Meer efficiëntie en toegevoegde waarde creëren door digitalisering. Dat wilde familiebedrijf Lambrechts-Nicolaers uit Tongeren, gespecialiseerd in keramische tegels en natuursteen. Het traject ‘Maturiteitsversnelling 4.0’ van Voka – KvK Limburg, Sirris, POM Limburg en Provincie Limburg geeft hen daarbij een stevige digitale duw in de rug.

Lambrechts-Nicolaers is een familiebedrijf met een geschiedenis die 100 jaar teruggaat. “Van een bedrijf dat hout, steenkool en bouwmaterialen verkocht, zijn we gaandeweg geëvolueerd naar een 100% bouwhandel”, vertelt bestuurder Michel Lambrechts. “Na de jaren 90, ten tijde van de derde generatie, is besloten om de bouwhandel af te stoten en de focus te leggen op de verkoop en plaatsing van vloeren. We bieden onze klanten een totaaloplossing aan: van inspiratie in onze showroom tot productie en plaatsing met onze eigen vakmensen. Die interne plaatsingsteams maken écht het verschil in kwaliteit, timing en communicatie.”
Sinds 2011 zet Michel Lambrechts als vierde generatie het familiebedrijf verder. “We blijven als familiebedrijf trouw aan onze waarden”, benadrukt Michel. “Betrokkenheid, vakmanschap en toekomstgericht denken staan bij ons altijd hoog in het vaandel.”
Tegels en natuursteen
Lambrechts-Nicolaers is actief op twee domeinen in de bouw: enerzijds de verkoop en plaatsing van keramische tegels en natuursteen, anderzijds de productie van natuursteen op maat, met een focus op Belgische blauwe steen. “Naast tegels en natuursteen richten we ons ook op andere vloerbekleding, zoals parket en vinyllaminaat”, vertelt Michel. “Onze eigen plaatsingsteams kunnen de volledige vloeropbouw verzorgen, van isolatie en chape tot de finale afwerking. Als maakbedrijf behoren we tot de top drie in België in de verwerking van arduin. De ruwe steen bewerken we in onze eigen ateliers tot een mooi eindproduct voor de bouwhandel en aannemers.”
Digitalisering is voor ons geen doel op zich. Het moet tastbare voordelen opleveren voor onze klanten én onze medewerkers.
Bouwconfigurator
Het Tongerse familiebedrijf is een van de 20 Limburgse maakbedrijven die deelnamen aan het SALKturbo-traject ‘Maturiteitsversnelling 4.0’ van Voka – KvK Limburg, Sirris, POM Limburg en Provincie Limburg. “Onze deelname kwam voort uit een eerdere samenwerking met POM ten tijde van corona. We hebben toen de Stone-app ontwikkeld, een bouwconfigurator die klanten toelaat om bestellingen volledig zelf te configureren. De prijs wordt automatisch uitgerekend en indien gewenst kan de offerte onmiddellijk omgezet worden in een productieorder voor het atelier. Een stevige tijdswinst voor alle partijen en een reductie van de foutmarge. Voor onze klanten betekent dit niet alleen sneller een offerte, maar ook meer transparantie in prijszetting en minder verrassingen tijdens het bouwproces.”

- Leeftijd: 47 (‘bouwjaar 1978’ ;-) )
- Aantal jaren zaakvoerder bij Lambrechts-Nicolaers: 14
- Levensmotto? : “Je leeft maar één keer, maak het waarden-vol!”
Constantere workflow
Momenteel is het bedrijf de volgende stap in hun digitale vooruitgang aan het zetten: de stroomlijning van hun maakproces. Michel: “We hadden ten tijde van de Stone-app al kennisgemaakt met QRM (Quick Response Manufacturing), maar daar waren we toen nog niet klaar voor. Nu hebben we gekozen voor het digitale werkvloerbeheersysteem 24Flow, een tool waarmee je planningsproblemen kan identificeren en oplossen. Het bewaakt de productiecapaciteit en creëert een constante, overzichtelijke workflow. Dat zorgt voor minder pieken en dalen in werkdrukte, wat aangenamer werken is voor onze operatoren. Bovendien verhoogt het de leverbetrouwbaarheid.”
Toegevoegde waarde
Lambrechts-Nicolaers wil blijven innoveren om zo een steeds betere service voor hun klanten te kunnen bieden. Michel: “24Flow laat ons ook toe om in een latere fase de productie in realtime te volgen en zo de klanten te informeren over de productiestatus. We moeten bekijken of we zo ver willen gaan in ons digitaliseringsproces. Biedt die extra stap nog toegevoegde waarde voor onze klanten of voor het bedrijfsproces? Het blijft een uitdaging om alle veranderingen in de organisatie te realiseren terwijl de gewone bedrijfsactiviteiten doorlopen. Dat vraagt van alle medewerkers een continue inspanning, waarvoor ik hen heel dankbaar ben. Zonder hun betrokkenheid, flexibiliteit en vakkennis is zo’n transformatie niet mogelijk.”
Niet op een eiland
Wie over innovatie spreekt, komt al snel uit bij duurzaam ondernemen. Ook daarin zet het Tongerse familiebedrijf stappen. “We zijn in het najaar van 2024 begonnen met ons VCDO-traject. We hadden al een aantal duurzaamheidsacties opgestart. Nu kunnen we daarbij VCDO gebruiken als een brede kapstok. We hebben onze verbeterprojecten en actiepunten in een driejarenplan uitgewerkt. Dat geeft ons een goed houvast en een overzicht op waar wij als bedrijf op het vlak van duurzaamheid in de brede zin voor willen gaan.”
“De samenwerking met kennisinstanties als Sirris en Voka – KvK Limburg is enorm nuttig voor ons”, zegt Michel. “Zij komen bij heel wat andere en grotere bedrijven over de vloer en beschikken over veel kennis. Ze geven je een schat aan feedback en tips. Bovendien dwingen hun analyses en metingen ons om na te denken over onze positie. Dat voorkomt dat we op een eiland blijven zitten.”