Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Talentcenter draagt bij tot positieve studiekeuze

Op maandag 9 september werd het Talentcenter van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen officieel geopend. Het is het eerste Talentcenter in onze provincie, na eerdere openingen in Mechelen, Hasselt, Gent, Antwerpen, Zellik en Genk. Het werd ingericht bij Flanders Make in Kortrijk.

Talentcenter draagt bij tot positieve studiekeuze

In een Talentcenter worden kinderen tussen 12 en 14 jaar begeleid om een studiekeuze te maken die het best aansluit bij hun talenten en interesses. Dat gebeurt via wetenschappelijk onderbouwde testen. Vandaag loopt die studiekeuze nog te vaak verkeerd: elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Met het Talentcenter wil Voka West-Vlaanderen er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. De leerlingen van het PTI uit Kortrijk waren de eerste gasten in het gloednieuwe Voka Talentcenter in Kortrijk. Ze voerden er testen en proefjes uit, zoals een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test. Er zijn ook motorische en motivatietesten en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. Ook voor ouders is het gepersonaliseerde advies nuttig, aangezien ze vaak niet voldoende op de hoogte zijn van het scala aan studiemogelijkheden in hun regio. 

Talentenrapport 

Voka inspireerde zich op de Oostenrijkse regio Steiermark. Daar maakt 85% van de scholen gebruik van de testen. Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd. Een team van psychologen van de UGent legt zich toe op het onderwerp in het kader van een door Voka gefinancierde leerstoel. De onderzoekers verzamelden data van 1.000 leerlingen wiens talenten en vaardigheden in kaart werden gebracht. Die leerlingen worden verder opgevolgd, waardoor het mogelijk wordt om het verband te onderzoeken tussen testresultaten, studiekeuze, studiesucces en studietevredenheid. Op die manier kan de wetenschappelijke basis voor het Talentcenter verder verfijnd worden. Meer dan 80 West-Vlaamse scholen schreven zich al in voor een bezoek.

Inschrijven voor Het Talentcenter 

Het Talentcenter zal telkens geopend zijn op maandag, dinsdag en donderdag. Meer info en mogelijkheid tot inschrijven via www.talentcenter.vlaanderen of west-vlaanderen@talentcenter. vlaanderen.