Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 04/04/2025

“Retentie bij VR-opleidingen vier keer hoger dan bij klassikale aanpak” 

Veiligheid staat, volkomen terecht, met stip bovenaan het prioriteitenlijstje van elk zichzelf respecterende onderneming. Toch is het nodig medewerkers regelmatig up to date te houden over huidige en nieuwe procedures. Tegenwoordig kiezen almaar meer bedrijven ervoor om hierbij gebruik te maken van immersieve technologieën zoals VR. Wouter Van Derbeken, zaakvoerder van The Hazard Factory, legt uit waarom.

1. Kies je meest geschikte formule 

“VR-trainingen bestaan in aangepaste vorm voor de bouwsector, de industrie (inclusief petrochemie), de voedingssector, infrastructuurwerken, de logistieke wereld, asbestherkenning, verkeersveiligheid, noem maar op. Bedrijven kunnen ervoor kiezen zo’n sessie in een algemene veiligheidsdag op hun site in te lassen, of om een hele dag naar één van onze locaties te komen. Ze kunnen ook opteren voor een abonnementsformule, waar zij de hardware kopen of huren en dan een aantal sessies zelf organiseren. De begeleiding gebeurt dan door iemand van ons, of door één van hun trainers die wij hebben opgeleid.”

2. Reken op een grotere responsabilisering

“In 2023 hebben we 3000 mensen opgeleid. Vorig jaar waren dat er 12.000, dit jaar zullen het er ruim 25.000 zijn. Dat komt vooral door positieve feedback en mond-tot-mondreclame. Bedrijven die hun medewerkers een VR-veiligheidstraining lieten volgen, merken vooral dat die mensen alerter zijn geworden: ze melden meer en sneller incidenten, zodat de werkgever vervolgens passende acties kan ondernemen.” 

3. Inspelen op emoties leidt tot hogere retentie

“Uit een onderzoek van PWV uit 2020, blijkt dat de retentiegraad bij VR-trainingen vier keer hoger ligt dan bij de klassieke aanpak: deelnemers onthouden de leerstof dus veel beter. Dat komt omdat VR-ervaringen inhaken op emoties. Van zodra de emoties bij een mens worden getriggerd, gaat het brein actiever werken. Ter vergelijking: normaal onthoud je na één maand maar 20% van wat je tijdens een opleiding hebt geleerd. Net daarom is herhaling o zo belangrijk.” 

4. Wees niet bang voor misselijkheid

“Bij The Hazard Factory maken we gebruik van ‘free room VR’. Dat betekent dat mensen vrij rondlopen in een levensechte omgeving. Daardoor is er weinig tot geen kans op misselijkheid. Die zou wel mogelijk zijn als je ogen beweging zien, maar het evenwichtsorgaan in je binnenoor geen beweging voélt. Die zogenaamde ‘cybersickness’ is bij ons dus niet aanwezig.”

5. Ga aan de slag met de resultaten 

“VR-trainingen van je medewerkers leveren veel data op. Je hebt bijvoorbeeld een goed zicht op welke risico’s mensen al dan niet op een juiste manier in kaart hebben gebracht. Je kan mensen dus gerichter gaan sensibiliseren, door in je volgend jaaractieplan rekening te houden met de resultaten.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx