Flexibele afspraken met de medewerkers over arbeidstijd: kmo’s in Vlaanderen (27%) en Brussel (29%) zijn vragende partij. Waalse kmo’s iets minder, met 12%. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx in december 2024 bij 557 kmo-werkgevers. De plannen rond annualisering van de arbeidstijd in het federale regeerakkoord zijn voor hen dus goed nieuws.
Wat houdt annualisering van de arbeidstijd in?
In België bekijken we de arbeidstijd van voltijdse en deeltijdse werknemers klassiek op weekbasis. Overschrijdt een medewerker de voltijdse weekgrens (in de meeste sectoren 38 uur per week), bijvoorbeeld door buitengewone werkdruk, dan leidt dit al snel tot overuren, met bijbehorende extra loonkosten.
Bij annualisering van de arbeidstijd bekijken we die grens niet langer op weekbasis, maar op maximaal één jaar. Werkgever en werknemer kunnen overeenkomen om de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur over een langere periode te bekijken én in te vullen volgens de wensen of noden die zich tijdens die periode voordoen.
Wat is het verschil met systemen die vandaag al bestaan?
We kennen in België al verschillende flexibele systemen. Zo zijn er glijdende werkroosters, of systemen die toelaten pieken en dalen in werkdruk op te vangen. Die zijn vaak gebonden aan intensieve procedures en vragen doorgaans ook sociaal overleg. Bovendien worden ze in de praktijk opgezet en gebruikt op ondernemings- of afdelingsniveau.
Dit voorstel brengt gesprekken rond de invulling van de arbeidstijd naar het niveau werkgever-werknemer. Meer flexibiliteit, dus, om tegemoet te komen aan concrete, en soms heel diverse individuele wensen van beide partijen.
Bij werknemers zijn dat bijvoorbeeld duurzame loopbanen of haalbare werkregimes. Denk maar aan minder werken tijdens schoolvakanties of een afstemming op co-ouderschapsregelingen. Het laat ook toe de werkdag later te starten of vroeger te stoppen om dagelijks fileleed te vermijden. Werkgevers kunnen dan weer makkelijker pieken en dalen opvangen of een ruimere beschikbaarheid garanderen aan klanten.
Moet je arbeidstijdregistratie invoeren?
In het regeerakkoord staat letterlijk: ‘waar mogelijk wordt hierbij arbeidstijdregistratie ingevoerd’. Dat is nu al verplicht als je glijdende uurroosters aanbiedt. Het wettelijke kader wordt nog uitgetekend, op de concrete uitwerking is het dus nog even wachten.