Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 07/04/2025

Continental Automotive produceert in Mechelen hoogtechnologische onderdelen voor de automobielsector. In de fabriek rollen jaarlijks vele miljoenen sensoren, remsystemen en ventielen van de band. Om die belangrijke plek in de toeleveringsketen te behouden, is het voor het bedrijf essentieel om de productiviteit op peil te houden. “We zetten daarom permanent in op efficiëntie en continu verbeteren”, zegt personeelsdirecteur Mireille De Beleyr. “Dat doen we door te investeren in slimme en geautomatiseerde productiesystemen. Maar ook door projecten zoals FIT – wat staat voor Flexibele Inzetbare Teams – uit te rollen. Dankzij FIT kunnen we onze mensen – die nog altijd ons belangrijkste kapitaal zijn – verstandig én duurzaam inzetten.”

Wanneer je de naam Continental hoort, denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan autobanden. Maar het Duitse concern ontwikkelt ook allerlei andere producten voor de auto- industrie en tal van andere sectoren. In Mechelen produceert het bedrijf wielsnelheidssensors, elektronische remsystemen voor motorfietsen en ventielen voor remsystemen. “In onze vestiging in Mechelen werken we met een 30-tal verschillende productielijnen”, legt Mireille De Beleyr uit. 

“Om deze optimaal te laten functioneren, moet iedere lijn op ieder moment dat we produceren correct bemand zijn. Maar door de maturiteit vraagt niet iedere lijn evenveel zorg. De capaciteit van de lijnen verschilt, sommige lijnen draaien vlekkeloos, andere kampen met technische problemen of hebben onderhoud nodig. We werken ook in een zeer volatiele markt, waardoor de vraag naar bepaalde producten soms lager of hoger is. Hierdoor moeten we tijdig kunnen bijschakelen of terugschakelen. Iedere lijn heeft dus andere prioriteiten, waardoor je niet zomaar standaard een aantal mensen aan een bepaalde lijn kan toewijzen.” En ook de mensen die je nodig hebt, zijn niet op ieder moment beschikbaar. “Medewerkers hebben om te beginnen verschillende opleidings- en ervaringsniveaus”, licht Mireille De Beleyr verder toe. “Ze werken voltijds of deeltijds, hebben verlof, zijn niet beschikbaar door ziekte of interne opleidingen. Allemaal zaken waar een teamleader rekening mee moet houden wanneer de planning voor een shift opgemaakt wordt.”

Kennis- en competentiematrix

Om deze puzzel makkelijker te maken en ook voor een groot deel te automatiseren ontwikkelde onze Production Performance Coördinator, een nieuwe slimme FIT-planningstool. “FIT staat voor Flexibele Inzetbare Teams”, vertelt Mireille De Beleyr. 

“Maar het is meer dan een afkorting. Het woord staat ook symbool voor de doelen die we willen bereiken en de energie die onze mensen uitstralen. De tool brengt de technische talenten van onze mensen en de actuele lijn- performantie in kaart. Hiervoor hebben we een kennis- en competentiematrix uitgewerkt die de productietechniekers indeelt in vier verschillende categorieën. Op die manier is het heel duidelijk welk niveau van technische ondersteuning iemand tijdens een shift kan bieden. De tool houdt ook rekening met andere parameters zoals beschikbaarheid en ervaring op een lijn. Sommige van onze medewerkers zijn zeer specifiek opgeleid voor bepaalde productielijnen, anderen zijn multi-inzetbaar op verschillende lijnen en voor verschillende producten. Daarnaast beschikt de tool over alle mogelijke beschikbare data met betrekking tot de productielijnen zelf. Wat zijn de behoeften binnen een shift, welke capaciteit moet gehaald worden, wat is de toestand van de verschillende lijnen, welke materialen zijn er beschikbaar… Door al die data te combineren maakt de FIT-tool per shift een planning op, waarbij aan iedere lijn het juiste aantal mensen – met de juiste competenties – worden toegewezen. Het systeem zorgt voor een enorme efficiëntiewinst en groeimogelijkheden voor de medewerkers.”

Onze FIT-tool zorgt voor een enorme efficiëntiewinst en groeimogelijkheden voor de medewerkers.

Personeelsdirecteur Mireille De Beleyr

Best FIT en Groeien

De groeimogelijkheden ontstaan door de kennis- en competentiematrix in vier niveaus. “We hebben onze mensen zeer nauw betrokken bij het uitwerken van het FIT-concept”, weet Mireille De Beleyr. 

“Iedere medewerker heeft een zelfevaluatie uitgevoerd, die later geëvalueerd is door een multidisciplinair team. Uit dat traject zijn de vier categorieën gegroeid met bijhorende functiebeschrijvingen en kwalificatieplannen. Hierdoor kunnen mensen - die dat wensen - veel makkelijker dan vroeger een groeitraject opstarten naar een volgende level. We hebben nu heel duidelijk in kaart welke on the job trainingen en bijkomende opleidingen hiervoor nodig zijn. We kunnen dus absoluut stellen dat het FIT-concept en de FIT-planningstool een win-win is voor iedereen. Medewerkers worden uitgedaagd in hun job en mensen worden ingezet op de juiste plek (‘Best FIT’). Daar waar ze zelf het nuttigst zijn en daar waar ze het meest kunnen betekenen voor het bedrijf.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie

NTX
Logo Van Havermaet Partner Voka Mechelen-Kempen
ING
Logo Mensura
Logo SD Worx
Deloitte Private
Logo Degroof Petercam Partner Voka Mechelen-Kempen
pfl
Logo VanRoey Parnter Voka Mechelen-Kempen