Denk je bij duurzaamheidsrapportering/CSRD vooral aan grote ondernemingen? Ook kmo’s worden beïnvloed. Grote bedrijven vragen hun leveranciers en partners om duurzaamheidsinformatie, dus ook jouw kmo moet nadenken over duurzaamheid. De Europese VSME-standaarden bieden hiervoor de nodige handvaten. Waar moet je starten? Onze anderhalve dag durende opleiding biedt een concreet stappenplan.
De inhoud van de opleiding ziet er als volgt uit:
Sessie 1 & 2: Inzoomen op de verschillende modules van de VSME
25 november 2024 (hele dag)
- Korte bedrijfsvoorstelling van elke deelnemer. Dit is van belang om inzicht te krijgen in businessmodel, bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen.
- Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van een duurzaamheidstraject uit.
- We gaan verder aan de slag met de VSME – standaarden (Voluntary Standards for Small/Medium Enterprises). Daarbij gaan we theoretisch doorheen de verschillende modules en lichten we verder toe aan de hand van concrete voorbeelden.
- Basic module: instapniveau voor kmo’s, focus op micro-ondernemingen. Numerieke datacollectie over de verschillende thema’s.
- Narratief: PAT-module - bedoeld voor kmo’s die al 'policies, actions and targets' hebben. Narratieve aanvulling over hoe duurzaamheid wordt aangepakt binnen de organisatie. Een onderdeel hiervan is de materialiteitsanalyse die verduidelijkt op welke duurzaamheidsthema’s jij een impact hebt enerzijds en jouw organisatie ‘impacteren’ anderzijds.
- Business partner module: bedoeld voor kmo’s die bevraagd worden door partners die wél CSRD-plichtig zijn. Aanvullende datapunten zijn hierbij nodig.
Sessie 3: Communiceren met de VSME
2 december 2024 (voormiddag)
Na de verworven theoretische kennis en de oefeningen met de verschillende modules gaan we verder met de ESG-implementatie: hoe krijgen we iedereen intern en extern geëngageerd rond de verschillende duurzaamheidsthema’s, en wat is van belang bij rapportage en communicatie rond ESG?
Takeaways van deze opleiding
- Wat is een duurzaamheidsstrategie en hoe krijgt deze vorm?
- Wat zijn de stappen die intern moeten gezet worden?
- Wat zijn de VSME-standaarden en welke module past best bij mijn bedrijfsnoden?
- Waar let ik op als ik communiceer over duurzaamheid van mijn bedrijf?
- Generieke duurzaamheidsbegrippen die je moet kennen om hier verdere stappen in te zetten
- Interactieve oefeningen met een expert/ docent
- Kennismaking met andere niet-concurrentiële bedrijven uit West-Vlaanderen
Spreker
Tine Buysens werkt als expert duurzaamheid bij Sura Impact. Sura Impact is een duurzaamheidsbureau dat kmo’s en grote bedrijven ondersteunt op weg naar een duurzame bedrijfsvoering. Tine heeft ervaring als sustainability manager en weet CSRD, ketenverantwoordelijkheid en stakeholderbetrokkenheid om te zetten in de dagelijkse realiteit van onze bedrijven.
Voor wie?
Medewerkers of managers die op vandaag binnen hun onderneming of organisatie (mede)verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid(srapportering).