Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van gipsafdruk naar intelligente inlegzool

Van gipsafdruk naar intelligente inlegzool

  • 06/09/2024

Innovatie met twee voeten in de praktijk

Met BORGinsole brengen oprichters Paul Borgions en Gratienne Sioncke sinds 2007 innovatie binnen in de podologiepraktijk. Met hun functionele inlegzolen laten ze mensen beter wandelen, lopen en sporten. Elke voet is anders en daarom wordt ook elke inlegzool op maat gemaakt. Zo zijn ze letterlijk op het lijf van de gebruiker geschreven.

 

“Innovatie is in onze sector heel belangrijk”, zegt CEO Gratienne Sioncke. “Al is dat lange tijd niet zo geweest. Podologen maakten vroeger hun zolen op basis van gipsafdrukken. Een zeer tijdrovend en vuil werkje. Voor mij klopte het niet dat hoogopgeleide specialisten op zo’n ambachtelijke manier zolen moesten maken. En hoe nauwkeurig is zo’n afdruk dan uiteindelijk? Dat kon beter, vonden we.”

Eerste stappen

Vandaag maakt BORGinsole hoogtechnologische podologische zolen via een gerobotiseerde keten in hun bedrijf in Rotselaar. Ze leveren ook de hardware en software aan de podoloog zodat die met een 3D-scan de correcte metingen kan doen om de juiste zolen te bestellen. Een wereld van verschil tegenover vroeger, al ging die innovatie stap voor stap.

“Vanuit de jarenlange expertise van Paul als podoloog en mijn achtergrond als onderzoeker bij de Vlerick Business School zijn we in 2007 gestart om zelf podologische zolen te maken met een freesmachine en CNC-sturing. Dat was toen revolutionair in een eerder traditionele sector. In het begin maakten we enkel zolen voor de eigen podologische praktijk van Paul. Maar toen andere podologen ervan hoorden, wilden ze onze zolen ook. En zo begon ons innovatie- en groeiverhaal.”

borginsole

Innovatie is een permanent proces. We bouwen steeds verder op bestaande kennis en zoeken naar nieuwe toepassingen voor gekende technologie.

Paul Borgions, mede-oprichter BORGinsole

Verder bouwen

“Innovatie is een permanent proces. We bouwen steeds verder op bestaande kennis en zoeken naar nieuwe toepassingen voor gekende technologie. In 2011 ontwikkelden we met steun van VLAIO onze eigen 3D-scanner. Zo konden de metingen veel nauwkeuriger gebeuren en werden we minder afhankelijk van externe leveranciers. Na de perfecte scan wilden we ook de perfecte zool maken. Dat lukte in 2015 met onze eigen 3D-software. Een zool ontwerpen kan nu letterlijk in een aantal klikken, wat enorm tijds- en kostenbesparend is. En ook de podoloog zelf kan zolen ontwerpen. Daardoor kregen we een flink voetje voor op onze concurrenten.”

“Het was zo’n succes dat onze productie van zolen niet kon volgen. De volgende stap was dus om de productie vanaf 2018 volledig te automatiseren én te robotiseren. Opnieuw met een nieuwe toepassing van bestaande technologie. Onze zolen worden nu sneller én nauwkeuriger uitgesneden met een waterjet onder 3.000 bar. Tijdens de Voka Open Bedrijvendag van 2019 konden we na heel veel testen de eerste perfecte zolen voorstellen aan het grote publiek. In de dagen ervoor leverde dat wel enige stress op.” (lacht)

Kwaliteit en topprestaties

BORGinsole kiest resoluut voor kwaliteit en maatwerk. “We distantiëren ons volledig van de markt van prefabzolen”, zegt Gratienne. “Daarom werken we enkel samen met erkende podologen die kennis van zaken hebben. We leveren een zool af die voor 99,9% klaar is. Maar de podoloog doet altijd nog een laatste check of aanpassing voor ze aan de klant wordt afgeleverd. Daarom leiden we elke podoloog die met ons systeem wil werken ook intensief op. Enkel zo kunnen we de kwaliteit in de hele keten waarborgen.”

Die kwaliteit is ook sportclubs en topsporters niet ontgaan. “We werken met ons podologisch centrum ook vaak voor atleten uit diverse sporten. Niet alleen om problemen te detecteren en vervolgens te corrigeren, maar ook om de performance te verbeteren of via podologische zolen aan preventie te doen. Onze podologen maken deel uit van de medische teams van onder andere voetbalclubs Anderlecht en OH Leuven. Ook in de aanloop naar de Olympische Spelen hebben we veel atleten begeleid.”

robot

Netwerken

Innoveren is ook van elkaar leren. En dus bouwde BORGinsole een stevig netwerk uit. “We hebben goede contacten met opleidingen Podologie op bachelor- en masterniveau in heel Europa.”

“Paul en ik vinden het ook belangrijk om collega-ondernemers te kennen. En dus nemen we als Voka-lid zo veel mogelijk deel aan de activiteiten, netwerken en opleidingen van Voka. Enkel de kennis over ons metier, podologie en podologische zolen, vinden we niet bij Voka. Al de rest wel. Dit jaar starten we ook met het traject voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Die erkenning willen we in 2025 binnenhalen.” 

Innovatiecultuur

De voorbije jaren werd BORGinsole meermaals bekroond. In 2020 nog met een Business Excellence Award van het Vlaams Centrum voor Kwaliteit. Dat betekent echter niet dat het jonge bedrijf op zijn lauweren gaat rusten. “Het geeft vooral een boost om verder te doen. In 2025 willen we een tweede gerobotiseerde productieketen opstarten. Waar nodig met verbeteringen op basis van de opgebouwde ervaring.”

“Wij zien verandering als een uitdaging. We willen altijd maar verbeteren en vooruitgaan. Verandering geeft me energie, daar word ik gelukkig van”, aldus Gratienne. “Die mindset wil ik in ons bedrijf verankeren. We betrekken onze 15 medewerkers maximaal bij alle bedrijfsprocessen. En dat loont: de beste ideeën komen vaak van onze techniekers. Het zijn soms kleine stappen, maar telkens in de juiste richting. Innovatie is voor ons een permanente oefening. Een kwestie van de vinger aan de pols houden met wat er leeft in de praktijk.”

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Net als BORGinsole in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen stappen? Veranker duurzaamheid in het dna van je bedrijf. Vraag een vrijblijvend gesprek via duurzaamondernemen.vb@voka.be of klik hier voor meer informatie.

vcdo
Proximus

Artikel uit publicatie