Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 06/03/2025

Asco Industries, met hoofdzetel in Zaventem, is een wereldspeler in de productie van structurele vliegtuigonderdelen. Sinds de oprichting in 1954 heeft het bedrijf een indrukwekkend groeitraject doorlopen, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan.  

 

 

Vandaag maakt Asco deel uit van de mondiale groep Montana Aerospace en zet het volop in op technologische vooruitgang, milieuvriendelijke oplossingen en een inclusieve werkcultuur. Eric Deneus, HSE & Social Relations Director bij Asco, licht toe hoe het bedrijf zich voorbereidt op de toekomst.

foto

Van leger naar luchtvaart

Asco begon als producent van militair materiaal, maar evolueerde gaandeweg richting de commerciële luchtvaart. Deze evolutie ging gepaard met uitbreidingen en nieuwe vestigingen in Duitsland, Canada en USA.  Sindsdien ontwerpen en maken we al decennialang hoogwaardige structurele componenten voor o.a. Airbus, Boeing Embraer, …”, geeft Eric aan. “Denk aan cruciale onderdelen voor de vleugels en landingsgestellen. Elk stuk moet minstens 20 jaar meegaan en extreme krachten weerstaan. Daarom werken we hoofdzakelijk met harde metalen als staal en titanium.” 

Hoger, groener, slimmer

Het bedrijf is koploper in de verspaning van harde metalen zoals titanium met CNC-machines en heeft een sterke reputatie opgebouwd in de productie van ‘high lift devices’ – onderdelen die bijdragen aan de aerodynamica van een vliegtuig. “Binnen de Montana Aerospace groep bieden we met Asco daardoor een belangrijke meerwaarde”, legt Eric uit. “Montana Aerospace positioneert zich immers als een one-stop-shop. Van de metalen grondstoffen die in de eigen hoogovens gesmolten worden tot de afgewerkte vliegtuigonderdelen.”  

Duurzame innovatie staat hoog op de agenda bij Asco. “We zetten sterk in op lichtere onderdelen en oplossingen om vliegtuigen energie-efficiënter te maken. Asco is bovendien actief binnen het Europese Clean Aviation Project dat zich richt op baanbrekend onderzoek naar duurzame luchtvaarttechnologie.”

Duurzaamheid als baken

Milieu, veiligheid en gezondheid vormen een integraal onderdeel van Asco’s bedrijfsstrategie. Sinds 2023 is het bedrijf ISO 14001-gecertificeerd en is milieubeleid structureel verankerd. “We nemen onze verantwoordelijkheid”, aldus Eric. “We zijn overtuigd dat duurzaamheid noodzakelijk is om onze toekomst te garanderen en de juiste mensen aan te trekken. Steeds vaker kiezen de werknemers immers zelf voor die werkgever die het best aansluit bij hun waarden en daar moeten wij op inspelen.”

Voor vele bedrijven ligt de focus van ESG vooral op milieu en energie, maar voor Asco zijn ook aspecten als diversiteit en inclusie belangrijk. “Daarom stapten we in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). De link met de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN is de ideale kapstok om ons duurzaamheidsbeleid aan op te hangen. Het is wel een pittige uitdaging. We kijken al uit naar de audit in april om ons certificaat te behalen.” 

fto

“Een sterk duurzaamheidsbeleid is essentieel om talent aan te trekken en te behouden.”

Efficiëntie en excellentie

Als een van de grootste uitdagingen ziet Eric het vinden en behouden van technisch talent. “We werken nauw samen met scholen en universiteiten, en gaan zelfs tot in Frankrijk en Polen op zoek naar geschikte operatoren. Ook het verhogen van de lokale zichtbaarheid is belangrijk. Nog te weinig mensen in de buurt weten wat we doen. Daarom zetten we meer in op communicatie en lokale betrokkenheid.”

Naast rekrutering focust Asco op de interne ontwikkeling van medewerkers. “De efficiëntie verhogen via operationele excellentie is ons doel, via meer polyvalentie en multi-inzetbaarheid van onze medewerkers. Bijvoorbeeld een operator die meerdere CNC-machines bedient of op verschillende afdelingen ingezet wordt. Al gaat het evengoed over aangepast werk voor medewerkers die daar tijdelijk nood aan hebben.” 

“Diversiteit is een enorme troef, al brengt het ook uitdagingen met zich mee.”

Inclusieve werkplek

Asco weerspiegelt de diversiteit van Zaventem en het Brussels gewest. “Ons personeelsbestand is multicultureel en divers”, weet Eric. “Dat is een enorme troef, al brengt het ook uitdagingen met zich mee. Via interne communicatie en opleiding zorgen we ervoor dat iedereen zich hier gewaardeerd voelt. Respect is dan ook een kernwaarde binnen het bedrijf.”

Het streven naar een innovatieve en inclusieve werkomgeving is voor Eric een continu proces. “Is dat makkelijk? Zeker niet, maar we zijn vastberaden om voorop te blijven lopen. We bouwen immers niet alleen aan de vliegtuigen van de toekomst, maar ook aan een inclusieve werkplek.” 

Artikel uit publicatie

Motionmakers
Unifiedpost Group partnerlogo
Akkodis partner
Bofidi
Voka Kvk Vlaams-Brabant partner Brussels Airport
Propaganda
BMW Juma Leuven - Mechelen
ING
Logo SD Worx
Premed