Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Inclusie in alle lagen van de voedselindustrie

Inclusie in alle lagen van de voedselindustrie

  • 28/08/2024

Stap terug in de tijd naar 1977, het jaar waarin het Belgische Ardooie een kiem legde voor iets groots. Ardo werd uit de grond gestampt en staat vandaag bekend als een wereldspeler in vriesverse groenten, fruit en kruiden. Pieter verschraegen en An Vanden Berghen, respectievelijk CHRO van de groep Ardo en HR-manager van de fabriek Ardo Ardooie, nemen ons mee achter de schermen van dit familiebedrijf. Ontdek hoe deze vriesgigant niet alleen uitblinkt in zijn vakgebied, maar ook in het creëren van een werkplek waar elke medewerker gewaardeerd wordt en zich welkom voelt. 

Diepgewortelde waarden 

Als internationaal familiebedrijf heeft Ardo zich vakkundig ontwikkeld en breiden ze continu uit. Zo is deze vriesspecialist actief op meerdere continenten, met 15 productiefaciliteiten in Europa, een kantoor in de Canada en een ananasfabriek in Costa Rica. Met ongeveer 4000 medewerkers, waaronder 2.400 blue-collars, streeft Ardo naar een inclusieve en diverse werkomgeving. Pieter benadrukt het belang van inclusie op de werkvloer: "Inclusie en diversiteit zijn fundamenteel voor Ardo. Bij wijze van voorbeeld bestaat het tachtigkoppig team in onze Canadese vestiging vooral uit internationale talenten. Op elke locatie streven we ernaar om een diverse mix van culturen samen te brengen, wat ons versterkt als onderneming en als team." 

Kern van het bedrijfsbeleid 

Ardo ziet inclusie als kern van zijn beleid, waarbij leeftijd, afkomst, geslacht en andere kenmerken geen rol spelen. "Dit beleid is diep verweven binnen alle lagen van ons bedrijf, en bevordert samenwerking tussen medewerkers met diverse culturele achtergronden over de hele wereld”, legt Pieter uit. An voegt eraan toe: “Lokaal in België gebeurt alles in het Nederlands en Frans en  bieden we taalcursussen aan. Zo leren bijvoorbeeld Nederlandstalige en Franstalige medewerkers in Ardooie elkaars taal, wat de communicatie en het leerproces voor iedereen bevordert.”

Het is voor ons cruciaal dat iedereen zich op zijn gemak voelt en met plezier bij ons werkt.

An Vanden Berghen, ARDO

Inclusie als kracht 

Elke dag zet Ardo zich in voor inclusie op de werkvloer, door een nauwe samenwerking op onze verpakkingslijn met een maatwerkbedrijf zorgen ze ervoor dat mensen met een beperking deel kunnen uitmaken van het Ardo-team.  “Waar we kunnen houden we rekening met ieders gevoeligheden. Zo plannen we onze jaarlijkse opleidingsdagen in de fabriek buiten de Ramadan. Het is voor ons cruciaal dat iedereen zich op zijn gemak voelt en met plezier bij ons werkt," benadrukt An.

Niet over één nacht ijs 

"Het implementeren van een inclusieve strategie en processen is geen kwestie van overhaaste beslissingen. Hoewel we tal van succesverhalen hebben, erkennen we bij Ardo de voortdurende uitdagingen in het bevorderen van een inclusieve cultuur, zoals het integreren van grensarbeiders en het overbruggen van generatiekloven," legt An uit. "We pakken deze uitdagingen aan door middel van gerichte trainingen en flexibele organisatie. Zo hebben we al verschillende trainingen, zoals taalvaardigheid en diversiteitstrainingen, en we hebben een programma gelanceerd dat 
specifiek gericht is op vrouwen in leidinggevende posities," voegt Pieter eraan toe. "Bovendien zien we mogelijkheden voor groei in generatiemanagement en willen we versnellen met onze talent development strategie, met onder andere als doel een dynamische en inclusieve werkomgeving te creëren waarin medewerkers carrièremogelijkheden hebben die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses."

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Ontdek Welt!

Logo ESF

Contactpersoon

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Maak vandaag nog het verschil voor jouw onderneming

Ontdek Welt
imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen
Proximus