Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de Expert: Niko Hostyn - Head Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam - Slim kapitaalbeheer

Tips van de Expert: Niko Hostyn - Head Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam - Slim kapitaalbeheer

  • 31/05/2024

Als ondernemer rijst vaak de vraag: wanneer en hoe haal ik geld uit mijn vennootschap? Hoewel enkele formules met de jaren minder aantrekkelijk zijn geworden, bestaan er eigenlijk geen goede of slechte oplossingen. Het is vooral belangrijk om de benadering te kiezen die het best bij uw situatie en noden past, vertelt Niko Hostyn, Head of Estate Planning Vlaanderen bij Degroof Petercam. Hij deelt zijn belangrijkste 5 tips voor slim kapitaalbeheer.

1. Overweeg de noodzaak 

“Haal enkel geld uit uw onderneming als daar gegronde financieel-economische redenen voor zijn, zoals een overname van het bedrijf of de financiering van privéprojecten. Vroeger werd soms snel geld uit de vennootschap gehaald vanwege de hoge vennootschapsbelasting en lage roerende voorheffing. Nu zijn de rollen omgedraaid. Het tarief van de vennootschapsbelasting is nu een stuk lager (25%/20%), terwijl het basistarief inzake RV steeg tot het huidige tarief van 30%.” 

2. Beleg met ‘overtollige’ reserves 

“Zeker als u overweegt om te beleggen, denkt u beter goed na vooraleer u reserves uit uw onderneming haalt. De taks op beursverrichtingen (TOB), bancaire vergoedingen en wisselkoerskosten zijn in principe fiscaal aftrekbaar als u met uw vennootschap belegt. Als privépersoon is dat niet zo. Meerwaarden op aandelen kunnen door particulieren in principe nog gerealiseerd worden zonder taxatie, maar ook vennootschappen kunnen fiscaal voordelig beleggen via zogenaamde DBI-fondsen.” 

3. Onderzoek alle mogelijkheden 

“Denk breder dan alleen traditionele dividenduitkeringen. Overweeg bijvoorbeeld de liquidatiereserve, waarbij u profiteert van lagere roerende voorheffingen op langere termijn. Verken ook het VVPR bis-regime voor kleine vennootschappen en andere technieken zoals loonuitkeringen, dividendtoekenning, of kapitaalvermindering.” 

4. Doe aan successieplanning met bedrijfsvermogen 

“Houd ook rekening met het potentieel van het behoud van cash en beleggingen in de vennootschap voor successieplanning. Geleidelijke overdracht van vermogen aan toekomstige generaties via schenkingen kan gunstig zijn, terwijl u de controle behoudt.” 

5. Zoek de oplossing die bij u past

“Er bestaat geen one-size-fits-all benadering. Kies de oplossing in functie van uw situatie en noden, en die van uw vennootschap. Fiscale overwegingen zijn belangrijk maar niet het enige criterium. Comfort, eenvoud en zekerheid zijn net zo belangrijk. Een private banker bij Degroof Petercam kan u hierbij helpen en vrijblijvend advies geven over hoe u het beste kapitaal uit uw onderneming haalt.”

Klik hier voor meer info over slim kapitaalbeheer.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie