Investeer in een Safety-netwerk en til je veiligheidscultuur naar een hoger niveau. Want kennis delen is kennis vermenigvuldigen.
Waarom deelnemen aan dit lerend netwerk?
Het takenpakket van de HSE-manager ondergaat een sterke metamorfose. De uitdagingen waar je tegenaan loopt, lijken vaak complex en bedrijfseigen, terwijl die meestal universeel en herkenbaar zijn bij andere bedrijven.
Als HSE-manager ben je bovendien nooit uitgeleerd, dus lijkt het ons nuttig om die kennisopbouw én kennisdeling te stimuleren in een lerend netwerk dat zich specifiek toespitst op veiligheidsmanagement en veiligheidscultuur. Sectoren (metaal, voeding, kunststof etc.) worden doelbewust gemengd voor een maximale kruisbestuiving en om nieuwe manieren van aanpakken buiten de eigen sector te leren kennen.
Gedaan met oplossingen zoeken die al bestaan! Tijd om het lerend netwerk te raadplegen en om efficiënt en praktijkgericht bij te leren.
Programma
De thema’s van de sessies worden op de kick-off bepaald door de deelnemers tijdens een brainstorm onder begeleiding van je mentor(en). Daarom wordt aanwezigheid op de kick-off sterk aanbevolen.
Voorbeelden van thema’s:
- Veiligheidscultuur
- Veiligheidsopleidingen voor HL / mdw
- Machineveiligheid
- Omgaan met verboden middelen
- AI tools
- Safety software en KPI’s
- Key Behaviour Indicators of KBI’s
- Kennisborging
- Talen en culturen op de werkvloer
- Changemanagement
- Storytelling en overtuigen
- Motiveren en betrokkenheid creëren
- Safety leadership
Deze opleiding voldoet aan de verplichting tot bijscholing voor preventieadviseurs.
Methodiek
Samenkomen in een niet-concurrentiële omgeving biedt de mogelijkheid snel en efficiënt bij te leren van anderen en helpt om een eigen vaknetwerk op te bouwen.
Tijdens 8 sessies kom je met verschillende HSE-managers van andere productiebedrijven samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over bepaalde veiligheidsthema’s. Een vaste mentor stimuleert de ervaringsuitwisseling en een externe spreker zorgt voor een theoretische kapstok.
Wederzijdse inspiratie staat centraal. Wist je dat we 70% van onze kennis op een informele manier verwerven? Verwacht daarom geen academische opleiding, maar een groepsgesprek dat nieuwe inzichten en ideeën zal aanreiken, en waar de interactie centraal staat.
Elke sessie start met een rondleiding in een van de deelnemende productiebedrijven.
Voor wie?
HSE-managers, safety managers en preventieadviseurs niveau 1 of 2 met een leidinggevende functie werkzaam in een productiebedrijf. Niet voor advies verlenende diensten-, service- en consultancy bedrijven.
Gratis proefsessie
Laat je inspireren op onze gratis proefsessie over de lerende netwerken bij Flanders Make op 22 mei 2025.
Deontologische code
Respect, eerlijkheid en vertrouwelijkheid van informatie zijn key in het lerend netwerk en enkel mogelijk in een gesloten netwerkomgeving, zonder aanwezigheid van derden. Aangezien de sessies en rondleidingen plaatsvinden in de deelnemende bedrijven rekenen wij op je loyauteit en gastvrijheid. Een overzicht van de lerende netwerken kan je hier raadplegen.
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 30/09/2025
- Einddatum prestaties: nog niet gekend
- Projectbedrag: € 1.250 voor leden, € 1.875 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 24
- Thema: Beroepsspecifieke competenties