“Rapportering vooral gericht op aantonen van progressie”
Hoe koppel je de Europese duurzaamheidsdoelstellingen (ESG) aan een modern en krachtig hr-beleid? Het is een uitdaging die in de (nabije) toekomst nogal prominent op het pad van grote én kleinere ondernemingen zal komen. Het Welt-traject van Voka West-Vlaanderen wil bedrijven daarbij ondersteunen. Meer specifiek zal Welt Scale hr-professionals helpen om een duurzame, inclusieve en impactvolle hr-visie te ontwikkelen. Bart Pollentier van SD Worx legt in één van de sessies uit hoe ondernemingen sociale criteria kunnen vertalen naar concrete acties en ambities.
“Europa wil een zo duidelijk mogelijk beeld krijgen van de duurzaamheidsinspanningen die bedrijven leveren”, vertelt Bart Pollentier, Director Knowledge Center Belgium bij SD Worx. “Die CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de bijhorende ESG-standaarden zullen de komende jaren stapsgewijs maar onvermijdelijk realiteit worden voor elke onderneming. Eerst zijn de grotere ondernemingen aan de beurt. Omdat zij soms ook moeten rapporteren over de manier waarop hun leveranciers en klanten met duurzaamheid omgaan, is de kans groot dat kmo’s er sneller dan ze vermoeden mee zullen worden geconfronteerd.”
Van taboe naar transparantie
Naast milieu- en governance-gerichte doelstellingen omvatten de ESG-standaarden ook een sociaal luik. “Bedrijven zullen in hun CSRD-rapport onder meer moeten rapporteren over hun relaties met al hun belanghebbenden. Dat gaat een stuk breder dan enkel het personeel op de payroll. Met andere woorden: ook kmo’s zullen op een heel transparante manier moeten communiceren over aspecten zoals beloning (waarop nu vaak nog een taboe rust), sociale dialoog, work-lifebalance, maar ook over hun relatie met de zogenaamde ‘flexibele schil’, bestaande uit opdrachtnemers en interimkrachten met wie ze op geregelde basis samenwerken. Dat laatste is iets waar veel hr-afdelingen op dit moment vaak nog geen duidelijk beeld over hebben.”
Door de verplichtingen die Europa oplegt, is de hr-afdeling binnen een onderneming dus meer dan ooit genoodzaakt om actief na te denken over duurzaamheid en de evolutie die het bedrijf als werkgever op dat vlak wil maken. “Die rapporteringsverplichting hoeft niet tot paniekvoetbal te leiden”, gaat Bart verder. “De essentie is namelijk niet dat je meteen een perfect rapport als duurzame werkgever kan voorleggen, maar wel om via de rapportering aan te tonen welke stappen je op dat vlak zet en welke vooruitgang je dus boekt. Je moet vooral kunnen bewijzen dat je in de goede richting evolueert.”
De sociale ESG-criteria kunnen een hulpmiddel zijn om een duurzaam en inclusief hr-beleid uit te bouwen.
Bart Pollentier
Via het Welt-traject Scale helpt Voka bedrijven om vanuit de ESG-wetgeving in te zetten op de creatie van duurzame loopbanen en daar in de nabije toekomst ook over te rapporteren. “De sociale criteria kunnen een hulpmiddel zijn om een duurzaam en inclusief hr-beleid uit te bouwen”, besluit Bart Pollentier.
Over Welt Scale
Met Welt willen we vanuit Voka West-Vlaanderen inzetten op een duurzaam en inclusief hr-beleid. Ons Welt Scale-traject vertrekt vanuit het ESG-kader en kijkt specifiek naar de sociale ESG-criteria. We belichten hoe je die kunt inzetten als hulpmiddel en structuur bij de uitbouw van een duurzaam en inclusief hr-beleid en welke opportuniteiten dat biedt in tijden van arbeidsmarktkrapte. Welt Scale bestaat uit een lerend netwerk waarbij we met een groep van een 12-tal bedrijven samenkomen om kennis op te doen via externe expertise, kennisdeling en ervaringsuitwisseling. Het traject omvat een kick-off en 4 collectieve inhoudelijke sessies. Daarnaast krijg je individuele begeleiding op maat van jouw noden en uitdagingen.