Minister van Defensie, Theo Francken (N-VA), bevestigt dat het nieuwe 'kwartier van de toekomst' niet in Geraardsbergen, maar in Ursel (Aalter) zal komen. Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen, reageert: “De beslissing om de nieuwe legerbasis in Ursel te bouwen, is een goede zaak voor zowel de economische als strategische toekomst van Oost-Vlaanderen. Dit zal een breed hefboomeffect hebben voor de volledige regio. Tegelijk vragen we bijkomende aandacht voor de socio-economische uitdagingen in de Denderstreek”
In de beleidsnota van federaal minister van Defensie, Theo Francken, wordt bevestigd dat het 'kwartier van de toekomst' niet in Geraardsbergen komt. De nieuwe kazerne zal worden gebouwd in Ursel, waar de infrastructuur naadloos aansluit op de bestaande militaire domeinen. Ursel biedt niet alleen veel eigen gronden voor Defensie, maar beschikt ook over een operationele -kleine- luchthaven, wat het project extra voordelen oplevert. De huidige regering volgt hiermee de voorkeur van Defensie voor deze locatie.
Triple Helix
De geopolitieke situatie benadrukt het cruciale belang van investeren in defensie en veiligheid. De nieuwe legerbasis zal niet alleen de operationele capaciteit versterken, maar ook aanzienlijke economische voordelen voor de regio opleveren.
Christel Geltmeyer, regiodirecteur bij Voka Oost-Vlaanderen, legt uit: “De nabijheid van kennisinstellingen in Gent en de vele technologische bedrijven in de provincie biedt volop kansen om het triple helix model te omarmen. Dit model, dat samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen stimuleert, zal innovatie en economische groei bevorderen.”
Oost-Vlaanderen herbergt talrijke bedrijven die cruciale diensten en technologieën leveren aan de defensie-industrie, waaronder Seyntex uit Aalter. In samenwerking met Sioen en het Amerikaanse Crye Precision gaat Seyntex de Belgische militairen de komende vijftien jaar voorzien van nieuwe operationele kledij. Het contract heeft een waarde van maar liefst 410 miljoen euro.
De investeringen in defensie zullen bovendien de Vlaamse defensie-industrie verder versterken, wat broodnodig is, aangezien momenteel slechts 35 van elke 100 euro die defensie uitgeeft, terugvloeit naar onze economie.
Doek valt over Geraardsbergen
Met de keuze voor Ursel valt het doek definitief over de plannen voor een kazerne in Geraardsbergen. Onder andere het actiecomité Red de Godsbergkouter, dat zich hevig verzette tegen de komst van de legerbasis in Schendelbeke, haalt hiermee zijn slag thuis. Geraardsbergen en de Denderregio verliezen hiermee een belangrijke economische hefboom. De regio kampt met diverse economische uitdagingen, waaronder een van de laagste jobratio’s van Vlaanderen, met slechts 50% werkgelegenheid ten opzichte van het aantal inwoners. Het memorandum van de Denderstreek én de plannen van de Vlaamse regering zijn een eerste stap richting structurele oplossingen, maar Voka Oost-Vlaanderen vraagt nu om extra aandacht voor de socio-economische problematiek in de regio.