De wereld staat in brand. Letterlijk en figuurlijk. Tussen al dat menselijk leed en geopolitiek gemanoeuvreer proberen ondernemingen toch internationaal te ondernemen. Een must in onze ogen. Want bedrijven die wereldwijd actief zijn, blijven concurrerend en innovatief. Toch staan deze bedrijven nu voor grote uitdagingen.
Neem China bijvoorbeeld, een economische grootmacht. Sectoren zoals technologie, machinebouw en de chemische industrie zijn afhankelijk van Chinese toeleveringsketens. Zoals ASML, de Nederlandse chipmachinemaker, die deels afhankelijk is van de Chinese markt voor groei. Maar ook de risico’s nemen toe. De spanningen rond Taiwan en de handelsoorlogen maken het lastig voor bedrijven om stabiel zaken te doen.
Toch kunnen Europese bedrijven zich niet zomaar terugtrekken. Wat wél nodig is, is diversificatie. Philips, bijvoorbeeld, heeft zijn productie verplaatst naar Vietnam en India om niet volledig afhankelijk te zijn van China. Dit is een stap die navolging verdient: het opbouwen van een veerkrachtige toeleveringsketen met meerdere regio’s.
Binnenkort zijn het ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die het internationale speelveld drastisch kunnen veranderen. De vorige Trump-administratie hief zware tarieven op Europese producten, wat vooral de auto-industrie hard trof. Dit soort protectionisme kan bedrijven duizenden banen kosten. Daarom is het essentieel dat Europese bedrijven nu al plannen maken voor verschillende scenario’s, en dat de Europese Unie als blok sterk staat in handelsgesprekken met de VS. Bedrijven zijn best niet alleen afhankelijk van de Amerikaanse markt, maar moeten actief zoeken naar nieuwe afzetmarkten.
De Europese Unie moet hierin een duidelijke rol spelen. We hebben concrete maatregelen nodig, niet alleen diplomatieke discussies. Kijk naar de Green Deal, die bedrijven al stimuleert om te investeren in duurzame technologieën. Dit soort initiatieven moet worden uitgebreid, bijvoorbeeld met financiële ondersteuning voor bedrijven die hun productie willen diversifiëren buiten geopolitiek gevoelige markten zoals China.
Daarnaast moet de EU meer strategische handelsverdragen afsluiten, zoals het recente akkoord met Mercosur, dat toegang biedt tot Zuid-Amerikaanse markten. Dit geeft bedrijven nieuwe groeimogelijkheden en vermindert de afhankelijkheid van de VS en China.
Ik wil daarom een lans breken voor internationaal ondernemen. Het vraagt heel wat aanpassingsvermogen, maar het blijft essentieel voor onze welvaart. Door slim om te gaan met de geopolitieke risico’s, zoals door diversificatie en strategische samenwerking, kunnen bedrijven blijven groeien. En dat is dezer dagen absoluut geen vanzelfsprekendheid.