PSA Zeebrugge vierde feestelijk dat de terminal in januari 2000 opende voor papier- en kartonproducent Stora Enso. Een kwarteeuw later is de Zweeds-Finse groep nog steeds één van de belangrijkste klanten van deze multimodale draaischijf, die jaarlijks 1 miljoen ton goederen behandelt. PSA Zeebrugge ontvangt de grootste shortsea roroschepen ter wereld en ambieert verdere groei.

In de tweede helft van de jaren 90 zocht Stora, een Zweedse producent van papier en pulpproducten, een partner voor een multimodale distributiehub in West- Europa. “Met sterke ondersteuning van het toenmalige havenbestuur (MBZ) kon het consortium Sea-Ro Terminal deze opdracht naar Zeebrugge halen. Onze grote troef was de koppeling van shortsea, deepsea en spoornetwerken”, zegt Evelyne Duthieuw, commercieel manager van PSA Zeebrugge.
“In het consortium haalde partner PSA vanuit Antwerpen een ervaren team om de bouw van de nieuwe terminal met een spoormagazijn in goede banen te leiden en vervolgens operationeel te maken. Partner Cobelfret (de huidige rederij CLdN) stond in voor de commerciële exploitatie van de 3 nieuwbouwschepen voor deze trafiek. Ondertussen ging in 1998 het Zweedse Stora samen met het Finse Enso, wat het potentieel voor Zeebrugge nog sterker maakte.”
“Op 10 januari 2000 startte de trafiek op de nieuwe terminal aan het einde van de westelijke strekdam. Na 5 jaar met enkel het Zweedse volume, kwam in 2005 de vraag om ook Finse cargo te behandelen. Daartoe werden 3 extra magazijnen gebouwd. In 2009 gingen de partners van het consortium Sea-Ro Terminal elk hun weg. De terminal kreeg de naam PSA Zeebrugge, groeide verder en kon dankzij de gunstige ligging vlakbij de open zee optimaal meestappen in de schaalvergroting van de rederijen. In de periode 2020-2022 namen DFDS, CLdN, Finnlines en Wallenius SOL zogenaamde megaroro’s in gebruik. Dat zijn de grootste shortsea roroschepen ter wereld van meer dan 230 meter lang. PSA Zeebrugge investeerde in een nieuw ponton voor die langere en bredere schepen.”
Van krantenpapier naar alles
“In het begin behandelden we veel krantenpapier, met op het hoogtepunt dagelijks 3 volle treinen voor Britse drukkerijen. Dat aandeel daalde vandaag tot nihil. In de plaats kwamen andere packagingproducten zoals liquid board voor drankverpakkingen. Ook sectorgenoten van Stora Enso doen intussen een beroep op ons, waardoor die productengroep nog steeds 90% van onze 100.000 m² magazijnruimte inneemt. Daarnaast zorgen wij voor om het even wat je wil verschepen: trailers, containers, auto’s, high & heavy machines, breakbulk en projectcargo”, zegt Duthieuw.
Vandaag werken er een 40-tal bedienden en staan er 190 havenarbeiders op de vaste tabel. Die kijken na een kwarteeuw nog steeds uit naar groei.
“In 2025 vernieuwen we onze machinevloot met onder meer elektrische drie- en vijftonheftrucks. We denken ook aan bijkomende overdekte ruimte voor transshipmentcargo, naast de 2 grote luifels die we in 2021 bouwden. We behandelen nu jaarlijks een miljoen ton goederen in onze magazijnen en hopen op extra volume vanaf de zomer, wanneer een nieuwe fabriek van Stora Enso op dreef is.”