Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 04/04/2025

Onderzoek en onderwijs dat inspeelt op noden van voedingsbedrijven

Als Roeselare haar identiteit van Food Valley in de toekomst nog nadrukkelijker in de kijker wil zetten, zal VIVES daar een belangrijke rol in blijven spelen. Met gerichte opleidingen, mogelijkheden voor levenslang leren en partnerships voor onderzoek naar voedingsgerichte thema’s, komt de hogeschool tegemoet aan de groeiende vraag van de talrijke voedingsbedrijven uit de wijde regio.

VIVES

In de opleidingen merkt VIVES almaar meer interesse van studenten voor voedingsen landbouwgerichte opleidingen. “Van de 932 studenten (in 2019-’20 waren dat er 750, nvdr) die dit academiejaar in het studiegebied biotechniek studeren, opteert de overgrote meerderheid (825) voor de bachelor agro- en biotechnologie”, vertelt Evert Vanneste, beleidsmedewerker en opleidingshoofd van de landbouwopleidingen.

“De meeste van de huidige studenten focussen zich op dierenzorg, maar ook agro-industrie, biotechnologie, groenmanagement, landbouw en voedingstechnologie vallen goed in de smaak. Hoewel de landbouwsector voor aanzienlijke uitdagingen staat, merkten we onder meer op de recente Studie-informatiedagen dat veel jongeren goesting hebben om de agro-sector in ons land een nieuw elan te geven. Ook de nieuwe keuzetrajecten van voedingstechnologie, Food Design & Health en Food Technology genoten veel interesse.” Veel VIVES-studenten voeren hun stage uit bij ondernemingen, waar ze zich op specifieke cases mogen oriënteren. “Anderen betrekken we dan weer bij onderzoeksprojecten, die we grotendeels aanpakken in het Food Innovation Park, dat we samen met Flanders’ FOOD en POM West-Vlaanderen beheren.”

Het Food Innovation Park is sinds een drietal jaar het epicentrum van onderzoek naar productontwikkeling en voeding & gezondheid. “In totaal werken daar al 26 mensen (16 FTE’s) quasi fulltime. Naast research behartigen ze ook een uitgebreide dienstverlening voor voedingsbedrijven, zoals contractueel onderzoek (bijvoorbeeld naar de textuur van een product) of werken ze aan projecten waar ook bedrijven aan deelnemen.”

We willen onze passie voor alles wat met landbouw en voeding te maken heeft, visueel nog meer op de voorgrond plaatsen.

Evert Vanneste

Food Valley

De Rodenbachstad investeert volop in de verdere uitbouw van een Food Valley, waarbij de VIVES-campus onder meer door zijn centrale ligging ook in de toekomst erg belangrijk zal blijven. “We willen onze passie voor alles wat met landbouw en voeding te maken heeft visueel nog meer op de voorgrond plaatsen. Het is één van de prioriteiten bij de renovatie van onze campus, die in de toekomst zal ingebed zijn in een verfraaide en vergroende omgeving.”

Ook met mogelijkheden voor levenslang leren slaat de hogeschool de brug naar het bedrijfsleven. “We hebben een standaard aanbod voor mensen uit het werkveld die zich willen specialiseren of zich in een totaal andere niche willen bijscholen, maar verzorgen ook opleidingen op maat, desgewenst zelfs op de site van het bedrijf in kwestie. We kunnen, net als voor andere onderwijsdoeleinden, ook gebruikmaken van de infrastructuur die we delen met VABI en het PCLT (Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw). Alles is aanwezig om ieder ambitieus agro- en voedingsbedrijf op de best mogelijke manier te ondersteunen”, besluit Evert Vanneste.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx