Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • In memoriam: Ludo Lievens (1957-2024)

In memoriam: Ludo Lievens (1957-2024)

  • 31/05/2024
In memoriam: Ludo Lievens (1957-2024)

Beste Ludo, 

We leerden elkaar kennen in 2015 toen ik regiovoorzitter werd van Zuid-West-Vlaanderen. Jij was toen regiovoorzitter van Brugge. In die hoedanigheid was je bijzonder gerespecteerd, niet alleen door de leden van de regio Brugge maar ook in ons bestuurscomité. Onze Kamer van Koophandel kende toen een wat woelige periode en jouw rustige vastheid was een belangrijke troef en steun voor Lieven Danneels, op dat moment voorzitter van Voka West-Vlaanderen. 

Ik ben jou pas ten volle beginnen kennen en appreciëren toen ik Lieven opvolgde. Jouw toegevoegde waarde was immens. Steeds ben ik onder de indruk geweest van je kennis over ondernemend Vlaanderen, niet enkel op economisch maar ook op fiscaal vlak. Je was een steunpilaar. Je was een man die de problemen niet uit de weg ging en die durfde te benoemen, steeds op jouw welgekende diplomatische en respectvolle manier. 

Ludo, je was een charismatische en innemende persoonlijkheid die vele families in West-Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten heeft begeleid in hun groei, alsook – en niet in het minst – in de overgang naar volgende generaties. Door je discrete aanpak en je grote empathie, slaagde je erin om de delicaatste patsituaties te ontmijnen. Aldus zou je menig mooie mature familiebedrijven behoeden van een teloorgang en zo verder laten groeien en bloeien. 

Echter, niet enkel mature kmo’s genoten jouw aandacht. Als regiovoorzitter was je mede-architect en bezieler van Brugge.Inc. Je geloofde rotsvast in jong talent en in hun toekomst. Je kreeg energie van het ondersteunen, begeleiden en coachen van jonge ondernemers. Je noemde Brugge.Inc bij de start enkele jaren geleden dan ook een zegen voor de regio. Een andere realisatie onder jouw voorzitterschap waarop je erg fier was, was de creatie van Voka | Brugge, de co-creatie hub op de bedrijvencampus O-Forty in Oostkamp. Dankzij jou kreeg Voka opnieuw een stek in je zo geliefde regio. De lijst met realisaties onder jouw voorzitterschap Ludo is lang, maar de alliantie-overeenkomst tussen Voka West-Vlaanderen en Apzi, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, staat hoe dan ook met stip bovenaan. Na een lang traject zijn we erin geslaagd beide organisaties duurzaam te laten samenwerken. Jouw rol bij de totstandkoming van dit alliantieakkoord was doorslaggevend. 

Vaak deden wij vanuit Voka West-Vlaanderen een beroep op jou, voor raad en advies. Graag begeleidde je ons ook in dossiers die betrekking hadden op al onze leden- ondernemingen en niet in het minst op het vlak van bestaande of op stapel staande fiscale wetgeving. Ook bij Voka in Brussel, waar je in de raad van bestuur zetelde, werd veelvuldig een beroep gedaan op jouw expertise. 

Ludo, je sprak vaak met zachte stem. Niet dat je bedeesd was, maar door stil te spreken gaf je ruimte aan anderen. Je was een fijn mens, zacht in de omgang, maar onwrikbaar op wat jij als essentieel beschouwde. Een warme en hartelijke man, collega en vriend van velen. Oprecht luisterend, lief en leed delend, meelevend met een groot gevoelig hart. 

Afscheid nemen wil ik niet doen alvorens je nog eens expliciet te danken voor wat je hebt betekend voor ondernemend Vlaanderen. Vandaar Ludo, zeg ik jou geen ‘Adieu’ maar ‘dank u wel’ en ‘au revoir’. 

Philippe De Veyt (voorzitter Voka West-Vlaanderen)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie