Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Optimalisatie van zorglogistiek in het Jessa Ziekenhuis

Optimalisatie van zorglogistiek in het Jessa Ziekenhuis

  • 12/08/2024

Kan AI een oplossing bieden voor het inventariseren van zorgmateriaal? Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt denkt van wel. We spraken met verschillende betrokkenen om te ontdekken hoe artificiële intelligentie een rol speelt in de zorglogistiek van het operatiekwartier. 

Frederick Perreman, materiaalverantwoordelijke van het OK bij Jessa Ziekenhuis, vertelt over hun samenwerking: "Sinds 2019 werken we samen met Galenus voor de volledige track & trace van onze invasieve medische hulpmiddelen en protheses. Deze data delen we met Galenus en Thomas More om AI hierop los te laten." Het doel? Het voorspellen van de materialen die in de toekomst nodig zullen zijn, om zo leverproblemen en backorders te voorkomen.

Waarom is zorglogistiek zo belangrijk? 

Perreman legt uit: "Het is cruciaal dat we op dag -1 de nodige materialen in huis hebben, zodat we op dag 0 onze ingrepen niet hoeven uit te stellen. Dit is absoluut een belangrijke meerwaarde voor ons ziekenhuis."
Terwijl Frederick verder moet met zijn werkzaamheden, praat Voka-collega Tom met Karen Feyen, AI Researcher bij Thomas More. Ze legt uit dat er in dit project geen fysiek product is ontwikkeld, maar dat er een haalbaarheidsstudie is uitgevoerd. "Het belangrijkste resultaat is dat we hebben aangetoond dat AI wel degelijk een meerwaarde levert in de zorglogistiek van het OK," vertelt Karen. "Hoewel we nog niet alle mogelijkheden hebben benut, hebben we toch goede resultaten geboekt. Een logisch vervolg zou een onderzoeks- en ontwikkelingsproject zijn, zodat binnen tien jaar elk ziekenhuis in Vlaanderen AI gebruikt in zijn zorglogistiek."

Hoe werkt het voorraadbeheer vandaag de dag? 

Lien van Galenus geeft ons een rondleiding door de opbergruimte en legt uit hoe het idee ontstond om AI te gebruiken in de zorglogistiek. "Het Jessa Ziekenhuis gebruikt al een viertal jaar onze software-oplossing 'Juliette' voor het voorraadbeheer en het afstemmen van die voorraden op de reële activiteiten in het OK. Toen Thomas More ons benaderde met de vraag om mee te denken over de meerwaarde van AI in het optimaliseren van logistieke processen, vonden we het interessant om met onze expertise te kijken naar de enorme hoeveelheid data die we dagelijks met behulp van Juliette verzamelen. Zo konden we onderzoeken of AI inzichten kan bieden die antwoorden geven op de uitdagingen waarmee ziekenhuizen vandaag de dag te maken hebben: het juiste materiaal voor de juiste patiënt op het juiste moment ter beschikking hebben."

Het belangrijkste is natuurlijk data-ontsluiting, want zonder data kun je geen AI trainen.

Karen Feyen, AI Researcher bij Thomas More

Karen Feyen vult aan over de eerste stappen van het implementeren van AI: "Het belangrijkste is natuurlijk data-ontsluiting, want zonder data kun je geen AI trainen. In een ziekenhuis is dat niet eenvoudig. We hebben een medische studie ingediend om deze data te verkrijgen. Vervolgens hebben we een model getraind, wat eigenlijk het minste werk was. We hebben gekozen voor een aanbevelingssysteem dat op basis van historische data een reeks items kan aanbevelen aan het OK. Uiteindelijk beslist de expert welke items nodig zijn en of er eventuele tekorten zijn."

Het gebruik van persoonsgegevens in AI-projecten is echter gevoelig

Hilde Kelchtermans, onderzoekscoördinator bij het Jessa Ziekenhuis, weet hierover meer te vertellen: "In dit project worden veel gevoelige persoonsgegevens gevraagd van de patiënten," legt Hilde uit. "Toen Karen en Lien ons benaderden om mee te werken, hebben we eerst onderzocht hoe we dit konden doen binnen de geldende wetgeving en met respect voor de privacy van de patiënt. We hebben samen een dossier ingediend bij het ethisch comité, dat toeziet dat het voordeel voor de patiënt groter is dan het nadeel. De risico’s liggen vooral op het gebied van datalekken. Daarom hebben we geholpen bij het opstellen van een datamanagementplan en samen met het KWS-team de gegevens uit het medisch dossier op een gecodeerde manier gedeeld met partners zoals Thomas More en Galenus."

Hilde benadrukt het belang van deze projecten: "Als clinical trial centre vinden wij deze projecten zeer belangrijk, omdat ze innovatie binnen het Jessa Ziekenhuis bevorderen en zo de zorg voor de patiënt verbeteren."

Het Jessa Ziekenhuis, in samenwerking met Thomas More en Galenus, zet een belangrijke stap in de richting van efficiëntere zorglogistiek. Met AI als hulpmiddel hoopt het ziekenhuis een toekomst te creëren waarin materiaal altijd op tijd en op de juiste plaats beschikbaar is, wat uiteindelijk de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

Contactpersoon

Tom Brysens

Projectmanager Health Community

Ontdek meer over DigiZorg

Meer info
imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen
Proximus