In vijf dagen tijd hebben zich 209 bedrijven gemeld bij Voka Mechelen-Kempen. Ze willen het getroffen personeel een toekomst geven. Het gaat om 944 concrete vacatures voor technische arbeiders, maar ook bedienden. In de helft van de gevallen zou er een directe match kunnen zijn, zonder lange opleiding. "We zijn nu in gesprek met de top van Van Hool om - van zodra het wettelijk kan - bedrijven en mensen met elkaar in contact te brengen. Via de geijkte kanalen. Er liggen natuurlijk nog heel wat andere scenario's open", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
Sinds afgelopen maandag contacteren bedrijven de Voka-Kamer omdat ze zelf mensen zoeken. Voka Mechelen-Kempen heeft al die oproepen gestructureerd en komt uit op 209 bedrijven. "Het huidige herstelplan is de grootste herstructurering in 6 jaar tijd. Gezien de omvang, willen we het personeel en Van Hool helpen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
De 209 bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen leggen 944 concrete vacatures voor. In de helft van de gevallen is een directe match mogelijk, volgens de bedrijven. Ze komen vooral uit de bouwsector (18%), chemie en pharma (10%), de machinebouw (6%) en de sector van de transportmiddelen (5%). Veelgezochte profielen zijn lassers, onderhoudsmecaniciens en monteurs maar ook accountants. De vacatures zijn er voor alle doelgroepen.
Aantal vacatures | Locatie |
128 | Minder dan 10 km van Lier |
337 | Minder dan 30 km van Lier |
517 | Arrondissement Mechelen |
409 | Arrondissement Turnhout |
18 | Buiten regio Mechelen-Kempen |
"Eén op de drie aangeboden vacatures (35%) is voor een job op minder dan 20 kilometer van Lier. In één op de zeven gevallen (13,5%) gaat het om jobs, binnen een straal van 10 kilometer van Lier", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Het zal zeker maatwerk worden. We weten dat veel van de getroffen personeelsleden dichtbij of in Lier zelf wonen." Volgens het laatste 'Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen' (OVG) is de gemiddelde woonwerkafstand - heen en terug - 19,7 kilometer. Zo'n 55% van de Vlamingen is alles samen langer dan 20 kilometer onderweg.
Regioplan
Voka Mechelen-Kempen heeft vanmorgen overleg gehad met co-CEO Marc Zwaaneveld. "Samen met de HR-dienst, steunt hij ons initiatief. Hij geeft mee dat Van Hool wel geen leegloop wil organiseren. Het bedrijf moet natuurlijk nog een aantal vastgelegde procedures volgen. Zoals op termijn de oprichting van een tewerkstellingscel. Maar we kunnen getuigen dat ze in het bedrijf er alles aan doen om het herstelplan te doen slagen", zegt Tom Laveren. "Daar moeten we voor gaan. De afgelopen 10 jaar is de regio Mechelen-Kempen - volgens cijfers van de Nationale Bank - de economisch snelst groeiende regio van Vlaanderen. In de periode 2011-2021. Het bruto binnenlands product is in die periode gegroeid van 29 naar 42 miljard euro. Onze ondernemers hebben zich de laatste jaren voldoende gediversifieerd. Het is belangrijk dat het herstelplan, of een mogelijk doorstartplan, slaagt. Lukt dat niet, dan moeten we mogelijk kijken naar een regioplan."
Jobverlies
De Voka-Kamer riep eerder deze week op om ook de impact voor de hele regio te meten en mee te nemen in de lopende impactstudie van het herstelplan. In een enquête van Voka geven 41 bedrijven uit de regio aan dat ze - in hun eigen bedrijf - jobverlies vrezen. Naar aanleiding van de aangekondigde herstructurering. Ze geven aan dat één tot tien jobs bedreigd zouden zijn.