Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: JOUW ACCOUNTANT bv - Een aantal fiscale highlights uit het Federaal Regeerakkoord De Wever I

Ondernemers & Co: JOUW ACCOUNTANT bv - Een aantal fiscale highlights uit het Federaal Regeerakkoord De Wever I

West-Vlaanderen
  • 04/04/2025

“Dit land staat voor grote uitdagingen. Onze budgettaire toestand is zorgwekkend.” Dat zijn de eerste zinnen uit het voorwoord van het ruim 200 pagina’s tellend federaal regeerakkoord. Dat de fiscaliteit in België een dynamisch gegeven is, is een understatement. Maar na lange regeringsonderhandelingen lijkt het erop dat we de komende jaren weer te maken krijgen met heel wat nieuwe fiscale maatregelen. Hoewel concrete wetteksten en uitvoeringsmodaliteiten nog moeten volgen, lichten we alvast enkele fiscale highlights toe die zowel u, ondernemer, als onszelf, accountant (én ook ondernemer) prikkelen.

De “meerwaardebelasting op aandelen” domineerde wekenlang het nieuws als een bijna struikelblok in de onderhandelingen. Maar uiteindelijk werd een compromis bereikt. De naam werd gewijzigd naar “een algemene solidariteitsbijdrage op de toekomstige gerealiseerde meerwaarde van financiële activa”. Historische meerwaarden blijven vrijgesteld. Er komt een voetvrijstelling van 10.000 euro voor kleine beleggers. Voor wie een aanmerkelijk belang van 20% heeft , geldt steeds een vrijstelling tot 1.000.000 euro. Daarnaast worden er schijven ingevoerd met tarieven van 1,25%, 2,50% en 5% voordat de 10%-taxatie ingaat.

Een ander speerpunt van het nieuwe beleid moest het vergroten van het verschil tussen werken en niet-werken worden. Dit verschil zou in de toekomst altijd 500 euro moeten bedragen. Een verhoging van de belastingvrije som voor werk-inkomen lijkt mij hiertoe een geschikte methode. 

Het systeem van de flexi-jobs wordt verder uitgebreid door het optrekken van het maximum uurloon tot 21 euro, het verhogen van het maximum jaarinkomen tot 18.000 euro en de uitbreiding ervan naar “alle sectoren”. Gelukkig wordt tegelijkertijd ook aandacht besteed aan een meer flexibele arbeidsregeling bij de hoofdwerkgever, via fiscaalvriendelijke overuren met een lastenverlaging voor de werkgever en een belastingvermindering voor de werknemer. Voor vrijwillige overuren tot 360 uren wordt een “aantrekkelijk systeem” ingevoerd, deels “bruto = netto”. Op die manier wordt m.i. aan de werkgevers de mogelijkheid geboden om meerwerk “inhouse” op te vangen, en hebben werknemers niet enkel via een flexi-job de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk bij te verdienen.

De “administratieve vereenvoudiging” komt ook terug aan bod. Hurray! Het zo snel mogelijk afschaffen van een aantal kleinere taksen, van de Federal Learning Account (FLA), de bijlage 270 MLH (Huurbijlage) en de verdere vereenvoudigingen rond de nihil-klantenlisting, dagontvangstenboeken… zal allicht niemand ongelukkiger maken.

Wat de autofiscaliteit betreft, valt het op dat al wat gas teruggenomen wordt in eerder genomen maatregelen. Voor hybride wagens wil de regering een ruimere overgangsperiode. Zo zal de maximale fiscale aft rek op 75% behouden blijven tot eind 2027, om daarna pas te dalen naar 65% (2028) en 57,50% (2029).

Op het vlak van de vennootschapsbelasting juichen we toe dat de kmo-vennootschappen weer degressief zullen mogen afschrijven. Als accountant geeft dat ons opnieuw extra adviesmogelijkheden bij opmaak van de prognoses vóór het einde van het boekjaar. Grote ondernemingen zullen (tijdelijk?) 40% van de aanschafwaarde kunnen afschrijven in het 1ste jaar. Of iets zal wijzigen aan de regel van het pro rata afschrijven, is niet duidelijk.

Uitkeringen vanuit de liquidatiereserves zullen vanaf 1/1/2026 al na een wachttermijn van 3 (i.p.v. 5) jaar kunnen, weliswaar met een (slot-) roerende voorheffing van 6,5% (i.p.v. 5%). Dit om de maximale harmonisatie met het VVPRbis-stelsel te bekomen. Al is niet duidelijk of die VVPRbis-regeling (nu enkel voor inbrengen gedaan vanaf 1/7/2013) ook uitgebreid zou worden.

Verder lezen we dat maaltijdcheques tot 12 euro mogelijk zullen worden, het ‘minimumloon’ voor bedrijfsleiders opgetrokken wordt van 45.000 tot 50.000 euro, er een 5de voorafbetalingsperiode zou komen, het systeem van verworpen uitgaven wordt vereenvoudigd én … dat we allen samen aan de loterij met btw-bonnen zullen kunnen deelnemen.

Zeg nu nog eens dat de fiscaliteit ons niet allen vrolijk maakt!

Dirk Braet
JOUW ACCOUNTANT bv

Jouw Accountant

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx