Als koploper in digitalisering en innovatie mag Puratos Lummen een nieuwe verwezenlijking op zijn conto schrijven. De Limburgse tak van het impressionante familiebedrijf werd gekroond tot Factory of the Future voor het uitblinken in toekomstgerichte processen. “Zeven jaar geleden begonnen we te werken met de interconnectiviteit tussen mens en machine. Nu zijn we klaar om een echte digitale versnelling in te zetten.”

De producten van Puratos Group hebben je pad ongetwijfeld al gekruist. Als wereldwijde ingrediëntenleverancier in patisserie, bakkerij en chocolade drukte het bedrijf een serieuze stempel op het wereldwijde voedingslandschap. Met meer dan 11.000 medewerkers in 76 productiesites verspreid over meer dan honderd landen is Puratos Group alomtegenwoordig.
In eigen land heeft Puratos Group vijf belangrijke Belgische vestigingen. “Elke site heeft zijn eigen specialiteit”, vertelt Olivier Carlens, site manager van Puratos Lummen. “Onze productiesite in Lummen werkt met fruitproducten, decors en crèmes, en plant-based solutions. Denk aan de crème in je éclair, het krokante glazuur op je donut of de citroenvulling van je taartje.”
Wereldwijd
Deze en nog heel wat andere voedingsproducten exporteert Puratos Group wereldwijd. “We voorzien kleine artisanale en grote bakkerijen van B2B-producten”, vertelt Olivier. “Maar we zetten ook heel erg in op innovatie. We excelleren in het onderzoeken van nieuwe producten en creëren zo unieke zaken voor onze verschillende klanten. Patisserie is niet hetzelfde in Azië als in Europa, en zelfs binnen Europa variëren de smaakprofielen enorm. Wereldwijd onderzoeken onze researchers via ons Taste Tomorrow-initiatief, het grootste consumentenonderzoeksprogramma in onze branche, wat de eindklant lekker vindt om innovatieve producten te maken voor onze klanten in de foodservice-sector. Denk aan een donut: je wilt de knak van het glazuur hebben, het glazuur mag niet van de donut vallen, maar ook niet aan je handen blijven plakken … Daar zit jarenlange innovatie achter.”
Puratos Group bevat 76 productiesites, maar Puratos Lummen fungeert als spilfiguur in dit netwerk. “Een van onze belangrijkste functies is kennisoverdracht”, legt Olivier uit. “Ongeveer veertig van de bedrijven in onze groep zitten in hetzelfde segment als wij. Deze bedrijven ondersteunen we met innovaties, advies rond nieuwe productielijnen en ondersteuning rond opleidingen. We voorzien trainingen en coaching, zowel op materieel als immaterieel vlak, en houden zo de hele groep sterk en innovatief om onze klanten wereldwijd te kunnen helpen nog succesvoller te zijn met hun bedrijf.”
Factory of the Future
In februari werd Puratos Lummen samen met P&V Panels verkozen tot Limburgse Factory of the Future, een prestigieus label dat toewijding aan futureproof innovatie en duurzaamheid in de kijker zet. Voor Puratos is dit de tweede FoF-award, aangezien de site van Puratos Andenne vorig jaar eveneens werd bekroond tot Factory of the Future. “Je wordt Factory of the Future na een strenge audit in zeven transformaties”, vertelt Olivier. “Een auditpanel met experts in de afzonderlijke sectoren beoordeelt je en daagt je uit. We slaagden erin om het panel ruimschoots te overtuigen.”
Een van de redenen waarom Puratos Lummen de prestigieuze titel in de wacht wist te slepen, is de innovatieve software waarmee het de wereld van operations op zijn kop zette. “Zeven jaar geleden ontwikkelden we een front line workers assistance-pakket”, verklaart Olivier. “Met de data die we sindsdien verzamelden, hebben we een fantastisch systeem uitgewerkt. Het brengt iedereen met elkaar in contact en zorgt ervoor dat medewerkers automatisch de nodige info in hun mailbox krijgen. Ons motto? Breng de juiste info bij de juiste persoon op het juiste ogenblik.”
We willen onze klanten helpen groeien met oplossingen die hun consumenten verrassen en tegelijk goed zijn voor mens en planeet.
Mens en machine
“In de digitale wereld”, gaat Olivier verder, “krijg je een lawine aan info te verwerken. Jongeren die hier starten, hebben het niet gemakkelijk. Door ons systeem krijgen nieuwe medewerkers alle relevante info en ook wanneer medewerkers tussen productielijnen wisselen, zijn ze snel up-to-date met de nieuwste protocollen. Die interconnectiviteit tussen mens en machine stelt ons in staat om een echte digitale versnelling in te zetten.”
Met trainingen en coaching houden we de hele groep sterk en innovatief.
Machine learning, AI, augmented reality … het zijn alsmaar meer modewoorden, maar Puratos Lummen kijkt verder in zijn zoektocht naar een efficiënte samenwerking tussen mens en machine. “Voor we naar machine learning gaan, moeten we kijken naar human learning”, vertelt Olivier. “We moeten mens en machine met elkaar laten spreken. Daar is ook data voor nodig. Ons doel is om alles zo efficiënt mogelijk te automatiseren. Als een klant een klacht instuurt, kan dat een event triggeren waar veertig medewerkers mee betrokken zijn. Dan heb je een systeem nodig dat meteen de relevante informatie bij de relevante personen krijgt.”
Voor we naar machine learning gaan, moeten we kijken naar human learning. We moeten mens en machine met elkaar laten spreken.
Duurzaamheid
Ook op het vlak van duurzaamheid staat Puratos sterk in zijn schoenen. Sinds 2023 draait het bedrijf op 100% hernieuwbare elektriciteit, tegen 2025 wil het CO2-neutraal en tegen 2030 waterneutraal zijn. De site in Erembodegem werd erkend als eerste Belgische CO2-neutrale chocoladefabriek ter wereld. En grondstoffen worden ethisch ingekocht via ons gecertificeerde duurzame Cacao-Trace-programma, waardoor boeren wereldwijd een stabiel inkomen krijgen. Ook zet Puratos zich sterk in voor gemeenschapsontwikkeling. “Een van onze initiatieven is de Bakery Schools Foundation”, vertelt Olivier. “Het programma werd in India gelanceerd en is intussen uitgebreid naar twaalf landen, waar we jongeren uit kansarme milieus opleiden als bakker en patissier. Onze slogan is niet voor niets ‘Food Innovation for Good’. We willen onze klanten verrassen met unieke voedselcreaties, maar we willen ook bijdragen aan een gezondere planeet, met onze mensen natuurlijk steeds op de eerste plaats.”
Achter het glazuur op een donut zit jarenlange innovatie