Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Deadline 2025: verplichte vervanging tachografen

Deadline 2025: verplichte vervanging tachografen

  • 18/09/2024

Sinds kort zijn nieuwe voertuigen die tachograafplichtig zijn, uitgerust met een smart tacho type 2. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle voertuigen die nog uitgerust zijn met een analoge of gewone digitale tachograaf, voorzien worden van een smart tacho type 2. Voertuigen uitgerust met een smart tacho type 1 krijgen tot 21 augustus 2025 de tijd om hun tachograaf te laten vervangen door een smart tacho type 2.

Gebruik je een voertuig dat tachograafplichtig is enkel voor nationaal vervoer, dan kan je je oude tachograaf verder blijven gebruiken en is geen vervanging nodig!

Enkele praktische tips:

  1. Plan indien mogelijk de vervanging van de tachograaf gelijktijdig in met de datum van herijking van de oude tachograaf om tijd en kosten te besparen
  2. Plan de vervanging tijdig in. De werkplaatsen zullen overbevraagd zijn
  3. Vergeet uw oude tachograaf niet volledig te downloaden voor de vervanging
  4. Meld uw onderneming voor de vervanging af in de oude tachograaf met de bedrijfskaart en doe een nieuwe aanmelding in de nieuwe tachograaf. Zo vergrendel je je gegevens.

Heb je een voertuig dat uitgerust is met een smart tacho, vergeet dan niet dat je de bestuurders moet informeren dat controle op afstand mogelijk is voor controleurs.

De vervanging van een smart tacho 1 door een smart tacho 2 is eenvoudiger, dan bij oudere types tachografen, omdat die voertuigen al over een DSRC-antenne beschikken. Informeer u vooraf goed over de prijs. Misschien is bij oudere voertuigen die nog niet uitgerust zijn met een smart tacho type 1 het sop de kool niet waard.

Vanaf 1 januari 2025 moet men verplicht de registraties van 56 dagen aan boord hebben. Het dubbele van de huidige 28 dagen dus!

Vanaf 1 juli 2026 wordt de tachograaf verplicht voor internationaal rijdende en caboterende voertuigen vanaf 2,5 ton (aanhangwagen inbegrepen). Heel wat bestelwagens zullen onder deze regel vallen en dan tachograafplichtig zijn. 
Vaak beschikken deze chauffeurs nog niet over een bestuurderskaart. Vergeet deze niet tijdig aan te vragen.
 

Contactpersoon

Freija Fonteyn

Adviseur logistiek en mobiliteit

imu -vzw - groep maatwerk