs en inkomsten die de gemeenten mislopen. Besturen hebben er dus baat bij, dat dit cijfer positief evolueert. Ze geven toe dat het een hele uitdaging is geworden om de dienst Omgeving te versterken. Zowel kwalitatief als kwantitatief. Vanuit Voka willen we daarom samen dit probleem aanpakken."
"In ons nieuwe memorandum waarschuwen we ook concreet voor deze situatie", zegt Brillouet. "De regio Mechelen-Kempen is één van de sterkste groeiers van Vlaanderen. We zijn er de voorbije 10 jaar in geslaagd om onze economie elk jaar 4 procent te laten groeien. Daarmee staan we aan de top. Een heldere en minder complexe procedure voor vergunningsaanvragen, kunnen zeker helpen om aan de top te blijven."
De nieuwe Vlaamse regering erkent dat - mee onder impuls van Voka - vergunning- en adviesverlening kerntaken zijn. Een commissie van experten krijgt de opdracht om, samen met het middenveld, in het eerste jaar van de legislatuur werk te maken van een actieprogramma om de vergunningverlening te verbeteren.