Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Elektrische tweewielers op het bedrijf: tips & tricks

Elektrische tweewielers op het bedrijf: tips & tricks

  • 18/09/2024

Elektrische fietsen beperken zich niet langer tot een niche, voorheen voorbehouden aan ouderen of zondagsfietsers. Ze worden nu gezien als instrumenten voor stedelijke en landelijke mobiliteit, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrije tijd. Ze vormen voor bedrijven een prima aanvulling bij het elektrisch wagenpark. Hieronder enkele weetjes en tips.

Elektrische fietsen blijven de Belgische markt domineren. Met 290.419 verkochte exemplaren in 2023 vertegenwoordigen ze 51% van de totale fietsverkoop, ondanks een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar, toen dit cijfer 37.661 stuks hoger lag. Deze categorie heeft zichzelf gevestigd als de norm en overschaduwt geleidelijk de traditionele mechanische fietsen, die een daling van 88.605 eenheden noteerden ten opzichte van 2022.

De democratisering van de elektrische fiets gaat gepaard met een diversificatie van het aanbod, met modellen die zijn aangepast aan verschillende behoeften, of het nu gaat om stadsfietsen, trekkingfietsen, mountainbikes of zelfs speed-pedelecs.

Fietsleasing: exponentiële groei

Ook de fietsleasingmarkt vertoonde in 2023 een indrukwekkende dynamiek. Het totale aantal fietsen onder leasingcontract bedroeg 118.757 eenheden, een sterke stijging ten opzichte van de 84.127 eenheden die in 2022 werden geregistreerd. Deze stijging weerspiegelt de groeiende belangstelling van bedrijven en particulieren voor deze financieringsmethode, die bijzonder geschikt is naar elektrische fietsen. In feite heeft 79% van de nieuwe leasingcontracten betrekking op elektrische fietsen, waarvan 14% op speed-pedelecs, een segment dat marginaal blijft maar blijft groeien.

Fietsleasing biedt veel voordelen, waaronder onderhoud, verzekering en de mogelijkheid om aan het einde van het contract van model te wisselen. Hierdoor kunnen bedrijven de duurzame mobiliteit van hun werknemers bevorderen en tegelijkertijd profiteren van aantrekkelijke fiscale prikkels. Voor werknemers elimineert deze optie het gedoe met onderhoud en de vaak hoge initiële kosten van elektrische fietsen.

Hoe begin je met een bedrijfsfiets?

Als werkgever heb je twee opties om werknemers een fiets aan te bieden:

  • Een bedrijfsaankoop van fietsen en de medewerkers hiervan gebruik laten maken.
  • Kiezen voor fietsleasing, eventueel als onderdeel van een vorm van flexibele verloning

Aankopen van bedrijfsfietsen

Bij een bedrijfsaankoop is het bedrijf de eigenaar en worden de fietsen over een periode van minimaal drie jaar afgeschreven. De aankoop kan je 100% fiscaal aftrekken in de vennootschapsbelasting.

De grootste drempel is vaak dat je bedrijf over voldoende liquide middelen moet beschikken om zo’n aankoop te doen. Afhankelijk van welk type fietsen en het aantal dat je wenst aan te kopen, kan de som stevig oplopen.
Het is ook mogelijk om medewerkers de fietsen te laten gebruiken op voorwaarde dat de fiets effectief voor woon-werkverkeer gebruikt wordt. Maar je mag de fiets niet zomaar aan werknemers geven, dan ontstaat een voordeel van alle aard met de daarbij horende belastingen.

Bedrijfsfiets als lease

De werknemer huurt bij fietsleasing een fiets via zijn werkgever op lange termijn (meestal met optie tot overname). Net zoals bij een auto is een fietsleasing meestal een all-in-formule: je werknemer maakt ook gebruik van extra services zoals pechverhelping, verzekering, een onderhoudsbudget en eventueel ook accessoires zoals een helm.

Gedurende de looptijd van de lease (meestal 3 jaar) betaalt de werknemer op maandelijkse basis een bijdrage. Na afloop kan je werknemer de fiets overnemen aan een vooraf bepaalde restwaarde die minimaal 16% van de aankoopsom moet bedragen

Fietslease vrijgesteld van voordeel van alle aard (VAA)

Gebruikt jouw werknemer een leasefiets of een aangekochte bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer, dan wordt daarvoor geen extra bedrag als voordeel van alle aard verrekend - de werknemer betaalt dus minder belastingen. Daardoor heeft de bedrijfsfiets een groot voordeel ten opzichte van de bedrijfswagen die nu én in de toekomst steeds zwaarder belast wordt.

Fietslease als onderdeel van het loonpakket

Het is mogelijk om de fietslease in te passen in het loonpakket van jouw werknemers. Concreet betekent dat de leasekost rechtstreeks wordt verrekend met het brutoloon van de gebruiker van de lease (jouw werknemer).

De fietsleasing is budgetneutraal voor de werkgever dankzij de fiscaal voordelige brutoloonruil. Meer nog, gerelateerde kosten om het gebruik van de fiets aan te moedigen, zoals het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes, de fietsvergoeding en dergelijke, zijn in beide gevallen 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.
Met een gemiddeld bedrag tussen 30 en 50 euro per maand, inclusief onderhoudscontract en meer, is het ook voor de werknemer heel voordelig. 

Fietslease kan ook ingepast worden in het mobiliteitsbudget. 
Meer info hierover vind je hier
 

Contactpersoon

Freija Fonteyn

Adviseur logistiek en mobiliteit

imu -vzw - groep maatwerk