Digitale transformatie is essentieel voor het verbeteren van toegankelijkheid en kwaliteit in de zorgsector, een visie die wordt gedeeld door Sander Bijl van BeterDichtbij en Tom Brysens van de Voka Health Community. Sander legt uit: "BeterDichtbij is een app ontstaan uit de behoefte om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te verbeteren." Aan de andere kant benadrukt Tom Brysens de structurele uitdagingen in België: "In België moet de zorgfinanciering dringend aangepast worden om digitale toepassingen effectief te ondersteunen." Een dubbelgesprek over hoe digitale transformatie de toegankelijkheid en efficiëntie van zorg kan verbeteren.
Vlotte zorgcommunicatie
Sander Bijl legt uit: "BeterDichtbij is ontstaan vanuit een essentiële behoefte binnen de gezondheidszorg. We hebben de app ontwikkeld omdat er een duidelijke noodzaak was om de communicatie tussen patiënten en zorgverleners te vereenvoudigen, wat heeft geresulteerd in een tool die direct contact met zorgprofessionals mogelijk maakt." De samenwerking met mede-vennoot en technologie-expert Godfried Bogaerts was cruciaal: "Godfried, vanuit de technische sector, en ik, met mijn zorgachtergrond, zagen de kans om de toegankelijkheid van zorg te vergroten door middel van technologie."
Het primaire doel van BeterDichtbij is het elimineren van communicatiebarrières in de zorg. "Ons streven is gericht op het wegnemen van alle obstakels die een vloeiende communicatie tussen patiënten en zorgverleners in de weg staan, waardoor de interactie tussen hen fundamenteel verandert en de efficiëntie binnen zorgprocessen verbetert," legt Sander Bijl uit. "Door directe communicatiemogelijkheden via de app te introduceren, wordt niet alleen de werkdruk voor zorgverleners verminderd en de noodzaak voor fysieke afspraken teruggedrongen, maar ook de patiëntervaring aanzienlijk verbeterd." Een positief gevolg voor patiënten is dat zij zich meer betrokken en ondersteund voelen, wat essentieel is voor hun zorgtraject. "Dit verbetert de kwaliteit van de zorg doordat patiënten beter geïnformeerd zijn en minder onzekerheid ervaren, wat uiteindelijk leidt tot betere gezondheidsuitkomsten."
Ons streven is gericht op het wegnemen van alle obstakels die een vloeiende communicatie tussen patiënten en zorgverleners in de weg staan.
Sander Bijl, BeterDichtbij
Hoe dichtbij is de zorg in België?
Tom reflecteert op de situatie van digitalisering in de zorg in België, waarbij hij opmerkt dat er sinds de COVID-19 pandemie eigenlijk achteruitgang is geboekt: "Tijdens de COVID-19 pandemie – zo'n 5 jaar geleden – kreeg de digitalisering van de zorg in België een tijdelijke impuls, vooral door de introductie van tijdelijk gefinancierde teleconsultaties. Deze werden tijdens de pandemie op dezelfde manier gefinancierd als normale consultaties, wat positief bijdroeg aan het gebruik." Echter, na de pandemie is de financiering voor deze digitale diensten weer verminderd. "Dit voelt als een stap terug in plaats van vooruit, wat de toegankelijkheid en nabijheid van zorg in België niet ten goede komt."
Ook hebben we te maken met structurele uitdagingen in België: "In België stuiten we op het probleem dat de financiering van digitale zorg niet adequaat is geregeld. Zorg wordt in België gefinancierd op basis van volume. Efficiënter werken kan dus zorgen voor minder opbrengsten voor zorginstellingen en zorgverleners." Hij wijst op de noodzaak voor structurele hervormingen: "We moeten onze systemen zodanig aanpassen dat ze niet alleen innovatie toestaan, maar ook actief bevorderen. Een strategische herziening om technologische vooruitgang in de zorgsector te ondersteunen en stimuleren is hier geen overbodige luxe.”
We moeten onze systemen zodanig aanpassen dat ze niet alleen innovatie toestaan, maar ook actief bevorderen.
Tom Brysens, Voka Health Community
Gedeelde toekomstvisie
Sander en Tom delen een visie die verder kijkt dan alleen de implementatie van nieuwe technologieën in de zorgsector. Sander zet de toon: "We moeten onszelf afvragen: wat gaan we niet meer doen?" Hij benadrukt de noodzaak voor een paradigmaverschuiving: "Het is niet voldoende om digitale oplossingen simpelweg toe te voegen aan bestaande systemen. We moeten streven naar echte transformatie en dus durven nadenken over hoe we cruciale zaken volledig anders gaan aanpakken.” De introductie van nieuwe technologieën moet dus gepaard gaan met veranderingen in processen binnen zorginstellingen. “Verandering moet vooral leiden tot het schrappen van overbodige stappen en efficiënter werk.”
Voortbouwend op dit idee, voegt Tom toe: "Het is cruciaal dat we niet alleen digitaliseren om te digitaliseren. We moeten technologie inzetten waar het echt waarde toevoegt voor zowel patiënten als zorgverleners en zo zorgen voor een productie- of productiviteitswinst." Een mooi voorbeeld hiervan is het Jessa Ziekenhuis: "Ze zijn betrokken bij het TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring), ondersteund door de FOD Volksgezondheid. Hierbij ontvangen patiënten slimme medische apparaten zoals thermometers en bloeddrukmeters die hun gegevens automatisch naar het elektronisch patiëntendossier sturen en delen met hun artsen. Een toonaangevend voorbeeld op Belgische bodem."