Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 18/04/2025

“Beveiligingsrisico’s nemen snel toe”

“De beveiligingsrisico’s voor offshore windparken, communicatienetwerken, pijpleidingen en havens nemen snel toe. Om dat aan te pakken, lanceren we een innovatieroadmap rond maritieme beveiliging”, zegt CEO Piet Opstaele van De Blauwe Cluster. Dat neutraal samenwerkingsverband ondersteunt Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen bij economische partnerschappen op zee.

De Blauwe Cluster

De strategische waarde van de offshore windparken in de Belgische Noordzee neemt snel toe als een belangrijke pijler van de Europese energietransitie. Op de zeebodem liggen er communicatiekabels, pijpleidingen en internationale connecties tussen de verschillende netwerken, terwijl ook de haven essentiële structuren zijn. “De toenemende afhankelijkheid van deze assets maakt ze aantrekkelijker voor sabotage, cyberaanvallen en ongeautoriseerde toegang”, zegt CEO Piet Opstaele van De Blauwe Cluster. “Op vraag van de Marine zijn we in 2023 rond maritieme beveiliging beginnen te werken. Een eerste sessie rond cybersecurity hielden we naar aanleiding van de NIS2-wetgeving. In de loop van 2024 ontwikkelden we rond het thema workshops voor spelers uit onder meer de offshoresector en de havens.”

De Blauwe Cluster is een neutrale partner die Vlaamse bedrijven ondersteunt bij het opzetten van partnerschappen voor de ontwikkeling en de bevordering van duurzame economische activiteiten op zee. De clusterwerking startte in 2017 en heeft een 180-tal aangesloten bedrijven en kennisinstellingen. “Daarvan zijn er een dertigtal betrokken bij het thema maritieme beveiliging. Vlaanderen is klein maar op maritiem vlak hebben we een enorme expertise, waardoor we op dit domein een internationale koploper kunnen zijn. De sterkte van onze aanpak is dat alles draait rond het valoriseren van kennis door samenwerking. Elk project moet gedragen worden door een consortium van één of meer bedrijven en kennisinstellingen. Nieuwe bedrijven en organisaties zijn altijd welkom.”

De offshoreinfrastructuur en havens zijn aantrekkelijk voor sabotage, cyberaanvallen en ongeautoriseerde toegang.

Innovatieroadmap

De Blauwe Cluster had een leerrijke ervaring met Europese LEVIATAD-projecten. Daarin kregen kmo’s via een uniek financieringsmechanisme de kans om technologische projecten voor maritieme beveiliging te ontwikkelen. Enkele voorbeelden zijn 3D-printing van onderdelen op marineschepen, maritieme bewaking met drones en vliegtuigen, ontwikkeling van digital twins om de vlootondersteuning te digitaliseren en onderhoud te voorspellen, en onderzoek naar een datagedreven bewakingssysteem dat militaire en civiele sensoren combineert om offshore infrastructuur te beschermen.

“Nu lanceren we een innovatieroadmap rond maritieme beveiliging van de Belgische Noordzee en de havens. Daarin worden de strategische prioriteiten en technologische oplossingen uiteengezet. De roadmap is gericht op 5 kerngebieden: monitoring (dreigingsdetectie met drones, AI-gestuurde camera’s), weerbaarheid tegen cyberdreigingen, infrastructuurbewaking, robuuste data en netwerken, en samenwerking tussen publieke en private actoren. We gaan de innovatieroadmap uitrollen in samenwerking met Defensie en andere mariene en maritieme actoren”, besluit hij.

www.blauwecluster.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx