Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Arcsom Automation laat data voor je werken

Arcsom Automation laat data voor je werken

  • 06/09/2024

Arcsom Automation is een jong team van enthousiaste experts die software op maat ontwikkelen waarmee bedrijven hun productieomgeving zowel lokaal als op afstand kunnen opvolgen en aansturen. Met de data die dat oplevert, kunnen ze hun processen stroomlijnen en kosten besparen. “Wij zien onze oplossingen als deel van een grotere evolutie richting een duurzamere wereld”, zegt oprichter Ronald Vanden Driessche.

Arcsom is al 18 jaar actief in de automatisering van machines en installaties. Het bedrijf uit Beersel maakt software waarmee bedrijven zowel lokaal als op afstand de aansturing en het onderhoud van machines kunnen opvolgen. Zo kunnen storingen snel worden opgelost en weet je meteen wanneer een bepaalde installatie onderhoud nodig heeft. De voordelen zijn legio: foutloze, veilige processen, meer efficiency en minder kosten, energiebesparing…

Duurzamere wereld

Arcsom Automation werkt met een jong, multidisciplinair team van 20 mensen, de meesten ingenieur. “Allemaal enthousiaste, leergierige mensen die probleemoplossend bezig zijn”, vertelt Ronald Vanden Driessche, oprichter van Arcsom. “Mijn taak is om het bedrijf richting te geven en te laten groeien. Ons uitgangspunt is daarbij dat wij deel uitmaken van een groter geheel, een technische evolutie waar wij met onze activiteiten rond automatisatie een steentje aan bijdragen. Dat is ook de kern van innovatie: het geloof dat je bijdraagt tot een duurzamere wereld.”

Oude hardware updaten

Arcsom Automation concentreert zijn activiteiten op een viertal domeinen waarin het veel expertise heeft opgebouwd. “Pharma Automation houdt zich bezig met de automatisering van farmaceutische installaties. Naar omzet toe is dit onze grootste activiteit. Daarnaast hebben we het onderdeel Industriële HVAC, dat zich richt op de aansturing en het onderhoud van industriële HVAC-installaties.”

De divisie PLC Care helpt bedrijven om de levensduur van bestaande installaties te verlengen. “Oudere hardware moderner laten functioneren is perfect mogelijk en biedt een duurzaam alternatief voor volledige vernieuwing. Zo houden we onder meer de leeggoedafdeling van Delhaize in Ninove up and running. We hebben reserveonderdelen in stock van hardware die end-of-life is en we zorgen voor updates van de software.”

arcsom

Vroeger was IoT ‘nice­to­have’, terwijl er nu altijd een businessmodel aan de basis ligt.

Ronald Vanden Driessche, CEO Arcsom Automation

Machines managen in de cloud

De laatste 6 jaar zet Arcsom heel hard in op een vierde domein: Industrial Internet of Things (IIoT). Wie de term IoT hoort, denkt misschien aan koffie zetten vanuit je bed of de verwarming aanzetten voor je thuiskomt, maar het ‘internet der dingen’ wordt op dit moment al breed ingezet bij bedrijven.

“Data verzamelen over de werking van machines doen we al heel lang”, licht Ronald Vanden Driessche toe. “Nu kunnen we, met behulp van gateways, via mobiele connecties data verzamelen van installaties die over heel de wereld verspreid staan. We zetten een serviceplatform op  maat van de klant op, zodat die zijn machines kan visualiseren en beheren in de cloud. De data die wij aanleveren, gebruiken bedrijven om hun workflow te
optimaliseren. Zo besparen ze veel kosten.”

De kracht van het Internet of Things

De laatste jaren ziet RonaldVanden Driessche beweging in het denken over het Internet of Things. “Vroeger was IoT ‘nice-to-have’, terwijl er nu altijd een businessmodel aan de basis ligt. De data moeten dienen om processen slimmer en efficiënter te organiseren, waardoor je bespaart of extra omzet genereert. Dat is ook de kracht van IoT. Steeds meer bedrijfsleiders zien in dat de combinatie van IoT en AI hen toelaat om betere strategische beslissingen te nemen.”

“Bij AI moet je trouwens niet denken aan de big data waar de Tesla’s van deze wereld mee werken. Zij kunnen de gegevens van miljoenen auto’s verzamelen, maar elektrische installaties genereren niet zoveel data. Te weinig voor AI om er patronen in te herkennen of voorspellingen te doen. Onze data-analyse is gebaseerd op de ‘rule-based’ kunstmatige intelligentie die al langer bestaat.”

Arcsom

LNG­installaties monitoren 

Een realisatie die dat goed in de verf zet, is de monitoringsoft­ware die Arcsom voor Prima LNG ontwikkelde. “Prima LNG levert LNG (liquefied natural gas) af komstig van import­terminals aan klanten over heel Europa. Daarbij leveren ze ook een LNG­installatie, waarbij Prima LNG instaat voor uptime en het onderhoud. Dankzij onze technologie kan Prima LNG hun installaties van op afstand monitoren zodat ze efficiënter kunnen managen en troubleshooten.”

“Een andere partner is sport­groep Arenal, die wij helpen bij de optimalisering van hun automatische lichtsturing voor padel­ en tennisterreinen. We bieden ook ondersteuning aan Luminus Solutions, een  dochter van Luminus die overheidsgebouwen energie­ efficiënter maakt via automa­tische regeling en monitoring van de energieprestaties van installaties.” 

Maatwerk & partnerships

Ronald Vanden Driessche wil nog een misverstand uit de wereld helpen. “Wat wij doen, hoort niet tot het domein van de IT maar van de OT, operatio­nal technology. Wij houden ons bezig met de fysieke wereld: de elektronica van machines en productie­installaties. We werken nauw samen met de mensen op de werkvloer en bij de ondersteunende afdelin­gen, altijd in een dienende rol  achter de schermen.” 

De oplossingen die Arcsom creëert, sluiten altijd naad­loos aan bij de behoeften en  wensen van de klant. “Maat­werk is de kern van onze dienst verlening. Onze experts zijn onze  ambassadeurs. We ontzorgen onze klanten vol­ledig en we gaan langdurige partnerships met hen aan. Wederzijds  respect in de  samenwerking is daarbij heel belangrijk.”

Contactpersonen

Erika Liveyns

Relatiebeheerder West-Brabant

Jessie Weytjens

Adviseur Digitalisatie & Innovatie

Proximus

Artikel uit publicatie