“Metamorfose naar een veilige, volle en vernieuwende haven”
Haven Oostende boekte in 2024 haar beste financiële resultaat ooit. En sinds de tandem van voorzitter Charlotte Verkeyn en CEO Dirk Declerck aan het roer staat, vestigden er zich 15 bedrijven, goed voor 450 nieuwe jobs. “Het resultaat van de voorbije 6 jaren overtreft ruim dat van de voorgaande 20 jaar samen. Onze metamorfose naar een veilige, volle en vernieuwende haven is compleet.”

In het jaarverslag 2024 presenteert Haven Oostende voor het zesde jaar op rij groeicijfers. “Vorig jaar steeg de omzet van 12,3 naar 14,1 miljoen euro (+12%) en de 2,68 miljoen structurele winst (vóór belastingen) is ons beste financiële resultaat ooit. De voorbije 6 jaar (2019-2024) boekten we een gemiddelde winst vóór belastingen van 1,5 miljoen euro, daar waar in de voorgaande 12 jaar (2007-2018) een gemiddeld verlies van 22.610 euro geleden werd”, zegt Charlotte Verkeyn.
De nv van publiek recht Haven Oostende komt van ver terug, sinds het stilvallen van de haven bij het verlies van de laatste rorodienst in 2013. De eerste jaren werd dat gedeeltelijk gecompenseerd met de geleidelijke start als uitvalsbasis voor de offshore windparken. Die monovisie werd vanaf april 2018 verruimd door de nieuwe CEO Dirk Declerck. De Oostendse ingenieur had managementervaring op tankterminals in de havens van Antwerpen en Rotterdam en als managing director van een chemisch bedrijf in de Gentse Kanaalzone. Hij legde meteen de basis voor een bredere strategische visie, die vanaf begin 2019 mee werd gestuwd door de nieuwe havenschepen en havenvoorzitter Charlotte Verkeyn (N-VA).
Welke nieuwe wind lieten jullie waaien?
Dirk Declerck: “Door in te zetten op nichesectoren in de blauwe economie, kozen we voor de toekomst. Onze keuze voor de blauwe economie gaat hand in hand met de gevestigde sectoren waarin wij ook actief zijn, zoals roll-on/roll-off (roro) & cruises, lift -on/lift - off (lolo), bulk & projectcargo, circulaire industrie en visserij. Dit wordt ondersteund door actieve deelname aan de maritieme en logistieke keten. Studies tonen aan dat onze keuze voor de blauwe economie de juiste was. Vandaag is de blauwe economie in Vlaanderen goed voor 176.000 voltijdse jobs – direct, indirect en afgeleid – en een toegevoegde waarde van 15,44 miljard euro. De omzet van 40,37 miljard euro betekent 5,2% van het Vlaamse bruto binnenlands product (bbp). Dat is vergelijkbaar met de voedingsindustrie en de cluster van de chemie en life sciences.”
Nooit werkten er meer mensen in de haven dan de 9.650 vandaag.
Charlotte Verkeyn en Dirk Declerck
Wat levert dat voor Haven Oostende op?
Charlotte Verkeyn: “Met een toegevoegde waarde van 1,232 miljard euro (cijfers Nationale Bank van België 2022) en vorig jaar 8.311 scheepvaartbewegingen, bewijzen we onze plaats in het Vlaamse havenlandschap. Vanuit onze ambitie om werkgelegenheid te creëren, konden we de afgelopen 6 jaar 15 bedrijven – waarvan er al 10 in exploitatie zijn – met 450 extra arbeidsplaatsen aantrekken. Nooit werkten er meer mensen in de haven dan de 9.650 vandaag, goed voor 5.278 directe en 4.372 indirecte jobs. En van de nieuwe investeringen die op til staan, verwachten we nog eens 400 extra jobs. Denken we bijvoorbeeld aan de circulaire ondernemingen Tyros (verwerking autobanden) en BioFertiCol (omzetten reststromen van de voedingssector in organische mestkorrels).”
Dirk Declerck: “Ook de dochterondernemingen van Haven Oostende behaalden historisch hoge cijfers. MultiTech (constructiewerk in staal) noteerde voor het tweede jaar op rij bedrijfsopbrengsten boven 3 miljoen euro, resulterend in 206.246 euro winst vóór belastingen. De zwaarlastterminal REBO herbevestigde met een winst vóór belastingen van 415.209 euro dat de financiële resultaten drastisch en recurrent verbeterden sinds Haven Oostende in oktober 2019 alle aandelen verwierf. Kleindochteronderneming OSSCO, actief op het vlak van stuwadoorsactiviteiten en terminaloperaties, draaide in haar eerste jaar 5,7 miljoen euro omzet. Daarbij werd meteen al een nettowinst (na belastingen) van 283.000 euro gemaakt, daar waar het initiële financiële plan uitging van een significant verlies in de opstartfase.”
Wat brengt de toekomst?
Charlotte Verkeyn: “De winst wordt telkens geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de haven. In de periode 2019-2014 gaven we 36 miljoen euro uit aan veiligheid, gezondheid en milieu, en het verbeteren van de infrastructuur en het patrimonium.”
Dirk Declerck: “Een cruciaal project, waarvoor we de steun van Vlaanderen nodig hebben, wordt de aanleg van een nieuwe vlakke terminal van 7 hectare in de voorhaven. Deze investering van 70 miljoen euro binnen de oostelijke strekdam is nodig voor het kunnen ontvangen van de nieuwe generatie grotere schepen, waarmee vanaf 2028 de nieuwe windturbines op zee geplaatst zullen worden.”
