Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Talentcenter van Voka-KvK Vlaams-Brabant helpt 539 kinderen uit regio aan een doordachte studiekeuze

Talentcenter van Voka-KvK Vlaams-Brabant helpt 539 kinderen uit regio aan een doordachte studiekeuze

  • 27/06/2024

Met het einde van het schooljaar in zicht maakt Voka-KvK Vlaams-Brabant een balans op van de resultaten van hun Talentcenter in Zellik. In totaal kwamen in de eerste drie maanden na opening al 539 kinderen langs, goed voor 26 klassen. Meer bepaald 285 leerlingen uit het zesde leerjaar en 254 uit het eerste en tweede middelbaar. Ook voor volgend jaar stromen de inschrijvingen binnen: voorlopig hebben 63 klassen zich al verzekerd van een plaatsje in het Talentcenter. 

Kinderen tussen de 12 en 14 jaar kunnen met hun klas naar het Talentcenter in Zellik komen. Ze krijgen er cognitieve testen, maar ook testen met motorpanelen en met een VR-bril, allen wetenschappelijk onderbouwd door de UGent, om zo uit te zoeken wat hun talenten en interesses zijn. Na afloop ontvangen ze een talentenrapport waar de verschillende studiedomeinen die aanleunen bij hun interesses en talenten worden voorgesteld. 

“We zijn zeer blij dat ons Talentcenter aanslaat bij scholen. Dankzij de talentenrapporten krijgen kinderen een zicht op welke studiekeuze het beste bij hen zou passen. Het spreekt voor zich dat ook onze ondernemers blij zijn met dit centrum, omdat het voor hen steeds moeilijker is om voldoende geschikt en gemotiveerd personeel te vinden. Jongeren zijn toekomstige werkkrachten. Daarom moeten we hen al op jonge leeftijd zo goed mogelijk begeleiden” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Een van de begeleiders van een van de 15 scholen die sinds de opening langs is gekomen is Benjamin Rombaut, directeur van basisschool VBS Prinsenhof uit Grimbergen. 

“We zouden het Talentcenter zeker aanraden omdat het een aantal tools aanbiedt die wij op school niet hebben. Het is dus zeker een meerwaarde in het kader van de loopbaanonderzoeken die wij doen in het zesde leerjaar.”

Ook Caroline De Luyck, juf bij GLS De Regenboog uit Asse vindt dit een goed initiatief.

“Dankzij het Talentcenter begrijpen de kinderen nu beter waar hun  individuele talenten liggen. Ze weten nu hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen en toepassen tijdens hun middelbare schooltijd en daarna.”

Het Talentcenter opent op 2 september opnieuw de deuren. Inschrijven voor volgend schooljaar kan via deze link.

 

 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus