Een dik jaar geleden, op 18 april 2023, opende Voka Mechelen-Kempen in samenwerking met Technopolis in Mechelen het allereerste Talentcenter in Vlaanderen. Het was een primeur voor onze Voka-Kamer. Leerlingen tussen 11 en 14 jaar kunnen er testen afleggen en ontvangen een persoonlijk talentenrapport. Dit rapport geeft leerlingen inzicht in hun interesses en talenten, en welke studierichtingen daarbij aansluiten. Met dit rapport wil Voka leerlingen stimuleren om een weloverwogen en positieve studiekeuze te maken. Na Mechelen volgden nog Talentcenters in Hasselt, Antwerpen, Zellik en Gent. In het najaar openen ook vestigingen in Kortrijk en Genk én komt er een pop-up in Hidrodoe in Herentals.
Vliegende start
De officiële opening van het allereerste Talentcenter in aanwezigheid van onderwijsminister Ben Weyts was een mijlpaal voor Voka Mechelen- Kempen. “Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat hun oorspronkelijke keuze niet de juiste bleek”, verklaarde gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen Tom Laveren op de opening. “In de helft van de gevallen verandert de leerling van een richting in de doorstroomfinaliteit naar een richting in de dubbele finaliteit of arbeidsmarktgerichte finaliteit. Een latere overstap baadt al te vaak in een negatieve sfeer: leerlingen krijgen de indruk dat ze gefaald hebben, en worden sneller schoolmoe. Op die manier gaat talent verloren. Met het Talentcenter pakken we dat aan. Door jongeren op voorhand beter te informeren en te begeleiden.”
Het Talentcenter was meteen een schot in de roos. Alle beschikbare plaatsen voor het eerste schooljaar waren meteen volledig volgeboekt, een teken van het grote enthousiasme bij scholen. De positieve ervaringen van de eerste lichting leerlingen en scholen zorgen ervoor dat de vraag blijft groeien.
Een jaar met impact
Na Mechelen opende Voka ook Talentcenters in Hasselt, Zellik, Gent en Antwerpen. De snelle groei toont aan hoe groot de behoefte is aan een goede begeleiding bij studiekeuzes. We bereikten in het eerste jaar meer dan 4.000 leerlingen uit 104 scholen. Specifiek in Mechelen mochten we meer dan 2.000 leerlingen uit het zesde leerjaar, eerste en tweede middelbaar ontvangen. De analyses van het voorbije jaar bevestigen het belang van een Talentcenter.
Maar liefst 1 op de 5 leerlingen uit het tweede middelbaar volgt momenteel een studierichting die niet matcht met de combinatie van huninteresses en vaardigheden. Belangrijk om daaraan toe te voegen is dat 74% van de leerlingen het belangrijk vindt om te studeren, voor later. Ook al geeft 43% van de geteste kinderen toe dat ze het niet leuk vinden om te studeren. Andere opstekers uit de eerste resultaten zijn dat 80% van de leerlingen zich eerder goed tot goed in staat acht om de leerstof te verwerken en 68% ook kan doorzetten met schoolwerk, ook als er andere, leukere dingen te doen zijn.
Wetenschappelijk onderbouwd
Wat het Talentcenter uniek maakt, is de wetenschappelijke onderbouwing van het programma. De testen en rapporten zijn ontwikkeld in samenwerking met academici van de Universiteit Gent, onder leiding van professor Wouter Duyck, expert in cognitieve psychologie. “We willen het aanbod van het onderwijs inzichtelijk maken zonder in te grijpen in de keuzevrijheid van ouders en leerlingen,” aldus Duyck. “Het Talentcenter biedt een menukaart van studierichtingen die gebaseerd is op de interesses en talenten van de leerlingen.” Een belangrijk doel van het Talentcenter is om leerlingen bewust te maken van voor hen mogelijke studierichtingen, ook binnen het technisch en beroepsonderwijs.
Ondanks de grote vraag naar technisch geschoolde profielen op de arbeidsmarkt, wordt dit type onderwijs nog vaak onderschat. “We willen elk talent in Vlaanderen benutten en dat start bij het maken van de passende studiekeuze. Wie als kind goed kiest, legt de basis voor boeiende en succesvolle studies en een verdere loopbaan.” De toekomst
In het najaar opent Voka nog nieuwe Talentcenters in Genk en Kortrijk én komt er in interactief waterdoecentrum Hidrodoe in Herentals een pop-up. Tussen 9 en 20 september kunnen leerlingen uit de regio ook daar terecht. Elke dag krijgt één school de kans om deel te nemen. En je kan het meteen combineren met een bezoek aan Hidrodoe. Een plekje reserveren kan niet meer: de pop-up is volledig volzet.
De bedoeling van de uitbreidingen is nog meer jongeren over heel Vlaanderen bereiken. Voka blijft ook verder investeren in de kwaliteit van het programma, door de wetenschappelijke basis van de testen verder te versterken en feedback van de deelnemers te integreren.
Vijf Vlaamse Talentcenters helpen 4.000 kinderen een doordachte studiekeuze maken
Meer info
Meer informatie over het Talent Center vind je hier.