Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Circular Concrete Center helpt West-Vlaamse bedrijven werken met circulair beton

Circular Concrete Center helpt West-Vlaamse bedrijven werken met circulair beton

West-Vlaanderen
  • 15/11/2024

Vanuit een duidelijke visie hefbomen creëren die de West-Vlaamse industrie ondersteunen tijdens de duurzaamheidstransitie: dat is de politiek die POM West- Vlaanderen al diverse jaren met succes hanteert. Het Circular Concrete Center in Veurne is het meest recente in een lang lijstje van interessante initiatieven.

Jean de Bethune

Bouwbedrijven helpen met de recuperatie van beton is een van de ambities die het Circular Concrete Center (CCC) in Veurne koestert. “Omgaan met bouw- en sloopafval is erg uitdagend voor de sector”, weet gedeputeerde Jean de Bethune. “In het gloednieuwe centrum (Circular Concrete Lab) reiken we de bouwfederaties en -ondernemingen de hand om gericht onderzoek uit te voeren, om hen te helpen tot een product te komen dat gecertificeerd is en dus als een kwalitatief, betrouwbaar product gemaakt met componenten van bouwafval, inzetbaar is. Op die manier vermijd je de vernietiging van bouwafval en draag je bij tot de energietransitie.”

Provincie optimaal voorbereiden op duurzaamheidstransitie

Jean de Bethune

De eerste CCC-projecten waren goed voor 1,5 miljoen euro aan investeringen. “We merken nu al veel interesse van het bedrijfsleven. Net als andere al gerealiseerde projecten, is het een goed voorbeeld van een publiek-private samenwerking die verder gaat dan het academische aspect, maar die dankzij de brede toepasbaarheid ook laagdrempelig is. De werking van het Circular Materials Center in Kortrijk (een gelijkaardig centrum, maar dan voor de textielindustrie, nvdr) kan als voorbeeld fungeren: vorig jaar hebben we er 142 bedrijven ondersteund met tests en advies. 368 professionele werknemers en 154 werkzoekenden volgden er een opleiding, terwijl 754 leerlingen er een workshop over de circulaire economie bijwoonden.”

Multimodaal transport

Ook via multimodaal transport zet POM West-Vlaanderen in op de duurzaamheidstransitie, met de River Terminals in Wielsbeke, Roeselare en de regionale overslagcentra in Veurne en Diksmuide als trekkers. “Wielsbeke is een succesverhaal: op de huidige 5,5 hectare is het einde van de huidige capaciteit al in zicht, waardoor er 4 miljoen euro is uitgetrokken voor een uitbreiding met 3,3 hectare. Ook in Roeselare gaat de uitbater aan de slag met uitbreiding, wat zal resulteren in de bouw van een magazijn op het aanpalende terrein. Met de Rail Terminal LAR staat een nieuw project in de steigers: daar trekken we 5 miljoen euro uit voor de upgrade van de spoorterminal (voor transporten tot 800 meter in plaats van de huidige 400, nvdr). Dat past in de Noord-Zuid-strategie (Zeebrugge- LAR) voor spoorontsluiting.”

Dit is een goed voorbeeld van een publiek-private samenwerking die verder gaat dan het academische aspect, maar die dankzij de brede toepasbaarheid ook laagdrempelig is.

Jean de Bethune

POM West-Vlaanderen maakt de komende jaren ook werk van een 20-tal bedrijventerreinen van de toekomst, waar de duurzame modernisering van de openbare infrastructuur zal worden gecombineerd met verregaande samenwerkingen tussen bedrijven op gebied van onder meer water-, energie- en parkinggebruik. “De politieke goodwill die we daarmee creëren, zal cruciaal zijn voor vergunningen om ook op greenfields nog erg noodzakelijke nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen”, besluit Jean de Bethune.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie