Twee opinies rond discriminatie trokken de jongste dagen mijn aandacht. Doorbraak-columnist en N-VA-medewerker Joren Vermeersch pleitte voor absolute vrijheid om te ondernemen en dus ook om aan te werven wie je wil. Astrid De Bruycker, Vooruit-schepen van o.a. Gelijke Kansen in Gent, argumenteerde dan weer dat enkel een regulerend kader met controles een oplossing kan bieden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.
Bedrijven die discrimineren zullen voorbij gehold worden door bedrijven die niet discrimineren.
Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen
Het cruciale element in de discussie ontbreekt mijns inziens in deze opinies: je hoeft helemaal geen regulerend kader te creëren met controles, de vrije markt reguleert zichzelf op dit domein. Hoe reguleert vrije concurrentie, het basisprincipe van onze economie, nu dat er minder discriminatie is? Bedrijven die in een krappe arbeidsmarkt – zoals de onze – op irrelevante criteria discrimineren, snijden zichzelf in het vlees en zullen voorbij gehold worden door bedrijven die niet discrimineren.
Hoe werkt dit in de praktijk? Als je een competente medewerker niét aanwerft omwille van zijn migratieachtergrond, en je vindt op de arbeidsmarkt niemand met gelijkaardige kennis en ervaring, dan zal je omzet dalen. Je zal minder producten of diensten verkopen, of ze zullen van lagere kwaliteit zijn, vergeleken met de situatie waarin je bovenstaande persoon wel had aangeworven. Als je deze methodiek met de regelmaat van de klok herhaalt in een arbeidsmarkt waar het bijzonder lastig is om mensen te vinden én in een maatschappij die steeds kleurrijker wordt, dan zal je jezelf steeds meer uit de markt prijzen.
Er is geen nood aan overheidsinterventies waarbij het kader snel groter wordt dan het schilderij. Nepsollicitaties organiseren door het versturen van valse cv’s is op zich een eigenaardige kronkel, want in een poging foutief gedrag te ontmaskeren organiseert men zelf foutief gedrag. Hoe frequenter deze methode wordt toegepast, hoe groter het wantrouwen van een werkgever wordt tegenover elke cv die binnenkomt. Zo wordt de arbeidsmarkt nog méér ontwricht.
Nepsollicitaties verhogen het wantrouwen bij werkgevers waardoor de arbeidsmarkt nog meer wordt ontwricht.
Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen
“Is dit een echte sollicitant of een nepsollicitant?”, wordt de eerste vraag bij een werkgever die vooral dringend competente mensen zoekt. Dat ondernemingen zich daarover het hoofd moeten breken, is hemeltergend. Een ondernemer heeft elk uur nodig om zijn bedrijf in de goede richting te leiden. Het regulerend kader is nu al loodzwaar en nog steeds één van de belangrijkste oorzaken waarom er in ons land minder ondernemers zijn dan in vergelijkbare landen. Beleidsvoerders en administraties hebben de neiging om steeds regels en processen toe te voegen. Laat ons dit een halt toeroepen, want dit is nefast voor ons ondernemingsklimaat.
Tot slot nog een tip voor schepen De Bruycker van Stad Gent. De slavernij erbij halen om een bedenkelijke techniek met nepsollicitaties te verdedigen, komt opgeblazen over. Op die manier polariseer je het debat nog meer en bevorder je niet de diversiteit op de arbeidsmarkt.
Spring trouwens gerust eens binnen in om het even welk productie-, diensten- of logistiek bedrijf in het Gentse. Je zal niet enkel met je eigen ogen zien hoe divers en kleurrijk de werkvloer al is, je zal ook constateren dat onze bedrijven elke dag met competente en gemotiveerde medewerkers vooruit willen, ongeacht hun migratieachtergrond.
Stap samen met 14 andere bedrijven in een Welt-traject en maak werk van een inclusief HR-beleid.
Via het Welt-traject neem je deel aan vier inhoudelijke sessies waarin je aan de slag gaat om duurzame loopbanen in je bedrijf te faciliteren.
Zo haal je het potentieel uit ieder talent!
Grijp je kans om via dit gratis aanbod te werken aan een inclusieve aanpak van je personeelsbeleid en te groeien naar een innovatieve, wendbare organisatie.
Inschrijven via deze link of via mail naar helena.vancampenhout@voka.be