Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Tips van de Expert: Geert Perneel - Commercieel Directeur Altez Group - "Duurzaamheid betaalt zichzelf terug"

Tips van de Expert: Geert Perneel - Commercieel Directeur Altez Group - "Duurzaamheid betaalt zichzelf terug"

  • 10/09/2024

De kosten beperken, is vanzelfsprekend een essentieel aandachtspunt bij projectontwikkeling. Toch doe je er goed aan om te kiezen voor kwalitatieve materialen, bij voorkeur met een zo groen mogelijk karakter. Geert Perneel geeft nog enkele extra adviezen voor projectontwikkelaars die het maximale uit hun investering willen halen.

1. Koop gronden op de juiste locatie

“Een goede ligging is en blijft cruciaal voor de waarde en aantrekkelijkheid van vastgoed. De toegankelijkheid en bereikbaarheid, de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, de leefbaarheid van de omgeving...: een gunstige ligging verhoogt de vraag, wat leidt tot hogere huur- en verkoopprijzen. Bovendien beïnvloedt de omgeving de waardestijging op lange termijn. Vastgoed in een goede buurt trekt kwaliteitsbewoners en bedrijven aan, wat bijdraagt aan een stabiele en rendabele investering.”

2. Besteed aandacht aan de meest recente duurzaamheidsnormen 

“Het beperken van de CO2-uitstoot is voor Europa al jarenlang een absolute prioriteit. Dat vertaalt zich niet alleen naar strengere normen voor het wagenpark, maar evenzeer voor onze vastgoedinfrastructuur. Daarom geldt ook voor gebouwen een permanent streven naar een zo laag mogelijke uitstoot van koolstofdioxide, of zelfs CO2-neutraliteit. Daarom is het bijvoorbeeld erg belangrijk om zowel magazijnen, productieruimtes als kantoorgebouwen conform de wetgeving te isoleren. Bedrijfsgebouwen die degelijk geïsoleerd zijn, behouden op lange termijn hun waarde, zowel op de verkoop- als de verhuurmarkt.”

3. Ga voor recycleerbare materialen en moderne technieken 

“Gebouwen die momenteel leeg staan, bevinden zich meestal op sites die zich inzake klimaatgerichte voorwaarden in een dermate slechte toestand bevinden, dat er maar twee opties overblijven: renoveren, of afbraak en nieuwbouw. Ook in functie van de latere recuperatie van materialen, is het belangrijk om aan dat duurzaamheidsaspect veel aandacht te besteden. Investeringen in geothermie, warmtepompen, zonnepanelen of andere bronnen van hernieuwbare energie zijn dan ook absoluut aan te bevelen.” 

“Ik ga er volledig mee akkoord dat die aanpak extra kosten met zich meebrengt, maar eigenlijk heb je gewoon geen andere keuze. Opteren voor tweederangs materialen die de tand des tijds niet zullen doorstaan, wreekt zich op langere termijn sowieso in de investeringswaarde van je vastgoedinfrastructuur. Panden die inzake duurzaamheid door de mand vallen, krijg je amper nog verkocht of verhuurd.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag