Vorige week werd opnieuw besloten om de FLA uit te stellen, dit keer tot 1 september 2025. Hoewel uitstel enigszins verlichting biedt, zou meteen afstel een veel betere oplossing zijn, rechtszekerheid en administratieve vereenvoudiging in één handomdraai. Voka pleitte in haar Memorandum al lange tijd voor de definitieve afschaffing van deze controletool, en zowel het Vlaams als het federale regeerakkoord gaven aan dat deze ‘leerrekening’ aan zijn einde zou komen.
Afschaffing in zicht?
De vorige deadline van 1 april kwam met rasse schreden dichterbij. Tegen die datum zouden alle ondernemingen immers administratieve informatie, opleidingsrechten en gevolgde opleidingen van hun werknemers moeten registreren in de FLA, een nieuwe online tool van de federale overheid.
Voka zag nooit meerwaarde in de FLA die opleiding vernauwt tot afvinken van uren en dagen wat gepaard gaat met onnodige administratieve rompslomp.
Terwijl we wachten op de definitieve afschaffing van de FLA, heeft het parlement opnieuw een uitstel tot september 2025 goedgekeurd. Ondertussen blijft de FLA wel actief en kunnen werkgevers, als ze dat willen, erin registreren. Voka raadt dit niet aan, integendeel. In het licht van een duurzaam opleidingsbeleid, blijft het wel belangrijk om de opleidingen in de arbeidsrelatie intern te registreren.
Het drieluik
De FLA vormt het derde luik van een federale triptiek omtrent vorming. Wat is er nog aan de orde?
• Het opleidingsplan vormt het eerste luik: Ondernemingen met 20 of meer werknemers zijn verplicht jaarlijks zo’n plan op te stellen. De inhoud daarvan moet uiterlijk op 31 maart van het jaar worden vastgesteld en binnen een maand na de inwerkingtreding aan de FOD WASO worden bezorgd. Het huidige uitstel van de FLA heeft geen invloed op deze verplichting.
• Het tweede luik betreft het individueel opleidingsrecht, zoals vastgelegd in de Arbeidsdeal. Dit recht blijft voorlopig intact, al moet de regering ook daar de hand aan de ploeg slaan en dit invullen met meer flexibiliteit en gedeeltelijke collectivisering zodat meer maatwerk mogelijk wordt.
• De FLA(ter) heeft zijn naam niet gestolen en vormt het derde luik van deze triptiek.
Er is dus nog werk aan de winkel. Ondanks het herhaalde uitstel van de FLA blijft het duidelijk: de administratieve last die deze tool met zich meebrengt, is allesbehalve een oplossing voor een efficiënt opleidingsbeleid. Het wordt tijd om de FLA definitief achter ons te laten.